EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
polly__
Femeie
24 ani
Brasov
cauta Barbat
24 - 47 ani
EGIPTUL ANTIC / Civilizatii si culturi marcante / Grecia antica Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
alias
mad me

Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 139
Desi Grecia este leaganul civilizatiilor europene intalnim aici o varietate de modalitati de organizare politico-administrative si militare. Putem observa acest lucru comparand doua dintre cele mai mari poleis: Atena si Sparta, prima este renumita pentru modelul ei de democratie ei ,iar a doua pentru modelul militarist. Totusi gradul de civilizatie si cultura era la acelasi nivel, cum a fost acest lucru posibil timp de o aprox. 5 secole ?

grecia antica desi grecia este leaganul europene intalnim aici varietate modalitati organizare mad me

20.2KB


_______________________________________
kill'em all ....... muahhhh

pus acum 18 ani
   
Dani
Avansat

Din: Tg-Mures
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 346
e simplu. peste tot unde este ordine si discipla, rezultatul este prosperitate si trai bun. toate aceste asociate cu gradul mare de  moralitate al vechilor greci, a dat ceea ce azi se numeste Grecia antica.

_______________________________________
"Vorbele tale sunt ca un bazait de musca in urechile mele."

pus acum 18 ani
   
setep_ioanak8
sem priest

Din: Zalau
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 326
Exact!Doar ca fata de egipteni grecii nu is asa de originali.Nush cum sa ma exprim.
Apropo am fost anul trecut in vara in Grecia.Ii super!


_______________________________________


pus acum 18 ani
   
alias
mad me

Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 139
da dar de unde veneau ordinea si disciplina in alte cetati decat Atena si Sparta?

_______________________________________
kill'em all ....... muahhhh

pus acum 18 ani
   
alias
mad me

Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 139
daca nu din alte surse asta inseamna ca asa numita lume greceasca era de fapt o copie a acestor doua poleis

_______________________________________
kill'em all ....... muahhhh

pus acum 18 ani
   
rebeLLove
Just a Lost Child

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 282
Grecia era superba. Desi nu poti compara Grecia cu Egiptul. Grecia ne-a lasat intelepciune, Egiptul ne-a lasat arta. Fara legatura, fiecare e superba in felul ei.

_______________________________________
"Credendo Vedi"

pus acum 18 ani
   
ladyblue
VIP

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 695
ia stai domne, ca si egiptu avea multa intelepciune. unde se duceau grecii daca nu in Egipt sa invete de la cei mai buni, sa fie initiati in diverse taine

_______________________________________
sa speri, sa crezi, sa te temi, sa astepti, vremea se aproprie.

pus acum 18 ani
   
rebeLLove
Just a Lost Child

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 282
eu ma refer la personalitati intelepte nu la intelepciunea poporului... si oricum in afara de faraoni si de preoti de care alta categorie mai poti spune ca era inteleapta?

_______________________________________
"Credendo Vedi"

pus acum 18 ani
   
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
ADMETOS - print tessalian, a fost unul dintre eroii care au participat la expeditia argonautilor; el s-a facut repede cunoscut in toata Grecia pentru bunatatea cu care adapostea si ospata la curtea lui deopotriva pe cei bogati si pe cei saraci.

ADRASTES - rege devenit legendar prin initierea si participarea la razboaiele "Cei sapte contra Thebei" si "Razboiul epigonilor", a fost fiul lui Talaos, caruia i-a urmat la tron.

AGATOCLE - tiran al Siracuzei (361-289 i. Hr.)-remarcat de catre Damas, nobil siracuzan, pentru puterea si frumusetea sa. Agatocle a intrat in armata. In anul 317, dupa ce a adunat o armata, el s-a proclamat rege al cetatii si a supus intreaga Sicilie greaca. Generalul cartaginezilor, Hamilicar, l-a invins la himera in anul 310 si l-a asediat in Siracuza. Plin de indrazneala, Agatocle a stramutat razboiul in Africa, silindu-l pe Hamilicar sa ridice asediul Siracuzei. Agatocle a repurtat mari victorii si ameninta Cartagina, dar in anul 307 a fost rechemat in Sicilia din pricina revoltei unor orase. El le-a supus din nou si in anul 306 si-a asumat titlul de rege al Siciliei. Dupa aceea a debarcat in Peninsula italica, devenind stapanul in special a Crotonei. Se pare ca a murit otravit.

AGESILAS - general spartan, fiul lui Arhidamos din familia regala a Proclizilor. A urmat la tronul Spartei fratelui sau vitreg Agis al II-lea. In 396, Agesilas a trecut Asia Mica unde timp de doi ani, a repurtat victorii contra persilor, eliberand pe grecii din Asia. Timp de 20 de ani a mentinut suprematia spartana asupra Greciei, dar in 370 fortele Lacedemoniei au fost invinse la Leuctra. Invins din nou de catre tebani La Mantineea el a trecut Egipt, chemat de catre faraonul Teos. L-a sustinut pe acesta cu trupa sa de mercenari intr-o expeditie in Asia (361-360). El a fost unul dintre cei mai mari capitani ai Spartei, pe care Xenofon si Plutarh il descria ca pe un om curajos, virtuos si generos.

AGIS - a domnit din anul 427 pana la 400 i. Hr. A luat parte activa la razboaiele peloponesiace, invadand in mai multe randuri Atica, iar in anul 418 a invins orasul Argos in batalia de la Mantineea. Refugiat in Sparta, Alcibiade a fost oaspetele lui Agis, dar i-a sedus sotia in timp ce acesta lupta contra atenienilor la Decelia. De aceea Leotidhes care ar trebui sa-i urmeze la tron, a putut fi exclus de la succesiune, ca fiind rodul adulterului.

ALCIBIADE - om de stat atenian, a fost discipol si prieten al lui Socrate. Ei a intrat in politica si a devenit unul din conducatorii celor care se pronuntau in favoarea razboiului. A strabatut Peloponesul spre a gasi aliati pentru Atena, apoi a facut in asa fel ca atenienii sa hotarasca expeditia din Sicilia. In 407 a revenit in Atena, dar izbanda lui a fost de scurta durata.

ALEXANDRU CEL MARE - fiul lui Filip al II-lea din Macedonia si al Olimpiei. A avut o educatie ingrijita si la avut ca preceptor chiar Aristotel. Excela in exercitiile fizice si s-a dovedit un elev stralucit si pasionat pentru cunoastere. In decurs de un an, el a inabusit rascoalele care izbucnisera in regat, a trecut in Grecia, unde Teba se instalase in fruntea unei coalitii, si-a impus autoritatea prin simpla sa prezenta si a facut in asa fel, la Corint incat sa fie numit general al grecilor. In urma cuceriri Persiei, Alexandru incepuse o politica de fuzionare cu persii, dorinta sa fiind sa uneasca omenirea sub sceptrul sau intr-un singur popor mare.

