Aton
Administrator
Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
|
|
ADMETOS - print tessalian, a fost unul dintre eroii care au participat la expeditia argonautilor; el s-a facut repede cunoscut in toata Grecia pentru bunatatea cu care adapostea si ospata la curtea lui deopotriva pe cei bogati si pe cei saraci.
ADRASTES - rege devenit legendar prin initierea si participarea la razboaiele "Cei sapte contra Thebei" si "Razboiul epigonilor", a fost fiul lui Talaos, caruia i-a urmat la tron.
AGATOCLE - tiran al Siracuzei (361-289 i. Hr.)-remarcat de catre Damas, nobil siracuzan, pentru puterea si frumusetea sa. Agatocle a intrat in armata. In anul 317, dupa ce a adunat o armata, el s-a proclamat rege al cetatii si a supus intreaga Sicilie greaca. Generalul cartaginezilor, Hamilicar, l-a invins la himera in anul 310 si l-a asediat in Siracuza. Plin de indrazneala, Agatocle a stramutat razboiul in Africa, silindu-l pe Hamilicar sa ridice asediul Siracuzei. Agatocle a repurtat mari victorii si ameninta Cartagina, dar in anul 307 a fost rechemat in Sicilia din pricina revoltei unor orase. El le-a supus din nou si in anul 306 si-a asumat titlul de rege al Siciliei. Dupa aceea a debarcat in Peninsula italica, devenind stapanul in special a Crotonei. Se pare ca a murit otravit.
AGESILAS - general spartan, fiul lui Arhidamos din familia regala a Proclizilor. A urmat la tronul Spartei fratelui sau vitreg Agis al II-lea. In 396, Agesilas a trecut Asia Mica unde timp de doi ani, a repurtat victorii contra persilor, eliberand pe grecii din Asia. Timp de 20 de ani a mentinut suprematia spartana asupra Greciei, dar in 370 fortele Lacedemoniei au fost invinse la Leuctra. Invins din nou de catre tebani La Mantineea el a trecut Egipt, chemat de catre faraonul Teos. L-a sustinut pe acesta cu trupa sa de mercenari intr-o expeditie in Asia (361-360). El a fost unul dintre cei mai mari capitani ai Spartei, pe care Xenofon si Plutarh il descria ca pe un om curajos, virtuos si generos.
AGIS - a domnit din anul 427 pana la 400 i. Hr. A luat parte activa la razboaiele peloponesiace, invadand in mai multe randuri Atica, iar in anul 418 a invins orasul Argos in batalia de la Mantineea. Refugiat in Sparta, Alcibiade a fost oaspetele lui Agis, dar i-a sedus sotia in timp ce acesta lupta contra atenienilor la Decelia. De aceea Leotidhes care ar trebui sa-i urmeze la tron, a putut fi exclus de la succesiune, ca fiind rodul adulterului.
ALCIBIADE - om de stat atenian, a fost discipol si prieten al lui Socrate. Ei a intrat in politica si a devenit unul din conducatorii celor care se pronuntau in favoarea razboiului. A strabatut Peloponesul spre a gasi aliati pentru Atena, apoi a facut in asa fel ca atenienii sa hotarasca expeditia din Sicilia. In 407 a revenit in Atena, dar izbanda lui a fost de scurta durata.
ALEXANDRU CEL MARE - fiul lui Filip al II-lea din Macedonia si al Olimpiei. A avut o educatie ingrijita si la avut ca preceptor chiar Aristotel. Excela in exercitiile fizice si s-a dovedit un elev stralucit si pasionat pentru cunoastere. In decurs de un an, el a inabusit rascoalele care izbucnisera in regat, a trecut in Grecia, unde Teba se instalase in fruntea unei coalitii, si-a impus autoritatea prin simpla sa prezenta si a facut in asa fel, la Corint incat sa fie numit general al grecilor. In urma cuceriri Persiei, Alexandru incepuse o politica de fuzionare cu persii, dorinta sa fiind sa uneasca omenirea sub sceptrul sau intr-un singur popor mare.
ANTALIDAS - general spartan, fiu al lui Leon, este cunoscut mai ales pentru tratatul pe care l-a incheiat cu Persia in anul 386 i. Hr. El s-a deplasat in Susa spre a obtine un acord cu regele Artaxerxe, in urma caruia toate orasele grecesti din Asia Mica erau date regelui Persiei, cu exceptia oraselor Lemnos, Imbros si Sciros, posesiuni ateniene. In schimb toate celelalte orase din Grecia deveneau independente. Dupa acest tratat umilitor, semnat totusi cu acordul aproape a tuturor cetatilor grecesti, Antalcidas, dispretuit de toata lumea, s-a sinucis prin infometare.
