EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Nebunyka
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 52 ani
EGIPTUL ANTIC / Civilizatii si culturi marcante / Israel/Iudeea Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
1.Irod cel Mare, nascut in 73 i.hr., rege al evreilor intre 40-4 i.hr. Tatal sau, Antipater II a fost evreu si a ocupat o functie importanta in Iudeea dupa cucerirea romana, fiind numait procurator al Iudeei de catre Iulius Caesar in anul 47 i.hr. La randul sau l-a numit pe fiul Irod (cunoscut Irod cel mare) prefect militar al Galileii. Senatul roman in anul 40 i.hr. ii acorda lui Irod titlul de "rege al iudeilor". A luptat 3 ani pt ca titlul sa devina o realitate si a guvernat Iudeea timp de 33 ani ca un "prieten si aliat" al Romei. A construit mult, insa cea mai mare realizare este construirea Templului din Ierusalim, inceputa in anul 19 i.hr. Insa originea edomita nu a fost niciodata uitata in ochii poprului evreu. Mai presus, exterminarea familiei Hasmoneilor nu i-a fost iertata. A fost o fire suspicioasa si Irod este tinut minte pentru izbucnirile criminale decat pentru calitatile administrative.  In testamentul sau a impartit regatul la trei dintre fii sai:
- Iudeea si Samaria lui Arhelau
- Galileea si Pereea lui Antipa
-teritoriile din N lui Filip
Aceasta impartire a fost ratificata de Augustus.


_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 18 ani
   
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
2. Arhelau (Irod Etnarhul, pe monedele sale)
A domnit in Iudeea "in locul tatalui sau Irod" din  anul 4 i.hr. pana in anul 6 d. Hr. A fost fiul cel mai mare de la sotia samariteanca Malthace si a avut cea mai proasta reputatie dintre toti fiii lui Irod. A ofensat sensibilitatea religioasa a evreilor prin faptul ca s-a caatorit cu Glaphyra, vaduva fratelui vitreg Alexandru. A continuat programul de construire al tatalui sau, dar domnia sa plina de represalii a devenit insuportabila. O delegatie a aristocratiei din Iudeea si samaria s-a us la Roma, iar Augustus ca a preintampine o revolta l-a detronat si exilat pe Arhelau. Iudeea a devenit provincie romana,a dministrata de prefecti numiti direct de imparat.


_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 18 ani
   
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
3. Irod tetrarhul, a purtat numele distinctiv Antipa
A fost fiul mai tanar al Lui Irod cu Malthace si a mostenit Galileea Si Pereea din regatul tatului sau. A fost cel mai capabil dintre fii lui Irod si la fel ca tatal sau a fost un mare constructor. Cetatea Tiberias de la Marea Galileii a fost contruita de el ( 22 d. hr) si a numit-o in cinstea Imparatului Tiberiu.
S-a casatorit cu fiica regelui Nabateean Aretas IV, dar a divortat de ea pentru a se casatori cu Irodiada, fiica fratelui sau vitreg Irod Filip. Aretas a fost jignit de ce s-a intamplat cu fiica sa si cativa ani mai tarziu a profitat de o ocazie ca sa porneasca razboi impotriva lui Antipa. Fortele lui Antipa au suferit o infrangere grea. In anul 39 d.hr. Antipa a fost reclamat la imparatul Gaius (caligula) de catre nepotul sau Agripa. A fost destituit si a sfarsit in exil.


_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 18 ani
   
alias
mad me

Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 139
Evreii au cucerit Palestina in jurul anului 1000 i.Hr.. Intr-un secol au intemeiat un regat infloritor , cu capitala la Ierusalim, unde au ridicat un templu (templul lui Solomon inchinat lui Iahve). La scurt timp se separa in doua regate rivale: Israel, in nord, si Iudeea, in sud. Poporul se plangea de povara impozitelor, imbogatirea regilor si apropiatilor acestora, in timp ce prorocii denunta nedreptatiile si prevestesc nenorocirile ce se vor abate asupra poprului evreu , din pricina departarii de la credinta. Incepand cu secolul al VIII-lea i.Hr. statele vecine se lanseaza in cucerirea regatelor evreiesti. In 586 Nabucodonosor al II-lea, regele Babilonului, distruge Ierusalimul si ii ia pe locuitori in robie. Alte lupte, precumsi rascoale ale evreilorfata de cuceritori au condus la dispersarea acestora in numeroase regate ala Orientului Apropiat. Evreii si-au pastrat identitatea gratie religiei.

_______________________________________
kill'em all ....... muahhhh

pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la