Aton
Administrator
Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
|
|
O lista a regilor babilonieni:
AGUM II (prima jumatate a sec. 16 i. Hr.) din dinastia fondata de Gandas. Dupa raidul hitit impotriva Babilonului soldat cu jefuirea marii metropole mesopotamiene de catre Mursil I. A. extinde autoritatea kasita asupra Babiloniei care va dura mai bine de 4 secole. A. adopta titlul de "rege al kasitilor si akadienilor, rege al Tarii Babiloniei, rege peste Padan si Arman, rege al Tarii Gutium. El readuce la Babilon statuile zeului Marduk si ale consoartei sale Sarpantium, rapite de hititi, reinstalandu-le in Vechiul Templu.
BURNABURIAS (1375-1347 i. Hr.)-fiul lui Kurigalzu I, B. poarta corespondenta diplomatica cu Egiptul si alte puteri ale Orientului Apropiat. Din arhiva de la Tell el-Amarna din Egipt s-a pastrat o scrisoare adresata de B. faraonul reformator Akhenaton (1379-1362), prin care regele Babilonului solicita sa i se trimita aur si cere pedepsirea vinovatilor de jefuirea si omorarea unor negustori babilonieni in Canaan. Intr-o alta scrisoare, B. refuza propunerea facuta de canaanieni de a se alatura unei ligi indreptate contra Egiptului.
MARDUK-APAL-IDDINA -suveran al Babilonului (722-710 si 703-702). In 729 Tiglatpalasar III anexate Imperiului Asirian, sub mantaua uniuni personale intreaga Babilonie. Profitand de rezistenta antiasiriana sporita, principelui caldeu M. preia in 721 puterea la Babilon, respingand cu sprijinul regelui elamit Khumbanigas, campania de recucerire a Babiloniei lansata in 720 de catre Sargon II. Abandonat de suveranul elamit Sutruk - Nahhnute II, este infrant de Mesopotamia meridionala, apoi in Elam. De aici reuseste sa redobandeasca in 703 puterea la Babilon, dar coalitia babiloniano -arameico -elamita organizata de el eset zdrobita de Sennaherib in bataliile de la Cuthah si Ris; acesta impune pe tron un dinast babilonian vasala Asiriei - Bel-ibni (702-700).
MARDUK-KABIT-AHHESU - rege al Babilonului, fondatorul celei de a doua dinastii din Isin, el ia puterea in evenimentele tulburi care succed cuceririi Babiloniei de catre regele elemit Sutruk -Nhnunte (1170-1157) si ducerii in captivitate in Elam a lui Enil -nadin -akhi (1159-1157), ultimul reprezentant, cel mai ilustru dintre ei fiind Nabucodonosor, poarta lupte grele impotriva elamitilor, ii succede la tron fiul sau Itti-Marduk -Balatu (1138-1131).
NABONID - ultimul suveran al regatului noului Babilon (556-539 i. Hr.), N. ocupa tronul dupa disparitia lui Neriglisar, sprijinit de o factiune ostila preotimii zeului Marduk, atotputernica in stat dupa moartea lui Nabuhodonosor II, N. favorizeaza cultul zeului Sin, atragandu-si ostilitatea profunda a cercurilor preotesti oficiale. Dupa o campanie in Cilicia, ocuparea orasului Hamat si reconstructia templului lui Sin din Harran, N. isi stabileste in 552, pentru 10 ani, resedinta regala, in oaza Taima din Arabia. Politica religioasa reformatoare, retragerea sa departe de capitala si de treburile statului, timp atat de indelungat fac din N. una dintre cele mai enigmatice personalitati ale istoriei Mesopotamiei.
NABU-APAL-IDDINA I - rege al Babilonului (881-850 i. Hr.), cel mai important suveran babilonian al sec. 9 i. Hr., N. mentine cu Asiria relatii pasnica inaugurate de tatal, si predecesorul sau Nabu-sumukin asigurand tarii o epoca de stabilitate politica, prosperitate economica si inflorirea culturala. Frontiera apuseana a statului este consolidata, vechile centre de cult precum Uruk, Sippar sunt restaurate, noi editii ale vechilor texte literare si stiintifice babiloniene sunt realizate. In timpul domniei sale termenul de Cadeea este mentionat pentru prima data desemnand Sudul Babiloniei. Il succede la tron pe fiul sau Marduk-zahir-sumi I, care este obligat sa apeleze la ajutorul Asiriei pentru a iesi victorios din razboiul civil care-l opunea fratelui sau Marduk-bel-usate.