ANTALIDAS - general spartan, fiu al lui Leon, este cunoscut mai ales pentru tratatul pe care l-a incheiat cu Persia in anul 386 i. Hr. El s-a deplasat in Susa spre a obtine un acord cu regele Artaxerxe, in urma caruia toate orasele grecesti din Asia Mica erau date regelui Persiei, cu exceptia oraselor Lemnos, Imbros si Sciros, posesiuni ateniene. In schimb toate celelalte orase din Grecia deveneau independente. Dupa acest tratat umilitor, semnat totusi cu acordul aproape a tuturor cetatilor grecesti, Antalcidas, dispretuit de toata lumea, s-a sinucis prin infometare.

ANTIGONOS - rege din Asia, fiul lui Elimi. A luptat impotriva lui Perdicas, dupa aceea la invins pe Eumene in urma a trei ani de lupta. A luat titlul de rege in anul 283, dar nu a intrat in posesia tronului decat in anul 277. A luat tronul la moartea fratelui sau Demetrios al II-lea, in locul fiului acestuia Filip. Prin victoria de la Selasia, in anul 221, asupra lui Cleomene, regele Spartei, el a aparat Liga aheeana, a cucerit Sparta si a restabilit suprematia macedoneana.

ANTIPATROS - general om de incredere al lui Filip si al lui Alexandru cel Mare, care i-a incredintat regenta in regatul Macedoniei in anul 334, cand a pornit spre Asia. Antipatros a pacificat Tracia si a luptat cu succes contra lacedemonienilor, aceasta n-a impiedicat-o pe Olimpia, mama lui Alexandru sa-l inlocuiasca cu Crater. La moartea lui Antipatros a pornit un razboi impotriva grecilor care doreau sa-si redobandeasca independenta si a fost asediat in Lamia. I-a invins pe greci la Cranon.

ARISTIDE - om politic, zis cel drept, din cauza integritatii sale. Fiu al lui Lisimah, Aristide apartinea unei vechi familii. A luat parte in anul 490 la batalia de la Maraton, avand calitatea de strateg al tribunului sau, iar in anul urmator a fost arhonte. S-a opus lui Temistocle care a manevrat ca sa fie ostracizat. Desi a fost in exil, Aristide a continuat sa aduca servicii patriei si l-a ajutat pe Temistocle cu sfaturile sale in momentul bataliei de la Salamina. A devenit sufletul luptei contra persilor si i-a convins pe aliati sa se alature atenienilor in aceasta lupta. Ultimul sau act politic a fost sa fixeze cu echitate contributia pe care membrii ligii urmau s-o furnizeze pentru intretinerea flotei comune.

CASANDRU - rege al Macedoniei (355-297)- fiu al lui Antipatros, in anul 319, la moartea tatalui sau, i-a disputat lui Polisperhon regenta Macedoniei; in acest scop el s-a aliat cu Eumene si cu Ptolemeu. Iesind invingator, el a cucerit Atena, a carei guvernare a incredintat-o lui Demetrios din Faler. Intorcandu-se in Epir in Macedonia, Olimpia, mama lui Alexandru cel Mare, s-a ridicat impotriva lui Casandru, care a invins-o si a luat-o prizoniera la Pidna, in anul 317. el a pus sa fie omorata, sub pretextul ca ii razbuna pe Filip Arhideul, fratele vitreg al lui Alexandru, si pe sotia sa Euridice, omorati din porunca Olimpiei. Casandru fiind aliat cu Lisimah, cu Ptolemeu I si cu Seleucos I, victoria de la Ipsos a legitimat definitiv urcarea sa pe tronul Macedoniei si i-a dat hegemonia pe cea mai mare parte a Greciei.

CIMON - general atenian, fiul lui Miltiade si al Hegesipilei, fiica lui Olorus, rege trac. In prima sa tinerete, Cimos avea o reputatie de betiv si de desfranat, dar curand el a iesit in evidenta, indemnand pe atenieni sa-l urmeze pe Temistocle care voia sa duca de pe mare batalia de la Salamina. El a pus stapanire pe insula Sciros si a adus cu mare pompa la Atena oseminte despre care se credea ca sunt ale lui Tezeu. Preocupat de distrugerea puterii persane, Cimon a facut sa se stabileasca un impozit pentru o campanie contra Egiptului, supus persilor, si contra insulei Cipru.

CONON - general atenian ( Atena 444 - Cipru sau Asia Mica, 390 i. Hr). Conon s-a aflat in fruntea unei flote in anul 413 si a condus mai multe actiuni in timpul razboiului peloponesiac, impreuna cu Albiciade. A fost unul din comandantii atenienilor in batalia de la Aegos-Potamos (405). Profitand de certurile dintre Sparta si Persi el a intervenit cu intrigi pe langa Ataxerxe, regele persilor, si a obtinut, comanda unei flote cu care a infrant flota spartana in portul Cnidosului, i-a alungat pe lacedemonieni din Marea Egee si a cucerit Citera.

DEMETRIOS DIN FALER - orator si om politic (280 i. Hr.), fiu al unui sclav devenit cetatean, Fanostrate, Demetrios s-a interesat foarte curand de politica, dupa ce isi facuse studiile sub conducerea lui Teofrast. Partizan al Macedoniei si prieten cu Focion. Putin timp dupa aceea, Casandru l-a pus in fruntea guvernarii Atenei, unde a exercitat o conducere cu caracter tiranic timp de zece ani.

DEMETRIOS I POLIRCETE - rege al Macedoniei (336- 282 i. Hr.) - era fiul lui Anigonos Ciclops si al Stratonicei. A luptat alaturi de tatal, sau cu bravura, fidelitate si un anumit noroc impotriva celorlalti diadohi. In anul 305, Demetrios a incercat sa cucereasca Rodosul, insa nu a reusit in masinilor de asediu pe care le inventase. Lui Demetrios nu i-au mai ramas decat cateva regiuni in Asia da catre tatal sau pentru a tine piept coalitiei formata de Ptolemeu, Lisimah si Seleucos, acestia au iesit victoriosi la Ipsos, unde Antigonos a fost omorat.

