EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Naturesk
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 47 ani
EGIPTUL ANTIC / Civilizatii si culturi marcante / Civilizatia musulmana (d.s.p.r) Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
alias
mad me

Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 139
In  secolul al VII-lea apare o noua religie  Islamul al carei fondator este Mahomed , profetul trimis de Allah , ale  carui invataturi sunt consemnate in Coran , cartea sfanta a musulmanilor. Alungat din Mecca de catre negustorii bogati, Mahomed se refugiaza la Yathrib- Medina (“orasul Profetului", eveniment ce poarta numele de Hegira. In anul 630 Mahomed cucereste orasul Mecca si este recunoscut conducatorul politic al triburilor arabe.

musulmana (d.s.p.r) in  secolul vii-lea apare noua islamul carei fondator este mahomed profetul

53.6KB


_______________________________________
kill'em all ....... muahhhh

pus acum 18 ani
   
alias
mad me

Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 139
Dupa moartea sa in 632 pana la sfarsitul secolului al VII-lea , succesorii sai , motivati de idea razboiului sfant (djihad) dus impotriva nemusulmanilor, cuceresc Siria, Palestina,Egiptul,Irakul,Iranul,nordul Africii. In 711 este cucerita Spania, acesta fiind si ultimul success. Victoria de la Poitiers a francilor condusi de Carol Martel si rezistenta armatei chineze pe raul Talas au oprit expansiunea arabilor in Europa si in Asia.
                Razboiele pentru succesiunea la conducera Califatului (659-661) au dus la o rupture intre cei care doreau alegerea unui calif din familia Profetului (siiti) si cei care doreau ca succesiunea sa fie asigurata pe baza meritelor celui ales (sunniti). Dupa incheierea acestor razboaie, conducerea Califatului a fost asigurata de cei din dinastia Omeiazilor (661-750), urmati de Abbasizi (750-1258). Primii au mutat capitala la Damasc, dupa care Bagdadul devine resedinta Abbasizilor.
                Pentru a controla intregul teritoriu , arabii au facut apel la mercenarii turci, nomazi originari din Asia Centrala. Convertiti la Islamism, acestia au preluat credinta sunnita. La sfarsitul secolului al IX-lea ei fondeaza principate militare si controleaza doua secole mai tarziu Califatul de Bagdad.
                 Dezmembrarea Califatului a inceput din secolul al VIII-lea. Dupa inlaturarea Omeiazilor , un reprezentant al acestei dinastii a fondat in Spania Emiratul de Cordoba.Astfel , in secolul al X-lea existau trei califate rivale: de Cordoba, de Cairo si de Bagdad.
                 Dupa anul 1000 , arabii se confrunta cu pericolul cruciadelor si al invaziilor mongole. Din Europa , sunt alungati in urma Reconquistei spaniole, incheiata la sfarsitul secolului al XV-lea.


_______________________________________
kill'em all ....... muahhhh

pus acum 18 ani
   
alias
mad me

Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 139
Civilizatia noului imperiu se caracterizea prin omogenitate si vitalitate , datorate practicilor religioase , oraselor si negustorilor arabi. Bagdad , Cairo, Cordoba  sunt in secolul al XII-lea orase prospere . Centrul spiritual al oraselor este moscheea, in jurul careia se afla piata, cartierele, palatal guvernatorului, totul fiind inconjurat de ziduri fortificate.
                   Economia Imperiului este axata  pe productia artizanala si , mai ales , pe schimburile comerciale realizate de negustorii arabi , care aprovizioneaza Europa cu produse din Asia (in special India). Prin aceste deplasari erau realizate si schimburi culturale. Arabii aduc in Europa cifrele indiene, carora le adauga semnul pentrul zero. Tot lor le apartin elementele noi de calcul matematic , fiind considerati “inventatoriiâ€Â? algebrei. Remarcabile realizari sunt obtinute si in domeniul astronomiei, cartografiei, medicinei. Lucrarile lui Aristotel sunt facute cunoscute prin traducerile realizate de Avicenna si Averroes.
                    Arhitectura musulmana (palata, moschei) este produsul fuzionaii elementelor autohtone, bizantine, grecesti si iraniene.
                    Intreaga viata a credinciosilor musulmani se intemeiaza pe invataturile Coranului. Acesta cuprinde norme care le reglementeza viata cotidiana. In privinta alimentatiei de exemplu , este interzis consumul de carne de porc sau de alcool. Este permisa poligamia , femeile find protejate contra abuzurilor sau a cosecintelor repudierii. Participarea la pelerinajul pe care orice musulman are datoria s ail faca cel putin odata in viata este permisa acestora cu conditia sa fie insotite de o ruda.


_______________________________________
kill'em all ....... muahhhh

pus acum 18 ani
   
alias
mad me

Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 139
Obligatiile musulmanilor potrivit Coranului: recunoasterea unui singur Dumnezeu (Allah), al carui profet este Mahomed ; rugaciune de cinci ori pe zi si vinerea rugaciunea la moschee ; tinerea postului anual in luna Ramadan ; efectuarea cel putin odata in viata a pelerinajului la Mecca ; danii pentru saraci

_______________________________________
kill'em all ....... muahhhh

pus acum 18 ani
   
just_me_oana
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 236
Arta
Arta civilizatiei musulmane, desi cu nuante multi¬ple, prezinta caractere comune, din Spania pana in In¬dia.
Arhitectura este cu precadere religioasa: se con¬struiau multe moschei; se folosea caramida si stucul; uneori a fost imitata arta antica.
Interiorul cladirilor era foarte bogat impodobit. S-au folosit figuri geometrice, arabescuri (ornamente formate din imbinarea literelor, liniilor, a elementelor florale etc.) variind liniile la infinit. Era interzisa reprezentarea unei figuri umane sau a unui animal. Decoratia era policroma. Musulmanii au fost neintrecuti in tehnicile complicate care cereau minutiozitate si precizie. Au caligrafiat
MARETIA Sl MISTERELE versete din Coran pe obiecte de arta sau pe moschei. Arta miniaturii—pictura de manuscris (litere impodobite, motive ornamentale) realizata in acuarele, pulbere de aur etc,, al carui nume vine de la rosul de miniu — a dat capodopere, incepand cu secolul XII. de pilda in Iran. Ceramica si faianta au slujit la impodobirea monumen¬telor, in special in Iran.
Iscusinta artistilor musulmani a fost dovedita si de tesaturile de lux, de sticlaria deosebita si de cioplirea cristalului de roca.
Arta musulmana este unitara datorita religiei care o insufleteste, si monumentului care o caracterizeaza, moscheea. Este o arta anonima: se cunosc putine nume de artisti. A stralucit in domenii felurite, atingand cel mai inalt jiivel a! rafinamentului, pastrand o mare originalitate, inalta conceptie religioasa caracterizand mentalitatea musulmana constituie elementul de baza al acestei arte de o rara bogatie si o mareata splen¬doare.

infor by


_______________________________________
Ea un inger ce se roaga
    El un demon ce viseaza       
       Ea o inima de aur
           El un suflet apostat

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la