ANTIGONOS - rege din Asia, fiul lui Elimi. A luptat impotriva lui Perdicas, dupa aceea la invins pe Eumene in urma a trei ani de lupta. A luat titlul de rege in anul 283, dar nu a intrat in posesia tronului decat in anul 277. A luat tronul la moartea fratelui sau Demetrios al II-lea, in locul fiului acestuia Filip. Prin victoria de la Selasia, in anul 221, asupra lui Cleomene, regele Spartei, el a aparat Liga aheeana, a cucerit Sparta si a restabilit suprematia macedoneana.
ANTIPATROS - general om de incredere al lui Filip si al lui Alexandru cel Mare, care i-a incredintat regenta in regatul Macedoniei in anul 334, cand a pornit spre Asia. Antipatros a pacificat Tracia si a luptat cu succes contra lacedemonienilor, aceasta n-a impiedicat-o pe Olimpia, mama lui Alexandru sa-l inlocuiasca cu Crater. La moartea lui Antipatros a pornit un razboi impotriva grecilor care doreau sa-si redobandeasca independenta si a fost asediat in Lamia. I-a invins pe greci la Cranon.
ARISTIDE - om politic, zis cel drept, din cauza integritatii sale. Fiu al lui Lisimah, Aristide apartinea unei vechi familii. A luat parte in anul 490 la batalia de la Maraton, avand calitatea de strateg al tribunului sau, iar in anul urmator a fost arhonte. S-a opus lui Temistocle care a manevrat ca sa fie ostracizat. Desi a fost in exil, Aristide a continuat sa aduca servicii patriei si l-a ajutat pe Temistocle cu sfaturile sale in momentul bataliei de la Salamina. A devenit sufletul luptei contra persilor si i-a convins pe aliati sa se alature atenienilor in aceasta lupta. Ultimul sau act politic a fost sa fixeze cu echitate contributia pe care membrii ligii urmau s-o furnizeze pentru intretinerea flotei comune.
CASANDRU - rege al Macedoniei (355-297)- fiu al lui Antipatros, in anul 319, la moartea tatalui sau, i-a disputat lui Polisperhon regenta Macedoniei; in acest scop el s-a aliat cu Eumene si cu Ptolemeu. Iesind invingator, el a cucerit Atena, a carei guvernare a incredintat-o lui Demetrios din Faler. Intorcandu-se in Epir in Macedonia, Olimpia, mama lui Alexandru cel Mare, s-a ridicat impotriva lui Casandru, care a invins-o si a luat-o prizoniera la Pidna, in anul 317. el a pus sa fie omorata, sub pretextul ca ii razbuna pe Filip Arhideul, fratele vitreg al lui Alexandru, si pe sotia sa Euridice, omorati din porunca Olimpiei. Casandru fiind aliat cu Lisimah, cu Ptolemeu I si cu Seleucos I, victoria de la Ipsos a legitimat definitiv urcarea sa pe tronul Macedoniei si i-a dat hegemonia pe cea mai mare parte a Greciei.
CIMON - general atenian, fiul lui Miltiade si al Hegesipilei, fiica lui Olorus, rege trac. In prima sa tinerete, Cimos avea o reputatie de betiv si de desfranat, dar curand el a iesit in evidenta, indemnand pe atenieni sa-l urmeze pe Temistocle care voia sa duca de pe mare batalia de la Salamina. El a pus stapanire pe insula Sciros si a adus cu mare pompa la Atena oseminte despre care se credea ca sunt ale lui Tezeu. Preocupat de distrugerea puterii persane, Cimon a facut sa se stabileasca un impozit pentru o campanie contra Egiptului, supus persilor, si contra insulei Cipru.
CONON - general atenian ( Atena 444 - Cipru sau Asia Mica, 390 i. Hr). Conon s-a aflat in fruntea unei flote in anul 413 si a condus mai multe actiuni in timpul razboiului peloponesiac, impreuna cu Albiciade. A fost unul din comandantii atenienilor in batalia de la Aegos-Potamos (405). Profitand de certurile dintre Sparta si Persi el a intervenit cu intrigi pe langa Ataxerxe, regele persilor, si a obtinut, comanda unei flote cu care a infrant flota spartana in portul Cnidosului, i-a alungat pe lacedemonieni din Marea Egee si a cucerit Citera.
DEMETRIOS DIN FALER - orator si om politic (280 i. Hr.), fiu al unui sclav devenit cetatean, Fanostrate, Demetrios s-a interesat foarte curand de politica, dupa ce isi facuse studiile sub conducerea lui Teofrast. Partizan al Macedoniei si prieten cu Focion. Putin timp dupa aceea, Casandru l-a pus in fruntea guvernarii Atenei, unde a exercitat o conducere cu caracter tiranic timp de zece ani.