NABUHODONOSOR I - rege al Babilonului (1125-1103) al 4-lea reprezentant al celei de a doua dinastii din Isin. Succesor al lui Ninurta - nadin -sumi, se emancipeaza de sub suzeranitatea Elamului, apoi organizeaza doua campanii impotriva acestui vecin. Prima expeditie esueaza, cea de a doua insa purtata cu o energie de fier, duca la infrangerea lui Khutelutus-In-Susinak, la cucerirea Susei, resedinta regala, si la destramarea, pentru aproape trei secole a unitatii statale a Elamului. Statuia zeului Marduk este readusa in Babilonia si reinstalata cu mari ceremonii in vechiul templu. N. este mai putin norocos in confruntarile sale cu vecinul nordic Asiria. Alte campanii victorioase sunt indreptate contra triburilor lulubi in regiunea Muntilor Zagros. Faptele de arme fac din N., in secolele urmatoare, autor al unor poeme si imnuri babilonene.
NABUCODONOSOR II - suveran al regatului Noului Babilon (605-562 i. Hr.). fiu al lui Nabopalasar, fondator al Regatului Caldeo- Babilonian, este asociat de tanar la domnie de tatal sau, primind o comanda suprema a armatei care infrunt in Siria corpul expeditionar egiptean trimis de faraonul Nachao II in sprijinul ultimelor rezistente asiriene. Victorios in marea batalie de la Karkemis pe Eufrat, N. urmareste in Siria armata egipteana in retragere, dar vestea mortii lui Nabopalasar il obliga sa revina la Babilon, pentru a prelua oficial tronul. N. profita de prabusirea Imperiul Asirian pentru a-si extinde autoritatea asupra Siriei si Palestinei pana la Marea Mediterana, respingand incercarile Egiptului de a mai interveni in politica Asiei Occidentale.
NABU-SUMA-UKIN I - rege al Babiloniei, succesor al lui Samas - mudammik, N. stabileste, dupa 892, relatii cordiale cu Adad-nirari II, inaugurand o epoca de peste 7 decenii de buna vecinatate cu Asiria. Il succede la tron fiul sau Nabu-apal-idina I (881-850).
NERIGLISAR - suveran al Regatului Noului Babilon (560-556 i. Hr.). General si ginere a lui Nabuhodonosor II (605-562), participant la asediul si cucerirea Ierusalimului in 588/587, N. este ridicat la tron dupa asasinarea lui Avil - Marduk. In scurta sa domnie intreprinde o singura campanie militara in NV, in Cilicia. La disparitia sa tronul este ocupat pentru trei luni de Labasi-Marduk, apoi de Nabonid.
SUMUABUM (1894-1880)- suveran al Regatului Vechiului Babilon, fondatorul primei dinastii (amorite). Conducator al unui trib amorit migrant din Mesopotamia. S. uzurpa puterea la Babilon si pune bazele unei dinastii ce va conduce Babilonia pana in 1595 i. Hr.
SUMULAEL (1880-1844)- suveran al Regatului Vechiului Babilon, al doilea reprezentant al primei dinastii amorite fondate de predecesorul Sumuabum. El si-a extins autoritatea Babilonului in Mesopotamia centrala.
SAMSIUILUNA (1749-1711) - suveran al Regatului Vechiului Babilon din prima dinastie amorita. Fiul si succesor al lui Hammurabi, este confruntat cu rascoala unor cetati supuse de tatal sau - Uruk, Isin, Esnuna - rebelul Rim-Sin din Larsa fiind invins las Kis abia in cel de al 15 -lea an de la preluarea puterii; in anul 20 de domnie S. are de infruntat noi revolte ale cetatilor supuse, fiind obligat sa construiasca noua fortareata Dur-Samsuiluna, in anul 9 de domnie S. are de infruntat noi revolte ale cetatilor supuse, fiind obligat sa construiasca noua fortareata Dur-Samsiuiluna. In anul al 9-lea de domnie S. respinge atacul al kasitilor populatie din tinuturile muntoase de la est de Mesopotamia, acum mentionata pentru prima data de Mesopotamia, in tinutul Deltei Tigru si Eufrat.
SAMSUDITANA (1625-1595) - suveran al Regatului Vechiului Babilon, cel din urma reprezentant al primei dinastii amorite intemeiate de Sumuaum, al 5-lea succesor al lui Hammurabi. In 1595, Babilonul este cucerit si jefuit in cursul unui raid fulger de catre regele hitit Mursilis I, sprijinit de kasiti. Dupa retragerea suveranului hitit, kasitii isi instituie, pentru aproape o jumatate de mileniu, dominatia asupra Babiloniei, intemeind o noua dinastie.
_______________________________________ "Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "
|
|