EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dany_frumusik
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 56 ani
EGIPTUL ANTIC / Civilizatii si culturi marcante / Hititii Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
Populatie indoeuropeana migrata in Anatolia centrala la sfarsitul mil. 3 si inceputl mil. 2 i.hr., devin patura politico-militara hegemona in micile principate din regiune, devenind la sf. sec. XVIII i.hr. un puternic stat centralizat. Documentele hitite vorbesc despre actiunile de unificare ale lui Pikhanas , regele din Kussara, si ale fiului sau Anitta, ca fondatori ai Regatului Vechi.  Hattusilis I muta capitala la Hattusas unde va ramane pana la sfarsitul statului hitit.
Regatul Mijlociu(1500-1380 i.hr.) ramane o epoca obscura, marcata de decaderea autoritatii monarhice, exercitata numai asupra regiunii central anatolice. Incercand sa contracareze puterea Regatului Mitanni, Regatul Hitit se recunoaste vasal Egiptului, platind tribut faraonului Tutmes al III-lea.
Regatul Noi (1380-1200i.hr) este perioada cea mai stralucita din istoria Regatului Hitit.
Suppiluliuma I (1380-1346 i.hr), fondatorul Regatului Noi, va domina 4 decenii istoria Orientului Apropiat.
Mai jos o lista de regi:
ANITTA (1792-1740), suveran hitit, fiul lui Pikhana din Kussar, continua procesul de unificare a principatelor hitite si Anatolia. Cel mai vechi document hitit ajuns pana la noi mentioneaza cucerirea oraselor Uilamma, Harkiuna, Zalpuwa si Hattusas, infrangerea regelui Salatiwara si supunerea suveranului Puruskhanda de catre Anitta. Capitala statului hitit fondat de Anitta este stabilita la Nesa. Ii succede la tron Tudhaliyas I (1740-1710).

HANTILIS I - suveran hitit, din timpul Regatului Vechi, participa la complotul incheiat cu moartea cumnatului sau, succedandu-i la tron. Hantilis participa la complotul incheiat cu moartea cumnatului sau, succedandu-i la tron. Hantilis poarta lupte grele impotriva huritilor in regiunea Karkemis, apoi impotriva triburilor gasca, la hotarele septentionale ale regatului, fiind primul suveran hitit care infrunta invaziile acestora. Reflex al slabirii statului ii constituie fortificarea principalelor orase, intre care si capitala Hattusas.

HANTILIS II - suveran hitit (1490-1480 i. Hr.) din timpul regatului Mijlociu. Il succede la tron Zidantas al II-lea.

HATTUSILIS - suveran hitit (1650-1620 i. Hr.), succesoral Lui Labarnas - fondatorul Regatului Vechi, muta capitala statului de la Kussara si Hattusas; este primul suveran hitit care initiaza o politica expansionista in Siria septentrionala, cucerind si distrugand orasul Alalakh; el poarta un razboi impotriva Regatului Arzawa din Sud-vestul Asiei Mici si este confruntat cu primele aracuri ale huritilor la hotarele la hotarele de S-E ale statului. Din timpul domniei sale dateaza primele documente de limba hitita redactate in scriere cuneiforma, printre care si peticul sau "testament politic" au fost atrasi propriei sai copii.

LABARNAS - rege hitit (1680-1650 i. Hr.), este considerat de traditia antica dinastul unificator al statului si fondator al Regatului Vechi Hitit. Nu exista nici un document istoric care sa mentioneze vreun eveniment din timpul domniei sale. Unele izvoare antice, urmate de cercetatori moderni, l-au identificat pe Labarnas cu Hattusilis I (1650-1620). In ochii posteritatii, activitatea sa de ctitor a ramas atat de importanta incat numele sau, asemenea celui de Caesar sau Augustus, a devenit titlul dinastic purtat de toti suveranii.