DIONISOS CEL BATRAN - tiran din Siracuza (430-367 i. Hr.) - desi a avut o origine obscura, ambitia lui s-a manifestat foarte devreme. A fost numit strateg unic al Siracuzei, acuzand pe strategii care erau in functie, pentru a fi inlocuiti cu altii noi, pe care apoi i-a discreditat, ca sa ramana singur. A reusit sa obtina o garda, cu ajutorul careia a pus mana pe putere, in folosul sau. Viata lui n-a fost decat un sir de infrangeri si de succese: a fost stapan peste aproape intreaga Sicilie, pentru ca a doua zi sa fie asediat in Siracuza.

EPAMINONDA - general teban (418-362 i. Hr.) - era fiul lui Polimnis, dintr-o veche familie tebana, ajunsa in stare de saracie. El a capatat o educatie aleasa, invatand muzica, dansul, filozofia si retorica. S-a distins in anul 385 cand alaturi de spartani, tebanii au luptat la Mantineea impotriva arcadienilor. El i-a salvat viata lui Pelopida, infruntand singur mai multi adversari, pana ce a fost eliberat printr-o interventie spartana. Epaminoida a infruntat armatele Spartei si Atenei, comandate de catre Agesias.

FILIP AL II-LEA - rege al Macedoniei (382-336)- a fost al treilea fiu al lui Amintas al III-lea si al Euridicei. E fost numit regent in anul 359, iar in anul 356 a luat titlul de rege. De indata el a inceput o politica activa de cuceriri. A respins pe traci si i-a batut pe presiuni asupra granitelor sale. A incheiat o alianta cu regele Epirului (Moloses), pe a carui nepoata a luat-o in casatorie. A construit Liga panelenica a Corintului, al carei hegemon era el insusi. Liber in aceasta privinta, el se gandea sa cucereasca Persia, dar a fost asasinat de catre hatairul Pausanias, in timpul sarbatorilor de la Aigai.

HIPERIDE - orator si barbat de stat (390-389 - Cleonae? Pelopones 322 i. Hr.). Hiperide era fiul lui Galucipos si a fost elevul lui Platon. Unul din conducatorii partidului democratic, impreuna cu Demostene, adversar a lui Filip din Macedonia, el a facut sa esueze actiunile acestuia impotriva Eubeei, apoi a indemnat Atena sa se rascoale alaturi de Teba, impotriva lui Alexandru. Aliat la inceput cu Demostene contra partidului macedonean reprezentat de Eschine, a devenit apoi inamic al acestuia. A fost principalul atatator al razboiului lamiac, unde a fost asasinat de trimisii lui Antipatros.

IFICRATE - generalul atenian (415-354) - era fiul unui cizmar. Bravura pe care a dovedit-o la batalia de la Cnidos, in anul 394, l-a ajutat sa devina comandant in doua expeditii. Construind scutiri mai usoare, inlocuind platosele de metal prin platose din panza si dand soldatilor lanci mai lungi, el a creat o forma de infanterie usoara - peltastii - care a repurtat mari succese in lupte.

LISANDRU -general spartan, numit comandant al flotelor spartane in anul 407, el a mers la Efes si dupa aceea la Sardes, unde a izbutit sa-si atraga bunavointa lui Cirus cel Tanar. In anul 405 a repurtat asupra atenienilor victoria hotaratoare de la Aegos - Potamos, care a pus capat razboiului peloponesiac. Profitand de victoria sa el a cucerit Atena, impreuna cu regele Agis, a dat foc vaselor Atenei si a distrus Zidurile Lungi. Lisandru a rasturnat democratia si a instalat la Atena guvernamantul Celor Treizeci.

LISIMAH - general al lui Alexandru, a capatat guvernarea Traciei, careia el i-a adaugat Propontida. In anul 306, a luat titlul de rege si s-a aliat cu ceilalti diadohi impotriva lui Antigonos Ciclops si a fiului acestuia. A luat parte la batalia de la Ipsos contra acestora si a pus mana pe partea apuseana a Asiei Mici, unde a restabilit o liga ioniana sub suzeranitatea sa. A intemeiat lisimahia pe Helespont si si Niceea, a restaurat Smirma, Efesul si Ilionul.

MILTIADE - general atenian (540-489 i. Hr.)era fiul lui Cimon, originar dintr-o familie din Egina. Dupa inabusirea rascoalei ionienilor din Asia (499-494) si anuntarea sosirii unei flote feniciene Miltiade s-a refugiat la Atena, unde a fost achitat. In anul 490, cand Atica a fost amenintata de persi, el a fost printre cei zece strategi si l-a convins pe polemarhul Calemac, om slab, sa voteze pentru batalie, in vreme ce generalii sovaiau fata de persii debarcati la Maroton.

NICIAS - om de stat (470-413 i. Hr.), provenea dintr-o familie bogata, era profund religios, moderat, generos si stralucea prin bogatiile sale, pe care le distribuia ostentatie. Inzestrat cu intelepciune si prudenta, nu pornea la actiune decat cand era sigur ca va reusi. El a cucerit Citera, apoi a luat de la megarieni Insula Minos si portul Nisea, de unde a pustiit teritoriul Corintului.

PELOPIDA - general din Teba (420-364 i. Hr.)- provenit dintr-o familie nobila tebana, Pelopida a devenit capetenia partidului popular. Numit beotarc si luptand neincetat contra spartanilor care invadasera Beotia, Pelopida i-a invins la Plateea, la Tespia, la Tanagra si mai ales la Tegir. A condus o expeditie contra lui Alexandru, apoi a intervenit in treburile Macedoniei, dupa care a fost facut prizonier in timpul unei noi expeditii contra lui Alexandru din Feres.

PERDICAS - general macedonean (321 i. Hr.). Cand a murit Alexandru cel Mare (323), Perdicas a primit inelul cuceritorului, dupa ce a supus Capadocia in folosul lui Eumene, el s-a inapoiat in Macedonia, unde a devenit regent pentru Filip Arhidaios (fratele vitreg al lui Alexandru), ceea ce starnit impotriva lui ura lui Crater, al lui Antipatros si al lui Ptolomeu, care s-au aliat, declarandu-i razboi. Imediat a organizat o expeditie spre Egipt contra lui Ptolemeu, lasand lui Eumene guvernarea Asiei. Dar, la Pelusa, pe malul Nilului, a fost asasinat de catre ofiterii sai, instigati de catre Seleucos.

