EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
grecoaica la Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Dambovita
cauta Barbat
22 - 45 ani
EGIPTUL ANTIC / Civilizatii si culturi marcante / Babilon Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
alias
mad me

Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 139
Babilon (Babili , "poarta zeului" in persana veche), vechiul spatiu numit Mesopotamia, cunoscut originar ca Sumer si mai tarziu ca Sumer si Akkad, se afla intre raurile Tigru si Eufrat, sud de Bagdadul de astazi.
          Civilizatia babiloniana, existenta intre sec 18 i.Hr. si 6 i.Hr., a fost ca cea sumeriana care a precedat-o caracteristic urbana, desi se baza pe agricultura. Regatul era alcatuit di aprox 12 orase inconjurate de sate. Conducatorul politic al statului era regele care avea si atributii atat executive cat si judiciare si legislative. Acesta era ajutat deguvernatori si administratori. Orasele erau conduse de un consiliu al batranilor si un functionar numit de rege.
           Babiloniei au modificat si transformat mostenirea sumeriana in concordanta cu propria lor cultura. Modul rezultat de viata s-a dovedit a fi atat de eficace incat s-au facut putin modificari in 1200 de ani. A exercitat influente asupra tuturor statelor din jur , in special asupra regatului Asiria care a adoptat cultura babiloniana aproape in intregime. Din fericire s-au gasit foarte multe documente din acea perioada care ne ofera informatii precise. Unul dintre cele mai importante documente este remarcabila colectie de legi denumite Codul lui Hamurabi, care impreuna cu alte documente si scrisori apartinand diferitor perioade ofera o imagine a structurii sociale a Babilonului percum si a modului de organizare a economiei.

babilon babilon (babili persana veche), vechiul spatiu numit cunoscut originar sumer mai tarziu mad me

81.5KB


_______________________________________
kill'em all ....... muahhhh

pus acum 18 ani
   
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
O lista a regilor babilonieni:

AGUM II (prima jumatate a sec. 16 i. Hr.) din dinastia fondata de Gandas. Dupa raidul hitit impotriva Babilonului soldat cu jefuirea marii metropole mesopotamiene de catre Mursil I. A. extinde autoritatea kasita asupra Babiloniei care va dura mai bine de 4 secole. A. adopta titlul de "rege al kasitilor si akadienilor, rege al Tarii Babiloniei, rege peste Padan si Arman, rege al Tarii Gutium. El readuce la Babilon statuile zeului Marduk si ale consoartei sale Sarpantium, rapite de hititi, reinstalandu-le in Vechiul Templu.

BURNABURIAS (1375-1347 i. Hr.)-fiul lui Kurigalzu I, B. poarta corespondenta diplomatica cu Egiptul si alte puteri ale Orientului Apropiat. Din arhiva de la Tell el-Amarna din Egipt s-a pastrat o scrisoare adresata de B. faraonul reformator Akhenaton (1379-1362), prin care regele Babilonului solicita sa i se trimita aur si cere pedepsirea vinovatilor de jefuirea si omorarea unor negustori babilonieni in Canaan. Intr-o alta scrisoare, B. refuza propunerea facuta de canaanieni de a se alatura unei ligi indreptate contra Egiptului.

MARDUK-APAL-IDDINA -suveran al Babilonului (722-710 si 703-702). In 729 Tiglatpalasar III anexate Imperiului Asirian, sub mantaua uniuni personale intreaga Babilonie. Profitand de rezistenta antiasiriana sporita, principelui caldeu M. preia in 721 puterea la Babilon, respingand cu sprijinul regelui elamit Khumbanigas, campania de recucerire a Babiloniei lansata in 720 de catre Sargon II. Abandonat de suveranul elamit Sutruk - Nahhnute II, este infrant de Mesopotamia meridionala, apoi in Elam. De aici reuseste sa redobandeasca in 703 puterea la Babilon, dar coalitia babiloniano -arameico -elamita organizata de el eset zdrobita de Sennaherib in bataliile de la Cuthah si Ris; acesta impune pe tron un dinast babilonian vasala Asiriei - Bel-ibni (702-700).