DEMETRIOS I POLIRCETE - rege al Macedoniei (336- 282 i. Hr.) - era fiul lui Anigonos Ciclops si al Stratonicei. A luptat alaturi de tatal, sau cu bravura, fidelitate si un anumit noroc impotriva celorlalti diadohi. In anul 305, Demetrios a incercat sa cucereasca Rodosul, insa nu a reusit in masinilor de asediu pe care le inventase. Lui Demetrios nu i-au mai ramas decat cateva regiuni in Asia da catre tatal sau pentru a tine piept coalitiei formata de Ptolemeu, Lisimah si Seleucos, acestia au iesit victoriosi la Ipsos, unde Antigonos a fost omorat.
DIONISOS CEL BATRAN - tiran din Siracuza (430-367 i. Hr.) - desi a avut o origine obscura, ambitia lui s-a manifestat foarte devreme. A fost numit strateg unic al Siracuzei, acuzand pe strategii care erau in functie, pentru a fi inlocuiti cu altii noi, pe care apoi i-a discreditat, ca sa ramana singur. A reusit sa obtina o garda, cu ajutorul careia a pus mana pe putere, in folosul sau. Viata lui n-a fost decat un sir de infrangeri si de succese: a fost stapan peste aproape intreaga Sicilie, pentru ca a doua zi sa fie asediat in Siracuza.
EPAMINONDA - general teban (418-362 i. Hr.) - era fiul lui Polimnis, dintr-o veche familie tebana, ajunsa in stare de saracie. El a capatat o educatie aleasa, invatand muzica, dansul, filozofia si retorica. S-a distins in anul 385 cand alaturi de spartani, tebanii au luptat la Mantineea impotriva arcadienilor. El i-a salvat viata lui Pelopida, infruntand singur mai multi adversari, pana ce a fost eliberat printr-o interventie spartana. Epaminoida a infruntat armatele Spartei si Atenei, comandate de catre Agesias.
FILIP AL II-LEA - rege al Macedoniei (382-336)- a fost al treilea fiu al lui Amintas al III-lea si al Euridicei. E fost numit regent in anul 359, iar in anul 356 a luat titlul de rege. De indata el a inceput o politica activa de cuceriri. A respins pe traci si i-a batut pe presiuni asupra granitelor sale. A incheiat o alianta cu regele Epirului (Moloses), pe a carui nepoata a luat-o in casatorie. A construit Liga panelenica a Corintului, al carei hegemon era el insusi. Liber in aceasta privinta, el se gandea sa cucereasca Persia, dar a fost asasinat de catre hatairul Pausanias, in timpul sarbatorilor de la Aigai.
HIPERIDE - orator si barbat de stat (390-389 - Cleonae? Pelopones 322 i. Hr.). Hiperide era fiul lui Galucipos si a fost elevul lui Platon. Unul din conducatorii partidului democratic, impreuna cu Demostene, adversar a lui Filip din Macedonia, el a facut sa esueze actiunile acestuia impotriva Eubeei, apoi a indemnat Atena sa se rascoale alaturi de Teba, impotriva lui Alexandru. Aliat la inceput cu Demostene contra partidului macedonean reprezentat de Eschine, a devenit apoi inamic al acestuia. A fost principalul atatator al razboiului lamiac, unde a fost asasinat de trimisii lui Antipatros.
IFICRATE - generalul atenian (415-354) - era fiul unui cizmar. Bravura pe care a dovedit-o la batalia de la Cnidos, in anul 394, l-a ajutat sa devina comandant in doua expeditii. Construind scutiri mai usoare, inlocuind platosele de metal prin platose din panza si dand soldatilor lanci mai lungi, el a creat o forma de infanterie usoara - peltastii - care a repurtat mari succese in lupte.
LISANDRU -general spartan, numit comandant al flotelor spartane in anul 407, el a mers la Efes si dupa aceea la Sardes, unde a izbutit sa-si atraga bunavointa lui Cirus cel Tanar. In anul 405 a repurtat asupra atenienilor victoria hotaratoare de la Aegos - Potamos, care a pus capat razboiului peloponesiac. Profitand de victoria sa el a cucerit Atena, impreuna cu regele Agis, a dat foc vaselor Atenei si a distrus Zidurile Lungi. Lisandru a rasturnat democratia si a instalat la Atena guvernamantul Celor Treizeci.
LISIMAH - general al lui Alexandru, a capatat guvernarea Traciei, careia el i-a adaugat Propontida. In anul 306, a luat titlul de rege si s-a aliat cu ceilalti diadohi impotriva lui Antigonos Ciclops si a fiului acestuia. A luat parte la batalia de la Ipsos contra acestora si a pus mana pe partea apuseana a Asiei Mici, unde a restabilit o liga ioniana sub suzeranitatea sa. A intemeiat lisimahia pe Helespont si si Niceea, a restaurat Smirma, Efesul si Ilionul.