PERICLE - om de stat (Atena, 495-429 i. Hr.), era fiul lui Xantipos si a Agaristei, o Alcmeonida. De origine nobila, el a capatat o educatie ingrijita; Zenon din Eleea si Anaxagora au fost maestrii sai in gandire. In tinerete Pericle s-a tinut departe de treburile publice. Aceasta viata obscura, care era o pregatire, se potrivea cu firea sa meditativa, calma, masurata, dar si activa, puternica si sigura de sine de indata ce dobandea o certitudine. Pericele s-a impus ca unul dintre cei mai mari dintre greci; dar el isi depasea prea mult epoca pentru a fi inteles de banuitoarea democratie ateniana, a carei maretie a realizat-o. A dus totdeauna o viata simpla si retrasa in mijlocul prietenilor sai.

PIRUS - rege al Epirului (318-272 i. Hr.), fiul lui Eacidas, regele molosilor, si al Ftiei. Pirus, fiind copil a luat de catre Galucias, regele Iliriei. El si-a redobandit tronul la 12 ani, dar dupa cinci ani a fost iar alungat. Trimis ca ostatic in Egipt in locul lui Demetrios, a fost ajutat de catre Ptolemeu Soter sa-si recucereasca regatul la Epir. Atunci a pus stapanire pe Macedonia, unde a domnit cateva luni, dar a fost alungat de catre Lisimah. Apoi a trecut in Italia, fiind chemat de tarentini, care se luptau cu romanii. Pirus i-a batut pe romani la Heracleea si dupa un an la Ausculum. In anul urmator, Pirus a fost Benevent de catre consulul Curius Dentatus si a trebuit sa se intoarca in Epir.

TEMISTOCLE - om de stat (525-460 i. Hr.), tatal sau, Neocles, era un cetatean obscur, iar mama sa a fost cu siguranta o straina. Caracterul lui Temistocle a fost marcat de impertuozitate, promtitudine in hotarari, ambitie si vanitate: aceste calitati si aceste defecte explica vigoarea si rapiditatea in actiune de care au dat dovada atenienii sub comanda sa, relatiile sale posibile cu persii, felul in care a reusit sa devina odios in ochii concetatenilor sai, in asa masura incat a fost ostracizata comportarea sa la curtea regelui persilor.


_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 17 ani
   
Dani
Avansat

Din: Tg-Mures
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 346
ehe, draga mea colega Ladyblue, aici imi pare rau sa te contrazic, dar eu nu sunt de acord cu tine. II dau dreptate lui Rebellove. Grecii nu s-au dus in Egipt k sa invete sau sa fie initiati in diferite taine. Sincer, eu ink nu am auzit de vreun grec care sa mearga in egipt sa invete. UNde erau cele mai renumite scoli ale antichitatii? Toti marii invatatii lumii antice, Euclid, Aristotel, Eratostene, Hipocrate, Hygea, Arhimede, etc. Aha...ai dreptate...erau greci. Nu spun k absolut niciun grecu nu a invatat de la egipteni, ptr k nu am de unde sa stiu asta. Singurul grec despre care stim cu exactitate ca a fost in egipt este Herodot. Acesta a vizitat egiptul, ptr a se documenta ptr descrierile sale.

_______________________________________
"Vorbele tale sunt ca un bazait de musca in urechile mele."

pus acum 17 ani
   
Dani
Avansat

Din: Tg-Mures
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 346
este foarte adevarat ca si egiptenii erau intelepti. avem exemple clare, dar si eu tind sa dau dreptate : egiptenii sunt cu arta, grecii cu intelepciunea(sau mai bine zis cu filozofia)

_______________________________________
"Vorbele tale sunt ca un bazait de musca in urechile mele."

pus acum 17 ani
   
ladyblue
VIP

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 695
egiptenii sunt cu magia

_______________________________________
sa speri, sa crezi, sa te temi, sa astepti, vremea se aproprie.

pus acum 17 ani
   
setep_ioanak8
sem priest

Din: Zalau
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 326
Dani ,baiete ai dreptate, filozofia i-a definit pe greci cel mai mult.Sa nu mai vb. de primele sculpturi realist(in miscare).

_______________________________________


pus acum 17 ani
   
imothep
Incepator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 55
egiptenii ,au fost si vor ramane un popor mistyc  ,care o sa aiba intodeauna ceva de dezvaluit ...

_______________________________________
'Universul si prostia sunt infinite....totusi in cea ce priveste universul am banuieli..."

pus acum 17 ani
   
Myosotis
Incepator

Din: Iasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 63
egiptul va avea mereu ceva de dezvaluit din ceea ce a fost... insa egiptenii nu mai sunt aceeasi... intreaga omenire a involuat de atunci... nu putem afirma k egiptenii ink mai cunosc mari secrete sau k sunt ink superiori respectiv mistici

_______________________________________
Suntem atat de preocupati a reflecta asupra lumii,uitand in totalitate de suflet...

pus acum 17 ani
   
Myosotis
Incepator

Din: Iasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 63
la fel e si cu grecia... cea mai presus bogatie a ei a fost stiinta ... dar... de cand nu s-a mai ridikt unul asupra tuturor?... Poate omenirea va mai ajunge din nou la capacitatea ce a fost odata... fiindk tot ce avem noi acum(tehnologie si cunostinte) le datoram celor de "demult" care ne-au lasat o baza.... Speram si speram... dar nu cred k noi vom vedea

_______________________________________
Suntem atat de preocupati a reflecta asupra lumii,uitand in totalitate de suflet...

pus acum 17 ani
   
ladyblue
VIP

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 695
hmm nus daca poti spune ca omenirea a involuat, dar a devenit mi superficiala, mai neinteresata. acum ca egiptenii mai stiu mari secrete, poate nu e vb numai de ei, multe din cunostinte s-au transmis pe cale orala, dar cum atunci numai invatatii aveau acces la ele asa si acum, numai anumiti initiati le cunosc, si bineinteles in anumite cercuri. Nu va ganditi acum neaprat la organizatile cunoscute de noi, pentru ca misticii, initiatii stiu cum sa pastreze secretele. si poate asa e si mai bine.

_______________________________________
sa speri, sa crezi, sa te temi, sa astepti, vremea se aproprie.

pus acum 17 ani
   
imothep
Incepator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 55
unele lucruri ar trebuii sa ramana nedescoperyte ...

_______________________________________
'Universul si prostia sunt infinite....totusi in cea ce priveste universul am banuieli..."

pus acum 17 ani
   
yandell
Incepator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2
Oricum ce mi se pare mie interesant este faptul ca tot ce au construit cele doua civilizati, egipteana si greaca, sa desfasurat pe de-alungul a multor generatii....ceea ce acum nu prea mai vezi .Fiecare dorea sa ramana in istorie  ca un popor puternic in primul rand cultural si apoi poate si militar, asta fiind marele avantaj al pastrari atator cunostinte despre  cele doua civilizati.

pus acum 17 ani
   
imothep
Incepator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 55
da,frumos spus !...