MARDUK-KABIT-AHHESU - rege al Babilonului, fondatorul celei de a doua dinastii din Isin, el ia puterea in evenimentele tulburi care succed cuceririi Babiloniei de catre regele elemit Sutruk -Nhnunte (1170-1157) si ducerii in captivitate in Elam a lui Enil -nadin -akhi (1159-1157), ultimul reprezentant, cel mai ilustru dintre ei fiind Nabucodonosor, poarta lupte grele impotriva elamitilor, ii succede la tron fiul sau Itti-Marduk -Balatu (1138-1131).

NABONID - ultimul suveran al regatului noului Babilon (556-539 i. Hr.), N. ocupa tronul dupa disparitia lui Neriglisar, sprijinit de o factiune ostila preotimii zeului Marduk, atotputernica in stat dupa moartea lui Nabuhodonosor II, N. favorizeaza cultul zeului Sin, atragandu-si ostilitatea profunda a cercurilor preotesti oficiale. Dupa o campanie in Cilicia, ocuparea orasului Hamat si reconstructia templului lui Sin din Harran, N. isi stabileste in 552, pentru 10 ani, resedinta regala, in oaza Taima din Arabia. Politica religioasa reformatoare, retragerea sa departe de capitala si de treburile statului, timp atat de indelungat fac din N. una dintre cele mai enigmatice personalitati ale istoriei Mesopotamiei.

NABU-APAL-IDDINA I - rege al Babilonului (881-850 i. Hr.), cel mai important suveran babilonian al sec. 9 i. Hr., N. mentine cu Asiria relatii pasnica inaugurate de tatal, si predecesorul sau Nabu-sumukin asigurand tarii o epoca de stabilitate politica, prosperitate economica si inflorirea culturala. Frontiera apuseana a statului este consolidata, vechile centre de cult precum Uruk, Sippar sunt restaurate, noi editii ale vechilor texte literare si stiintifice babiloniene sunt realizate. In timpul domniei sale termenul de Cadeea este mentionat pentru prima data desemnand Sudul Babiloniei. Il succede la tron pe fiul sau Marduk-zahir-sumi I, care este obligat sa apeleze la ajutorul Asiriei pentru a iesi victorios din razboiul civil care-l opunea fratelui sau Marduk-bel-usate.

NABUHODONOSOR I - rege al Babilonului (1125-1103) al 4-lea reprezentant al celei de a doua dinastii din Isin. Succesor al lui Ninurta - nadin -sumi, se emancipeaza de sub suzeranitatea Elamului, apoi organizeaza doua campanii impotriva acestui vecin. Prima expeditie esueaza, cea de a doua insa purtata cu o energie de fier, duca la infrangerea lui Khutelutus-In-Susinak, la cucerirea Susei, resedinta regala, si la destramarea, pentru aproape trei secole a unitatii statale a Elamului. Statuia zeului Marduk este readusa in Babilonia si reinstalata cu mari ceremonii in vechiul templu. N. este mai putin norocos in confruntarile sale cu vecinul nordic Asiria. Alte campanii victorioase sunt indreptate contra triburilor lulubi in regiunea Muntilor Zagros. Faptele de arme fac din N., in secolele urmatoare, autor al unor poeme si imnuri babilonene.

NABUCODONOSOR II -  suveran al regatului Noului Babilon (605-562 i. Hr.). fiu al lui Nabopalasar, fondator al Regatului Caldeo- Babilonian, este asociat de tanar la domnie de tatal sau, primind o comanda suprema a armatei care infrunt in Siria corpul expeditionar egiptean trimis de faraonul Nachao II in sprijinul ultimelor rezistente asiriene. Victorios in marea batalie de la Karkemis pe Eufrat, N. urmareste in Siria armata egipteana in retragere, dar vestea mortii lui Nabopalasar il obliga sa revina la Babilon, pentru a prelua oficial tronul. N. profita de prabusirea Imperiul Asirian pentru a-si extinde autoritatea asupra Siriei si Palestinei pana la Marea Mediterana, respingand incercarile Egiptului de a mai interveni in politica Asiei Occidentale.

NABU-SUMA-UKIN I - rege al Babiloniei, succesor al lui Samas - mudammik, N. stabileste, dupa 892, relatii cordiale cu Adad-nirari II, inaugurand o epoca de peste 7 decenii de buna vecinatate cu Asiria. Il succede la tron fiul sau Nabu-apal-idina I (881-850).