MILTIADE - general atenian (540-489 i. Hr.)era fiul lui Cimon, originar dintr-o familie din Egina. Dupa inabusirea rascoalei ionienilor din Asia (499-494) si anuntarea sosirii unei flote feniciene Miltiade s-a refugiat la Atena, unde a fost achitat. In anul 490, cand Atica a fost amenintata de persi, el a fost printre cei zece strategi si l-a convins pe polemarhul Calemac, om slab, sa voteze pentru batalie, in vreme ce generalii sovaiau fata de persii debarcati la Maroton.
NICIAS - om de stat (470-413 i. Hr.), provenea dintr-o familie bogata, era profund religios, moderat, generos si stralucea prin bogatiile sale, pe care le distribuia ostentatie. Inzestrat cu intelepciune si prudenta, nu pornea la actiune decat cand era sigur ca va reusi. El a cucerit Citera, apoi a luat de la megarieni Insula Minos si portul Nisea, de unde a pustiit teritoriul Corintului.
PELOPIDA - general din Teba (420-364 i. Hr.)- provenit dintr-o familie nobila tebana, Pelopida a devenit capetenia partidului popular. Numit beotarc si luptand neincetat contra spartanilor care invadasera Beotia, Pelopida i-a invins la Plateea, la Tespia, la Tanagra si mai ales la Tegir. A condus o expeditie contra lui Alexandru, apoi a intervenit in treburile Macedoniei, dupa care a fost facut prizonier in timpul unei noi expeditii contra lui Alexandru din Feres.
PERDICAS - general macedonean (321 i. Hr.). Cand a murit Alexandru cel Mare (323), Perdicas a primit inelul cuceritorului, dupa ce a supus Capadocia in folosul lui Eumene, el s-a inapoiat in Macedonia, unde a devenit regent pentru Filip Arhidaios (fratele vitreg al lui Alexandru), ceea ce starnit impotriva lui ura lui Crater, al lui Antipatros si al lui Ptolomeu, care s-au aliat, declarandu-i razboi. Imediat a organizat o expeditie spre Egipt contra lui Ptolemeu, lasand lui Eumene guvernarea Asiei. Dar, la Pelusa, pe malul Nilului, a fost asasinat de catre ofiterii sai, instigati de catre Seleucos.
PERICLE - om de stat (Atena, 495-429 i. Hr.), era fiul lui Xantipos si a Agaristei, o Alcmeonida. De origine nobila, el a capatat o educatie ingrijita; Zenon din Eleea si Anaxagora au fost maestrii sai in gandire. In tinerete Pericle s-a tinut departe de treburile publice. Aceasta viata obscura, care era o pregatire, se potrivea cu firea sa meditativa, calma, masurata, dar si activa, puternica si sigura de sine de indata ce dobandea o certitudine. Pericele s-a impus ca unul dintre cei mai mari dintre greci; dar el isi depasea prea mult epoca pentru a fi inteles de banuitoarea democratie ateniana, a carei maretie a realizat-o. A dus totdeauna o viata simpla si retrasa in mijlocul prietenilor sai.
PIRUS - rege al Epirului (318-272 i. Hr.), fiul lui Eacidas, regele molosilor, si al Ftiei. Pirus, fiind copil a luat de catre Galucias, regele Iliriei. El si-a redobandit tronul la 12 ani, dar dupa cinci ani a fost iar alungat. Trimis ca ostatic in Egipt in locul lui Demetrios, a fost ajutat de catre Ptolemeu Soter sa-si recucereasca regatul la Epir. Atunci a pus stapanire pe Macedonia, unde a domnit cateva luni, dar a fost alungat de catre Lisimah. Apoi a trecut in Italia, fiind chemat de tarentini, care se luptau cu romanii. Pirus i-a batut pe romani la Heracleea si dupa un an la Ausculum. In anul urmator, Pirus a fost Benevent de catre consulul Curius Dentatus si a trebuit sa se intoarca in Epir.
TEMISTOCLE - om de stat (525-460 i. Hr.), tatal sau, Neocles, era un cetatean obscur, iar mama sa a fost cu siguranta o straina. Caracterul lui Temistocle a fost marcat de impertuozitate, promtitudine in hotarari, ambitie si vanitate: aceste calitati si aceste defecte explica vigoarea si rapiditatea in actiune de care au dat dovada atenienii sub comanda sa, relatiile sale posibile cu persii, felul in care a reusit sa devina odios in ochii concetatenilor sai, in asa masura incat a fost ostracizata comportarea sa la curtea regelui persilor.
_______________________________________ "Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "
|
|