_______________________________________
'Universul si prostia sunt infinite....totusi in cea ce priveste universul am banuieli..."

pus acum 17 ani
   
Pharao_of_egipt
Pharao

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 24
am auzit multe despre achile asa ca o sa spun ceva depre el:Achilles, celebru erou grec (cunoscut din Iliada), a participat la războiul troian. Era fiul zeiţei Thetys şi al muritorului Peleus. CƃĀ¢nd s-a născut, Achilles a fost cufundat ƃĀ®n ƃĀ®ntregime de către mama sa ƃĀ®n apele Styxului, pentru a deveni invulnerabil. I-a rămas afară doar călcƃĀ¢iul de care-l ţinea Thetys. Copil fiind, el a fost ƃĀ®ncredinţat centaurului Chiron, care l-a crescut pe muntele Pelion. Ulterior, pentru a-l ƃĀ®mpiedica să participe la războiul troian - unde ştia că-şi va găsi moartea, aşa cum prorocise Calchas, şi ƃĀ®ncercƃĀ¢nd să zădărnicească ƃĀ®mplinirea destinului - Thetys şi-a trimis fiul la curtea lui Lycomedes, regele dolopilor, care l-a ţinut ascuns, deghizat ƃĀ®n veşminte femeieşti, printre fiicele lui. Una dintre ele, Deidamia, i-a născut lui Achilles un fiu, pe Neoptolemus (sau Pyrrhus). ĆƒÅ½ntre timp ƃĀ®nsă, grecii pregăteau războiul ƃĀ®mpotriva Troiei. La chemarea lui Odysseus, Achilles se alătură armatelor greceşti, ƃĀ®n fruntea mirmidonilor. La despărţire, odată cu plecarea flotei din Aulis, Thetys ƃĀ®i dăruieşte lui Achilles armele divine făurite de Hephaestus şi caii lui Poseidon.

_______________________________________
I am the Pharao protected by the sun god Ra

pus acum 17 ani
   
Delmoniko
Incepator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 15
Vorbeati de greci care au "invatat" de la egipteni!Cat se poate de adevarat - Herodot,Pitagora,toate traditiile si legendele ezoterice prezinta Egiptul de atunci ca pe un  focar al culturii si leagan al civilizatiilor.

Cu toate acestea nu trebuie sa minimalizam meritele grecilor in materie de "constructii" politice democratice,arte si nu numai!

As relansa discutia spre Sparta,model militarist prin excelenta!Prin aceasta as vrea sa fac referire la filmul "300" care mi s-a parut o abrutizare,o demistificare grosolana a trecutului spartan!
Foarte multe informatii eronate sau gresit interpretate,si foarte multa fantezie!Singurul lucru prezentat realist a fost tactica de lupta si operatiunile falangei!


_______________________________________
Vise,rataciri,sperante...

pus acum 17 ani
   
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
Delmoniko, cauta filmul "The 300 Spartans " - e  mai vechi, dar cu siguranta o sa-ti placa.

_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 17 ani
   
Delmoniko
Incepator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 15
L-am vazut,mult mai bine realizat,mult mai realist!

_______________________________________
Vise,rataciri,sperante...

pus acum 17 ani
   
goshy
Incepator

Din: galati
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 9
daca stau bine sa ma gandesc religia noastra are radacini adanci la egipteni,shi de la greci avem preluate multe mestesuguri....(roata olarului..etc etc))amandoua civilizatii sunt la sufletul mee..mai alex egiptu(de la el s-a raspandit ideea prezervativului..ei foloseau intestin de crocodil:">:">

_______________________________________
frumosi....dar nu uita ca si cei mai frumosi trandafiri au spini

pus acum 16 ani
   
goshy
Incepator

Din: galati
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 9
alex

grecia antica alex

30.7KB

Modificat de goshy (acum 16 ani)


_______________________________________
frumosi....dar nu uita ca si cei mai frumosi trandafiri au spini

pus acum 16 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
poi roata olarului  si celelalte le avem de la greci de pe vremea dacilor de cand grecii au intemeiat coloniiile pe tarmurile Marii negre

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 16 ani
   
just_me_oana
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 236
Grecia antică este denumirea dată teritoriilor unde a luat naştere şi s-a dezvoltat civilizaţia vechilor greci.
Cuprins

    * 1 Caracteristici generale
    * 2 Scrierile timpurii
    * 3 Perioada clasică
    * 4 Literatura greacă tārzie

Caracteristici generale

Insulele greceşti sunt recunoscute drept locul de naştere al vieţii intelectuale occidentale. Pentru a īnţelege impactul considerabil al civilizaţiei greceşti asupra tuturor realizărilor culturale viitoare ale Europei, trebuie să ne īntoarcem la perioada primordială a umanităţii, cea mitologică. Mitologia greacă reprezintă un ansamblu de legende care provin din religia vechii civilizaţii elene, cu zei creatori, intrigi īn Eden şi eroi civilizatori. Aceste poveşti erau cunoscute de către toţi grecii din antichitate şi, īn pofida scepticismului unor gānditori, le ofereau oamenilor atāt ritualuri, cāt şi istorie.

Īn mitologia greacă zeii panteonului capătă īnsuşiri omeneşti, īnsă rămān, īnainte de toate, personificări ale forţelor universului, care acţionează asupra vieţii şi destinului oamenilor, explicānd ceea ce pare inexplicabil īntr-un mod raţional. Ei sunt mai mult sau mai puţin schimbători şi, cu toate că uneori par a avea simţul dreptăţii, sunt adesea meschini sau răzbunători. Lumea mitologiei greceşti este complexă, plină de monştri, războaie, intrigi şi zei care intervin īn permanenţă. Aceste credinţe pot fi comparate cu modul īn care unii creaţionişti creştini din zilele noastre echivalează literal Biblia cu istoria lor.
Parthenon cca. 480-479 ī.Hr.