NERIGLISAR - suveran al Regatului Noului Babilon (560-556 i. Hr.). General si ginere a lui Nabuhodonosor II (605-562), participant la asediul si cucerirea Ierusalimului in 588/587, N. este ridicat la tron dupa asasinarea lui Avil - Marduk. In scurta sa domnie intreprinde o singura campanie militara in NV, in Cilicia. La disparitia sa tronul este ocupat pentru trei luni de Labasi-Marduk, apoi de Nabonid.

SUMUABUM (1894-1880)- suveran al Regatului Vechiului Babilon, fondatorul primei dinastii (amorite). Conducator al unui trib amorit migrant din Mesopotamia. S. uzurpa puterea la Babilon si pune bazele unei dinastii ce va conduce Babilonia pana in 1595 i. Hr.

SUMULAEL (1880-1844)- suveran al Regatului Vechiului Babilon, al doilea reprezentant al primei dinastii amorite fondate de predecesorul Sumuabum. El si-a extins autoritatea Babilonului in Mesopotamia centrala.

SAMSIUILUNA (1749-1711) - suveran al Regatului Vechiului Babilon din prima dinastie amorita. Fiul si succesor al lui Hammurabi, este confruntat cu rascoala unor cetati supuse de tatal sau - Uruk, Isin, Esnuna - rebelul Rim-Sin din Larsa fiind invins las Kis abia in cel de al 15 -lea an de la preluarea puterii; in anul 20 de domnie S. are de infruntat noi revolte ale cetatilor supuse, fiind obligat sa construiasca noua fortareata Dur-Samsuiluna, in anul 9 de domnie S. are de infruntat noi revolte ale cetatilor supuse, fiind obligat sa construiasca noua fortareata Dur-Samsiuiluna. In anul al 9-lea de domnie S. respinge atacul al kasitilor populatie din tinuturile muntoase de la est de Mesopotamia, acum mentionata pentru prima data de Mesopotamia, in tinutul Deltei Tigru si Eufrat.

SAMSUDITANA (1625-1595) - suveran al Regatului Vechiului Babilon, cel din urma reprezentant al primei dinastii amorite intemeiate de Sumuaum, al 5-lea succesor al lui Hammurabi. In 1595, Babilonul este cucerit si jefuit in cursul unui raid fulger de catre regele hitit Mursilis I, sprijinit de kasiti. Dupa retragerea suveranului hitit, kasitii isi instituie, pentru aproape o jumatate de mileniu, dominatia asupra Babiloniei, intemeind o noua dinastie.


_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 17 ani
   
Lucy
Tomb Raider

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 107
Cred ca babilon este acel turn mare care a fost construit pentru a ajunge la Dumnezeu dar El ia pedepsit pt ce au vrut sa faca si a daramat parca turnul iar pe oameni ia facut sa nu se mai inteleaga,adica ay=tunci ei vorbeau diferite limbi ca pana atunci vorbeau doar o limba ceva de genu stiu ^_^

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
parca am mai auzit de undeva despre aceasta legenda

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
lucy acum miam amintit despre ce spuneai tu

este vorba de urmasii lui Moise, Dumnezeu lea spus sa se inmulteasca si sa se raspandeasca sa nu stea intrun singur loc

dar ei cu timpu au uitat, "au parasit", credinta in dumnezeu
ei sau asezat in Babilon in ....(nu mai tin minte numele orasului era ceva cu S)
regele a dorit sa construiasca un zgarie nori de unde el si preotii sa isi supuna poporul si de unde sa poata discuta cu dumnezei

Dumnezeu suparat a distrus templul si lea inbarligat limbile pentru a nu se mai intelege toti intre ei, lea dat fiecareia alta limba

unii spun ca este doar un mit, o legenda, dar au fost descoperite niste ruine care sar putea sa fie ale turnului babel


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
Lucy
Tomb Raider

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 107
Ai spus destul de explicit ^_^ dar daca nu ma insel legenda asta apare si in Biblie,cred ^_^

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
poi doar in Biblie apare

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
iedidia
Avansat

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 239

ReLu a scris:

lucy acum miam amintit despre ce spuneai tu

este vorba de urmasii lui Moise, Dumnezeu lea spus sa se inmulteasca si sa se raspandeasca sa nu stea intrun singur loc

dar ei cu timpu au uitat, "au parasit", credinta in dumnezeu
ei sau asezat in Babilon in ....(nu mai tin minte numele orasului era ceva cu S)
regele a dorit sa construiasca un zgarie nori de unde el si preotii sa isi supuna poporul si de unde sa poata discuta cu dumnezei

Dumnezeu suparat a distrus templul si lea inbarligat limbile pentru a nu se mai intelege toti intre ei, lea dat fiecareia alta limba




Va salut!

