Aton
Administrator
Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
|
|
Populatie indoeuropeana migrata in Anatolia centrala la sfarsitul mil. 3 si inceputl mil. 2 i.hr., devin patura politico-militara hegemona in micile principate din regiune, devenind la sf. sec. XVIII i.hr. un puternic stat centralizat. Documentele hitite vorbesc despre actiunile de unificare ale lui Pikhanas , regele din Kussara, si ale fiului sau Anitta, ca fondatori ai Regatului Vechi. Hattusilis I muta capitala la Hattusas unde va ramane pana la sfarsitul statului hitit. Regatul Mijlociu(1500-1380 i.hr.) ramane o epoca obscura, marcata de decaderea autoritatii monarhice, exercitata numai asupra regiunii central anatolice. Incercand sa contracareze puterea Regatului Mitanni, Regatul Hitit se recunoaste vasal Egiptului, platind tribut faraonului Tutmes al III-lea. Regatul Noi (1380-1200i.hr) este perioada cea mai stralucita din istoria Regatului Hitit. Suppiluliuma I (1380-1346 i.hr), fondatorul Regatului Noi, va domina 4 decenii istoria Orientului Apropiat. Mai jos o lista de regi: ANITTA (1792-1740), suveran hitit, fiul lui Pikhana din Kussar, continua procesul de unificare a principatelor hitite si Anatolia. Cel mai vechi document hitit ajuns pana la noi mentioneaza cucerirea oraselor Uilamma, Harkiuna, Zalpuwa si Hattusas, infrangerea regelui Salatiwara si supunerea suveranului Puruskhanda de catre Anitta. Capitala statului hitit fondat de Anitta este stabilita la Nesa. Ii succede la tron Tudhaliyas I (1740-1710).
HANTILIS I - suveran hitit, din timpul Regatului Vechi, participa la complotul incheiat cu moartea cumnatului sau, succedandu-i la tron. Hantilis participa la complotul incheiat cu moartea cumnatului sau, succedandu-i la tron. Hantilis poarta lupte grele impotriva huritilor in regiunea Karkemis, apoi impotriva triburilor gasca, la hotarele septentionale ale regatului, fiind primul suveran hitit care infrunta invaziile acestora. Reflex al slabirii statului ii constituie fortificarea principalelor orase, intre care si capitala Hattusas.
HANTILIS II - suveran hitit (1490-1480 i. Hr.) din timpul regatului Mijlociu. Il succede la tron Zidantas al II-lea.
HATTUSILIS - suveran hitit (1650-1620 i. Hr.), succesoral Lui Labarnas - fondatorul Regatului Vechi, muta capitala statului de la Kussara si Hattusas; este primul suveran hitit care initiaza o politica expansionista in Siria septentrionala, cucerind si distrugand orasul Alalakh; el poarta un razboi impotriva Regatului Arzawa din Sud-vestul Asiei Mici si este confruntat cu primele aracuri ale huritilor la hotarele la hotarele de S-E ale statului. Din timpul domniei sale dateaza primele documente de limba hitita redactate in scriere cuneiforma, printre care si peticul sau "testament politic" au fost atrasi propriei sai copii.
LABARNAS - rege hitit (1680-1650 i. Hr.), este considerat de traditia antica dinastul unificator al statului si fondator al Regatului Vechi Hitit. Nu exista nici un document istoric care sa mentioneze vreun eveniment din timpul domniei sale. Unele izvoare antice, urmate de cercetatori moderni, l-au identificat pe Labarnas cu Hattusilis I (1650-1620). In ochii posteritatii, activitatea sa de ctitor a ramas atat de importanta incat numele sau, asemenea celui de Caesar sau Augustus, a devenit titlul dinastic purtat de toti suveranii.
MURSILIS I - suveran hitit al Regatului Vechi, continua cucerirea Siriei septentrionale, initiata de predecesorul sau, nimicind principala putere politica si militara din regiunea Regatului Jamchad cu resedinta la Alep, ce domina din vremea lui Hamurapi, intreprinde la 1595, o expeditie mentionata cu titlul de glorie de toate izvoarele hitite de mai tarziu, cucerind si jefuind, la capatul unui raid de aproape 2000 de km Babilonul.