Īn zilele noastre mitologia greacă rămāne nu doar sursa unor motive şi trimiteri literare, dar şi a unor poveşti fermecătoare care continuă să fascineze. Mitologia greacă rămāne o referinţă culturală importantă mult timp după ce religia greacă, de care a fost legată, a īncetat să se mai practice. A existat o revoltă creştină de desfigurare sau distrugere a idolilor şi a altor imagini care reflectau cultul public al zeilor. Creştinismul a īnlocuit păgānismul ca religie oficială a Imperiului Roman īn 391, cānd a fost declarat unica religie a imperiului. Literatura reprezenta o problemă mai dificilă pentru creştini, deoarece influenţa mitologiei greceşti nu s-ar fi putut elimina peste noapte fără distrugerea operelor lui Homer, Theocrit, Vergiliu, Ovidiu şi a altor autori, valori culturale universale. Chiar si literatura creştină cea mai entuziastă face adesea trimiteri la mitologia greacă şi romană, tot aşa cum īn scrierile de bază ale religiei creştine regăsim īnţelepciunea şi unele dintre judecăţile filosofilor greci.

Scrierile timpurii

Cele mai vechi opere literare europene care s-au păstrat sunt Iliada şi Odiseea, ambele scrise īn greaca veche, probabil īnainte de anul 700 ī.Hr. şi atribuite lui Homer. Dintre alte poeme epice timpurii s-au păstrat cele ale lui Hesiod, primul poet didactic. Poemele care tratează teme mitologice, cunoscute drept "Imnurile Homerice", datează din 800–300 ī.Hr. Din operele multor poeţi greci din această perioadă, printre care autorii de elegii Tyrtaeus, Theognis, Solon, Semonides din Amorgos, Archilochus şi Hipponax s-au păstrat doar fragmente. Poemele lirice cele mai personale aparţin lui Alceu, Sappho şi Anacreon. Lirica doriană pentru reprezentaţii corale s-a dezvoltat īn operele lui Alcman, Ibycus şi Stesichorus şi a atins perfecţiunea īn operele lui Pindar, Simonide din Ceos şi Bacchylide.

Perioada clasică

Teatrul grec s-a dezvoltat din cāntecele şi dansurile din cadrul ceremoniilor care aveau loc īn cinstea lui Dionysos la Atena. Īn Atena s-au compus trei tipuri de piese: tragedia, comedia şi piesele cu satiri; ultimele nu păreau a fi luate prea īn serios, cel puţin īn perioada iluminismului grec (450-400). Originile tragediei şi ale comediei ateniene sunt incerte. O condiţie principală se pare că a fost existenţa, timp de secole, a unui cor, care avea un lider şi care intona un cāntec despre un erou legendar; ulterior liderul, īn loc să cānte despre acest erou, a īnceput să-l īntruchipeze. Tradiţia aristotelică defineşte tragedia drept o piesă despre oameni de condiţie superioară, cum ar fi eroii, regii şi zeii, a căror existenţă fericită suferă o lovitură şi care vorbesc un limbaj elevat. Este important să se īnţeleagă că la īnceputurile sale teatrul a fost o formă de ritual religios şi că, deşi a devenit īn Atena, īn perioada clasică, o modalitate de relaxare şi distracţie, cu atāt mai distractiv cu cāt era mai sāngeros, natura sa religioasă a rămas mereu vie īn conştiinţa publicului. Din acest motiv teatrul prezintă caracteristicile universale ale oricărui ritual religios, explicānd relaţia dintre om şi divinitate, dintre om şi lumea materială, violenţa şi originile acesteia şi īncercānd să controleze iraţionalul şi lumea materială.

Tragedia, īn tradiţia aristotelică, are rolul de a purifica sufletul de "frică şi milă " –catharsis- un tratament terapeutic al tulburărilor emoţionale prin empatie cu drama eroului. Īn sec. al V-lea ī.Hr. tragedia a fost dezvoltată de către trei dintre cei mai mari dramaturgi din istoria teatrului, Eschil, Sofocle şi Euripide. La fel de celebrat a fost cel mai de seamă reprezentant al vechii comedii atice, Aristofan. Simplificānd definiţia, comedia priveşte oameni obişnuiţi a căror existenţă suferă o tranziţie de la īmprejurări nefavorabile la īmprejurări favorabile şi care vorbesc un limbaj obişnuit. Alţi scriitori care au dezvoltat acest gen sunt Cratinus şi Eupolis, despre care se cunosc foarte puţine lucruri. Umorul zgomotos al acestor opere timpurii a fost īnlocuit de umorul mai temperat al "comediei mijlocii" şi īn cele din urmă de "noua comedie", care a fixat forma acestui nou tip de piesă de teatru. Cel mai cunoscut autor din perioada noii comedii greceşti este Menandru.

Istoriografia a īnceput īn Grecia cu opera bogată şi larg răspāndită a lui Herodot, relatările precise şi complete ale lui Tucidide şi naraţiunea alertă a lui Xenofan. Īn cursul acestei scurte perioade a literaturii ateniene au apărut scrieri filosofice de o profunzime fără precedent: operele lui Platon şi Aristotel au avut un efect incalculabil asupra gāndirii occidentale.

Īn scrierile sale de tinereţe, Platon (īntemeietorul Academiei) a īncercat să transmită spiritul īnvăţăturilor lui Socrate şi să consemneze cu exactitate conversaţiile maestrului īn dialogurile sale, care rămān principala noastră sursă de informare cu privire la aceste conversaţii. Capodopera dialogurilor de maturitate ale lui Platon este Republica. Dialogul īncepe cu o conversaţie a lui Socrate despre natura justiţiei, dar trece direct la o dezbatere amplă cu privire la virtuţile dreptăţii, īnţelepciunii, curajului şi moderaţiei, aşa cum se manifestă atāt īn fiinţele umane individuale, cāt şi īn societate īn ansamblul său. Acest plan al societăţii sau al persoanei ideale necesită relatări amănunţite despre cunoaşterea omenească şi despre tipul de programe educaţionale prin care ea poate fi īnsuşită atāt de bărbaţi, cāt şi de femei, şi este surprins prin alegoria peşterii, o imagine plastică a posibilităţilor vieţii umane.

Despre Aristotel se spune că a scris 150 de tratate filosofice. Cele 30 care s-au păstrat abordează subiecte extrem de variate, de la biologie şi fizică la etică, estetică şi politică. Despre multe dintre ele se crede că nu sunt, totuşi, decāt "note de lectură", şi nu tratate complete, cizelate, iar cāteva dintre ele se pare că nu sunt scrise de Aristotel, ci de membri ai şcolii sale.