ReLu!  nu este corect asa cum stii tu.
Nu urmasii lui Moise, ci urmasii lui Noe, sub conducerea lui Nimrod, stranepot de al lui Noe, s-au oprit in cimpia Sinear si au construit acel zigurat falic, numit "Turnul babel".

Sa ai liniste.


pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
dap am gresit
asa se intampla cand ma grabesc :P


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
iedidia
Avansat

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 239
Se mai intimpla si la oameni mari. A gresi, este omeneste, mai ales ca la virsta ta frageda nu ai cum sa stii atit de multe.
Mie imi lipsesc atit de multe cunostinte!!!!!!


pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
nu e vorba de a sti sau a nu sti
dar cand citesti toate ziua din fiecare text cate putin incepi sa incurci personajele


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
Hatshepsut
Incepator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 29
"Civilizatia Babilonuluin-a fost atat de folositoare omenirii precum civilizatia egipteana,nici atat de felurita si de profunda precum cea indiana,nici ata de subtila si bogata in experiente precum civilizatia chineza.Totusi,de la babilonieni am mostenit,prin intermediul evreilor,legende fascinante,care alcatuiesc o parte inseparabila a patrimoniului religios european.Din Babilon mai curand decat din Egipt au adus vaslasii greci in micutele lor state,de unde au ajuns la Roma care ni le-au transmis,la randul ei,notiunile de matematica,astronomie,medicina,gramatica,lexicografie,arheologie,istorie si filosofie.Numele grecesti ale metalelor si constelatiilor,ale greutatilor si unitatilor de masura,ale instrumentelor muzicale si a numeroase medicamente sunt simple traduceri,uneori litera cu litera,ale unor cuvinte babiloniene.Daca arhitectura greaca s-a inspirat din monumentele Egiptului si Cretei,arhitectura babiloniana a dat nastere - prin transformarea ziguratului,minaretelor si moscheelor musulmane - sagetilor si campanilelor din Evul Mediu si chiar celui mai recent stil din arhitectura Amaricii moderne."

"CIVILIZATII ISTORICE , vol. MOSTENIREA NOASTRA ORIENTALA" - Will Durant


_______________________________________
Egiptul este un dar al Nilului.

pus acum 14 ani
   
Arthras
Avansat

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 163
De unde au preluatgrecii cunostintele din domeniul medicinei, filozofiei etc nu stiu,
In domeniul matematicii raman la parerea ca influentele au fost in primul rand de la
egipteni.Multe argumemte se cunosc.Punctez altele mai putin cunoscute.Grecii in-
tilnescin Egipt mesteri intinzatori de funie pe care-inumesc harpedonapti specializati in construirea triunghiurilor dreptunghice.Cuvintul ipotenuza este de origine egipteanaAcestea sugereaza ca Pitagora a descoperit teorema influentat de egipteni
De la babilonieni grecii preiau sistemul sexagesimal folosit doar pt masurarea arcelor de cerc.Cine i-au influentat mai mult egiptenii sau babilonienii ramane totusi
o falsa problema.Matematica lor e originala impresionanta prin ea insasi si nu prin influente.Ea are un caracter stiintific si nu aplicativ ca al celorlalte popoare antice.Si
acum enumar  doar cea a fost revolutionar


_______________________________________
Nu tot ce fac oamenii de stiinta se numeste stiinta .
                                                J.A. Hynek

pus acum 14 ani
   
Arthras
Avansat

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 163
-descoperirea numerelor irationale(descoperire ce-l va mira si pe autorul ei)
-lor le revine meritul de a introduce obligativitatea demonstrarii logice a teoremelor-
-Euclid introduce primul notiunea de axioma.Axiomatizarea va fi dezideratul final al oricarei ramuri a matematicii npana in ziua de azi.
Si vezi nu ti-am vorbit de ceilalti matematicieni ai lor ,ca Arhimede Thales, Eratostene, Heron.


_______________________________________
Nu tot ce fac oamenii de stiinta se numeste stiinta .
                                                J.A. Hynek

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la