MURSILIS I - suveran hitit al Regatului Vechi, continua cucerirea Siriei septentrionale, initiata de predecesorul sau, nimicind principala putere politica si militara din regiunea Regatului Jamchad cu resedinta la Alep, ce domina din vremea lui Hamurapi, intreprinde la 1595, o expeditie mentionata cu titlul de glorie de toate izvoarele hitite de mai tarziu, cucerind si jefuind, la capatul unui raid de aproape 2000 de km Babilonul.

MURSILIS II - suveran hitit al Regatului Nou (1345-1315 i. Hr.). Primul deceniu de domnie este consacrat reinstaurarii autoritatii hitite asupra formatiunilor clientelare vecine. Dupa trei ani ocupati in expeditii punitive si de pacificare a triburilor gasga, este initiata o ampla defensiva in apus impotriva regelui Uhha-zitis din Arzawa, in cursul careia M. este sprijinit cu efective militare aduse de fratele sau Sarre-Kusukh, vicerege la Karkemis si guvernator al regiunii siriene. Relatiile cu Egiptul si Asiria, desi tensionate, nu duc la declansarea unui conflict deschis.

MUWATALLIS - suveran hitit al Regatului Nou (1315-1295 i. Hr.), fiul lui Mursilis II (1345-1315 i. Hr.), il numeste pe fratele sau Hattusillis, guvernator al Tarii de Sus cu resedinta la Samukha si comandant militar cu puteri discretionare. Devenit cea mai importanta personalitate dupa rege, Hattusilis este acuzat in repetate randuri la curte de planuri ascunse vizand uzurparea puterii, acuzatii respinse de suveran, relatiile dintre cei doi frati ramanand bune pana la moartea lui M. In timpul domniei organizeaza o campanie impotriva Arzawei pentru a reduce acest regat din Sudul Asiei Mici si teritorii invecinate sub suzeranitatea hitita.

PUDU-KHEBA - regina hitita (1300-1250 i. Hr.) , fiica regelui Bendib-sarre din Lawanzantya, se casatoreste cu principele Hatusilis, imediat dupa batalia de la Kades. In timpul domniei lui joaca un rol politic important la curtea din Constantinopol si indeosebi in disputele cristologice din Imperiul Roman de Rasarit. Dupa moartea lui Teodosiu II, se casatoreste cu Marcian, pe care cu sprijinul lui Ardabur, Aspar, il impune ca imparat, devenind alaturi de el coregenta.

TELESPIN - suveran hitit (1525-1500 i. Hr.), ultimul reprezentant al Regatului Vechi, ramane celebru ca inspirator al unei reforme constitutionale menite a inlatura arbitrarul in stabilirea succesiunii la tron in urma sangeroaselor lupte pentru putere ce subminasera, dupa disparitia lui Mersilis I (1590), prestigiul autoritatii centrale. Succesiunea la tron este fixata acum pe linie barbateasca directa, numai in cadrul familiei domnitoare. Ca o concesie a tuturor razboinicilor cu atribute judecatoresti si politice, inclusiv dreptul de a-l confirma pe noul suveran. El consolideaza autoritatea regala, initiaza o politica expansionista in Nordul Siriei.

TUDHALIYAS I - suveran al Regatului Vechi (1740-1710 i. Hr.). Personalitate semi-legendara. Succesor al lui Anitta. I-a urmat la tron Pu- Sarruma (1710-1680).

TUDHALIYAS II - suveran hitit al Regatului Mijlociu (1460-1440). Succesor al lui Huzziyas II, poarta un razboi victorios impotriva statului Arzawa din Sud-vestul Asiei Mici si a Tarii Assuwa, nume in care cercetarea moderna a vazut prima mentiune a termenului de "Asia". In timpul campaniei in Apus, o invazie a triburilor gasga devasteaza vaste regiuni din Anatolia centrala, distrugand o serie de asezari. Revenit in graba, ii infrange pe invadatori in batalia de la Tiwara, suveran energic si norocos, poarta lupte impotriva huritilor din regiunea Eufratului superior profitand de disparitia faraonului Tutmes III pentru a-si extinde autoritatea. Ii succede la tron fiul sau Arnuwandas I (1440-1420).