Retorica greacă, extrem de apreciată īn lumea antică, a fost dusă la perfecţiune īn timpurile sale. Printre cei mai apreciaţi oratori se numără Antiphon, Andocides, Lysias, Isocrates, Isaeus, Lycurgus, Aeschines şi Demostene, considerat cel mai mare dintre toţi. Se consideră că literatura greacă clasică ia sfārşit o dată cu moartea lui Aristotel şi a lui Demostene (c. 322 ī.Hr.). Cei mai mari scriitori ai perioadei clasice au anumite caracteristici comune: economia de cuvinte, expresia directă, subtilitatea raţionamentului şi preocuparea pentru formă.

Literatura greacă tārzie

Aristofan, dramaturg

Următoarea perioadă a literaturii greceşti a atins apogeul īn Alexandria elenistică, unde au scris şi au predat un mare număr de filosofi, dramaturgi, poeţi, istorici şi bibliotecari. Apar noi genuri, precum poezia bucolică, şi noi ediţii erudite ale operelor clasicilor din perioadele anterioare. Poeziile lui Callimachus, "Bucolicele" lui Theocrit şi epopeea lui Apollonius Rhodius sunt recunoscute ca opere importante ale literaturii universale. Producţia literară la momentul la care romanii preiau controlul asupra zonei mediteraneene este enormă, un amestec eterogen, de la sublim la pedant şi emfatic. O mare parte din scrierile acestei perioade s-au pierdut. Īn urma cuceririi Greciei de către romani, gāndirea şi cultura greacă, predate pe scară largă īn rāndurile aristocraţiei romane de către sclavii-profesori au exercitat o influenţă considerabilă īn lumea romană. Printre cei mai mari scriitori ai acestei perioade se numără istoricii Polybius, Josephus şi Dio Cassius, biograful Plutarh, filosofii Philo şi Dio Chrysostom şi autorul de romane Lucian. O mare operă romană scrisă sub influenţa greacă au fost meditaţiile filosofice ale lui Marcus Aurelius. Odată cu răspāndirea creştinismului, lieratura greacă ia o nouă īntorsătură, după cum o atestă numeroase scrieri ale Părinţilor Bisericii. Religia domină literatura Imperiului Bizantin şi contituie sursa unui bogat tezaur scris, īn general necunoscut īn Occident. Excepţii notabile sunt operele unor istorici precum Procopiu, Anna Comnena, George Acropolita, Īmpăratul Ion al VI-lea şi ale unor autori de antologii, Photius.


_______________________________________
Ea un inger ce se roaga
    El un demon ce viseaza       
       Ea o inima de aur
           El un suflet apostat

pus acum 16 ani
   
Lucy
Tomb Raider

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 107
Grecia,ce loc frumos si plin de ruine,o arhitectura de invidiat si la fel ca si in egipt aveau si ei zei.Lor le placea concursurile de sport ^_^

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
toate civilizatiile antice aveau zei, adica mai multi zei
si noi cei din ziua de astazi avem zei, Dumnzeu=zeu
Budda=zeu etc etc


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
Lucy
Tomb Raider

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 107
da asa e ^_^
fiecare cu zeii lui


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
keyLime girl
Avansat

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 269
in grecia sunt mai cunoscute povestile despre zei (legendele olimpului) decat viata sau activitatea lor ...nu ca legendele olimpului nu ar fi fascinante

Modificat de keyLime girl (acum 15 ani)


_______________________________________
stiu ca am trait pentru ca am simtit

pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
legendele olimpului sunt foarte cunoscute ,  nu cred ca o sa poti sa gasesti o persoana care sa nu fi aflat de ele doar daca nu te duci si intrebi un pici de cls. I

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
keyLime girl
Avansat

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 269
ce ai tu cu pici . Sar putea sa fi surprins sa afli ca unii stiu mai multe decat noi .....

_______________________________________
stiu ca am trait pentru ca am simtit

pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
da? hai sa vad eu unu

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
keyLime girl
Avansat

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 269
cunosc eu unu . sa-ti dau adresa? 

Modificat de keyLime girl (acum 15 ani)


_______________________________________
stiu ca am trait pentru ca am simtit

pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
) sigur poate sa stie un copil de cls I mai mult decat noi ) nici nu stie sa citeasca )

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
keyLime girl
Avansat

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 269
ce rau esti 

_______________________________________
stiu ca am trait pentru ca am simtit

pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
daca tu spui

sa ne intoarcem noi la grecii nostrii


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
keyLime girl
Avansat

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 269
ok despre zeitatile grecesti v-ar interesa sa  vorbim ? mi se pare un subiect care ar necesita cateva teme de discutie .

_______________________________________
stiu ca am trait pentru ca am simtit

pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
minuneazane

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
Arthras
Avansat

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 163
Nu putem vorbi de Grecia antica fara a aminti de stiinta sa.Pe parcursul a a 5 secole
in Grecia a avut loc o adevarata revolutie stiintifica care ne uimeste si in ziua de azi.
Voi aminti principalii oameni de stiinta greci(filozofi cum erau cunoscuti la acea vreme).
Thales din Millet(sec &-6 iHr.)Despre teorema lui nu mai amintesc.Va este cunoscuta din scoala.Pe baza ei T determina inaltimea piramidelor uimindu-l pe re-
gele Amonis. De asemenea Thalesa prezis oeclipsa de luna uimindu-i pe contempo-rani.
Se spune despre el ca era talentat si in afaceri.Intr-un an prevazand o buna recolta de masline ba inchiriat toate presele de ulei Asigurandu-SI monopolul si a realizat
un profit substantial.
Anaximene si Anaximandru (sec  6 i HR)filozofi si oameni de stiinta greci.
pITAGORA (SEC 6 IhR) Nu mai amintesc de celebra lui teorema.S-a preocupat de studiul teoriei numerelor>Stabileste tabla inmultirii.Avea o viziune mistica asupra numerelor.
Monada(1)  asociata punctului
Diada(2) semnificalinia
triada(3) semnifica planul
tEtrada(4) semnifica corpul spatial
Nr. 10(1+2+3+4) avea o insemnatate deosebita pentru pitagoreici>
Stabileste metode de constructie a poli goanelor regulate si a poliedrelor regulate
Euclid sec 3 IHr Cel mai faimos geometru al antichitatii>AutoR al celebrei lucrari Elementele, La baza geometriei el pune axiomele si postulatele(adevaruri evidente care nu  necesita demonstratii.Axioma 5 referitoare la paralelisma facut sa curga riuri de cernrala de-a lungul veacurilor atit din partea sustinatorilor cat si a contestatarilor.Pana in sec 19 ELEMENTELE LUI Euclid vor constiotui singurul manual de predare a geometriei.Euclid a mai scris si un tratat de optica.
Euclid a fost chemat de regele EgiptuluiPtolomeU Soterpt organizarea Bibliotecii din Alexandria.
Herodot sec 6 IHr ETe considerat parintele istoriei.Opera saintitulata Istorii(9 VOLUME) este bun pretios izvor de informatii pt istoria Greciei antice dar si a altor popoare din acea vreme.Ne-A lasat importante informatii despre geto daci si traci.A calatorit mult in Egipt, MeSopotamia, Sicilia si zona Marii Negre.S-A PREOCUpat  de studiul piramidelor.