MURSILIS II - suveran hitit al Regatului Nou (1345-1315 i. Hr.). Primul deceniu de domnie este consacrat reinstaurarii autoritatii hitite asupra formatiunilor clientelare vecine. Dupa trei ani ocupati in expeditii punitive si de pacificare a triburilor gasga, este initiata o ampla defensiva in apus impotriva regelui Uhha-zitis din Arzawa, in cursul careia M. este sprijinit cu efective militare aduse de fratele sau Sarre-Kusukh, vicerege la Karkemis si guvernator al regiunii siriene. Relatiile cu Egiptul si Asiria, desi tensionate, nu duc la declansarea unui conflict deschis.
MUWATALLIS - suveran hitit al Regatului Nou (1315-1295 i. Hr.), fiul lui Mursilis II (1345-1315 i. Hr.), il numeste pe fratele sau Hattusillis, guvernator al Tarii de Sus cu resedinta la Samukha si comandant militar cu puteri discretionare. Devenit cea mai importanta personalitate dupa rege, Hattusilis este acuzat in repetate randuri la curte de planuri ascunse vizand uzurparea puterii, acuzatii respinse de suveran, relatiile dintre cei doi frati ramanand bune pana la moartea lui M. In timpul domniei organizeaza o campanie impotriva Arzawei pentru a reduce acest regat din Sudul Asiei Mici si teritorii invecinate sub suzeranitatea hitita.
PUDU-KHEBA - regina hitita (1300-1250 i. Hr.) , fiica regelui Bendib-sarre din Lawanzantya, se casatoreste cu principele Hatusilis, imediat dupa batalia de la Kades. In timpul domniei lui joaca un rol politic important la curtea din Constantinopol si indeosebi in disputele cristologice din Imperiul Roman de Rasarit. Dupa moartea lui Teodosiu II, se casatoreste cu Marcian, pe care cu sprijinul lui Ardabur, Aspar, il impune ca imparat, devenind alaturi de el coregenta.
TELESPIN - suveran hitit (1525-1500 i. Hr.), ultimul reprezentant al Regatului Vechi, ramane celebru ca inspirator al unei reforme constitutionale menite a inlatura arbitrarul in stabilirea succesiunii la tron in urma sangeroaselor lupte pentru putere ce subminasera, dupa disparitia lui Mersilis I (1590), prestigiul autoritatii centrale. Succesiunea la tron este fixata acum pe linie barbateasca directa, numai in cadrul familiei domnitoare. Ca o concesie a tuturor razboinicilor cu atribute judecatoresti si politice, inclusiv dreptul de a-l confirma pe noul suveran. El consolideaza autoritatea regala, initiaza o politica expansionista in Nordul Siriei.
TUDHALIYAS I - suveran al Regatului Vechi (1740-1710 i. Hr.). Personalitate semi-legendara. Succesor al lui Anitta. I-a urmat la tron Pu- Sarruma (1710-1680).
TUDHALIYAS II - suveran hitit al Regatului Mijlociu (1460-1440). Succesor al lui Huzziyas II, poarta un razboi victorios impotriva statului Arzawa din Sud-vestul Asiei Mici si a Tarii Assuwa, nume in care cercetarea moderna a vazut prima mentiune a termenului de "Asia". In timpul campaniei in Apus, o invazie a triburilor gasga devasteaza vaste regiuni din Anatolia centrala, distrugand o serie de asezari. Revenit in graba, ii infrange pe invadatori in batalia de la Tiwara, suveran energic si norocos, poarta lupte impotriva huritilor din regiunea Eufratului superior profitand de disparitia faraonului Tutmes III pentru a-si extinde autoritatea. Ii succede la tron fiul sau Arnuwandas I (1440-1420).
TUDHALIYAS III (1420-1400) - suveran hitit al Regatului Mijlociu. Fiu al lui Arnuwandas I, este urmat la tron de Hattusilis II.
TUDHALIYAS IV - suveran hitit al Regatului Nou (1265-1235 i. Hr.). In prima parte a domniei lui T. un rol determinant in viata politica si religioasa a statului este jucat de regina Pudu-Kheba, mama noului suveran, sotia lui Hattusilis III (1289-1265). Relatiile de prietenie cu Egiptul instaurarea dupa incheierea tratatului de pace dintre Ramses II si Hattusilis III in 1283 se mentin si in timpul domniei lui T.
_______________________________________ "Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "
|
|