Eratostene matematicin ,a descoperit o metoda de determinare a nr.prime(ciurul
lui ERatostene)

Arhimede matematician si fizician.A descoperit Legea care-i poarta numele, a studiat pirghiile.Arealizat o masina de razboi care vcu ajutorul unor oglizifocalizatoare incendia corabiile inamice.(romane)
ESTE ucis de un soldat roman.

Intrucit timpul si spatul nu ne mai permite voi trece in revista nunele altor oameni de stiinta greci:Menelau ,Heron Hipocrate< Democrit,Hiparcus,Zenon.


_______________________________________
Nu tot ce fac oamenii de stiinta se numeste stiinta .
                                                J.A. Hynek

pus acum 14 ani
   
alexboss45
Avansat

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 151
pe mine m-au impresionat cel mai mult ahile si hercule .... si filmul Troy este super . acolo este vorba despre razboiul troian. filmul incepe cand paris o fura pe elena si o aduce in troia . iar de la greseala asta  incepe razboiul.

_______________________________________
Hei hei! tutankhamon e mort dar te bantuiei. lasa-l sa doarma vesnic.. caci alt fel vei fii blestemat!!!

pus acum 13 ani
   
alexboss45
Avansat

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 151
uite un linkhttp://www.filmealese.com/troy-2004/

_______________________________________
Hei hei! tutankhamon e mort dar te bantuiei. lasa-l sa doarma vesnic.. caci alt fel vei fii blestemat!!!

pus acum 13 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
Referitor la filmul Troya, este un film destul de interesant, insa este foarte departe de adevarata poveste a bataliei povestita in Iliada, dupa care s-au inspirat regizori filmului.
Iar cea mai gresita parte este finalul, in care Ahile este ucis de catre Paris in palat, Homer povesteste ca el este ucis la una dintre intrarile in oras. Alta greseala Paris nu fuge cu Elena si cu alti locuitori din cetate, Paris este ucis de un arcas grecesc, Elena este luata si dusa inapoi in Grecia, iar locuitori orasului sunt ucisi.

Alexboss45 tu ai citit Iliada?


pus acum 13 ani
   
alexboss45
Avansat

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 151
da am citit-o

_______________________________________
Hei hei! tutankhamon e mort dar te bantuiei. lasa-l sa doarma vesnic.. caci alt fel vei fii blestemat!!!

pus acum 13 ani
   
alexboss45
Avansat

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 151
da si ahile nu a apucat sa intre pe portile troiei in carte

_______________________________________
Hei hei! tutankhamon e mort dar te bantuiei. lasa-l sa doarma vesnic.. caci alt fel vei fii blestemat!!!

pus acum 13 ani
   
alexboss45
Avansat

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 151
si paris este  ucis de arcasul  philoctet

_______________________________________
Hei hei! tutankhamon e mort dar te bantuiei. lasa-l sa doarma vesnic.. caci alt fel vei fii blestemat!!!

pus acum 13 ani
   
alexboss45
Avansat

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 151
dar paris este ucis in Odiseea de acel arcas. dar partea cu Calul Troian este tot in Odiseea.
     
            dar, tu RamsesCelMare ai citti cartea?

Modificat de alexboss45 (acum 13 ani)


_______________________________________
Hei hei! tutankhamon e mort dar te bantuiei. lasa-l sa doarma vesnic.. caci alt fel vei fii blestemat!!!

pus acum 13 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
Nu!! aici gresesti, Iliada povesteste razboiul troian, iar Odisseia povesteste intoarcerea lui Ulise acasa in grecia. Si da le-am citit pe amandoua.

Observatie, ti-am mai atras atentia la asta, insa vad ca ai uitat, uite toate acele 4 articole pe care le-ai scris tu mai sus, puteau fi puse doar intr-un articol.
Vrei sa ai multe articole in palmares sau?


pus acum 13 ani
   
alexboss45
Avansat

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 151
oh da ai dreptate.... am verificat in carte acum

Modificat de alexboss45 (acum 13 ani)


_______________________________________
Hei hei! tutankhamon e mort dar te bantuiei. lasa-l sa doarma vesnic.. caci alt fel vei fii blestemat!!!

pus acum 13 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
Poi probabil ca tu ai citit o carte care le reunea pe cele 2 povesti homerice in aceasi carte, insa odisseia povesteste numai despre intoarcerea lui Ulise.

pus acum 13 ani
   
alexboss45
Avansat

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 151
citeste ce am scris mai sus

_______________________________________
Hei hei! tutankhamon e mort dar te bantuiei. lasa-l sa doarma vesnic.. caci alt fel vei fii blestemat!!!

pus acum 13 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
Scuze insa nu am putut vedea articolul deoarece eu eram intrat in el si scriam un alt articol. Te rog fi un pic mai atent, cai si tu informati valoroase.

pus acum 13 ani
   
alexboss45
Avansat

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 151
Dupa parerea mea,  grecia a avut cele mai frumoase legende si a avut pe departe cea mai buna civilizatie. Desi, si Egiptul a avut o civilizatie care o egaleaza pe a Greciei.
       Totusi mitologia Greaca mi sa parut mai frumoasa decat cea egipteana.
     Voi ce credeti?
        Eu cred ca Grecia a avut o mitologie mult mai frumoasa decat cea egipteana.

Modificat de alexboss45 (acum 13 ani)


_______________________________________
Hei hei! tutankhamon e mort dar te bantuiei. lasa-l sa doarma vesnic.. caci alt fel vei fii blestemat!!!

pus acum 13 ani
   
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
Fuecare cu ce-i place. Cred ca mitologia greaca si romana e mai accesibila maselor decat mitologia egipteana care e purin mai grea.

_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 13 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
Referitor la ce a spus Aton, intradevar mitologia romana si greaca e mai usoara, insa sa nu uitam ca cele 2 mitologi seamana foarte mult, marea diferenta este doar numele divinitatilor.

pus acum 13 ani
   
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
Romanii au imprumutat de la greci...

_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la