TUDHALIYAS III (1420-1400) - suveran hitit al Regatului Mijlociu. Fiu al lui Arnuwandas I, este urmat la tron de Hattusilis II.

TUDHALIYAS IV - suveran hitit al Regatului Nou (1265-1235 i. Hr.). In prima parte a domniei lui T. un rol determinant in viata politica si religioasa a statului este jucat de regina Pudu-Kheba, mama noului suveran, sotia lui Hattusilis III (1289-1265). Relatiile de prietenie cu Egiptul instaurarea dupa incheierea tratatului de pace dintre Ramses II si Hattusilis III in 1283 se mentin si in timpul domniei lui T.


_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 17 ani
   
just_me_oana
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 236
Ca si alte popoare ale antichitatii, hititii adorau fortele naturii. Divinitatile lor, la fel cu cele ale Mesopotamiei, erau personificate, dar se pare ca nu aveau caractere zoomorfe.



In fruntea panteonului hitit se afla Soarele Cerului. Era considerat ca vede tot, stie tot si impaca neintelegerile dintre oameni dupa normele dreptatii. De aceea era reprezentat cu trei ochi.



Hititii adorau si un Soare al pamantului, care comanda zeii inferiori, ai infernului, zeii raufacatori. Acesta avea ca atributie sa indeparteze raul de pe pamant si sa-l duca in infern.



Divinitatea cea mai importanta a hititilor era zeita Soare din Arinna. Este marea divinitate a statului hitit. Regele, care era marele sau preot, aducea inaintea ei textele originale ale tratatelor pe care le incheia.



Sotul zeitei Soare din Arinna era zeul furtunii. Numele acestui zeu, ca si acela al sotiei sale, nu se cunoaste.



Zeita Hepat era ocrotitoarea reginei Pudu-hepa, dar despre aceasta zeita se cunoaste putin. Daca ea este una si aceeasi cu Zeita Soare din Arinna, atunci sotul ei era Tesub - Zeul Furtunii. Animalul consacrat acestei zeite era leul.



Sarumma sau Sarma era fiul lui Tesub si al zeitei Hepat. Avea ca simbol o pereche de picioare omenesti.



La hittiti au patruns si divinitati din panteonul babilonian, ca de exemplu : Anu si Antu, Enlil si sotia sa Ninlil, Ea si Damkina.



Un zeu aparte era Telepinus, patronul vegetatiei. Disparitia lui temporara cauza disparitia vegetatiei si a vitelor prin infometare.



Mai era adorat in toata Asia Mica si zeul Rundas, zeul norocului, patronul jocurilor de noroc, in special cel de table, cu zaruri si figurine.


_______________________________________
Ea un inger ce se roaga
    El un demon ce viseaza       
       Ea o inima de aur
           El un suflet apostat

pus acum 16 ani
   
Atlantis
Membru VIP

Din: Satu Mare
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 355
Zecharia Sitchin e de parere ca hititii au imprumutat zeii sumerienilor si chiar limba sumeriana.
Limba hitita utiliza masiv semne pictografice sumeriene, silabe si chiar cuvinte intregi. Se pare ca sumeriana era limba lor de inalta cultura.
In capitala hitita Hattu-Sas a fost descoperit un dictionar sumerian-hitit.
Hititii au pastrat limba si religia sumeriana cu mult dupa ce sumerienii disparusera de pe scena istoriei. Oare cum au reusit acest lucru? Cum au preluat ei aceste elemente de la civilizatia sumeriana?

Modificat de Atlantis (acum 15 ani)


_______________________________________
Valoarea unui om trebuie vazuta īn ceea ce da si nu īn ceea ce este capabil sa primeasca.” (Einstein)

pus acum 15 ani
   
just_me_oana
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 236
Imperiul hitit a atins apogeul īn timpul lui Suppiluliuma I (1375-1335 ī.Ch.) şi s-a menţinut pānă īn vremea lui Suppiluliuma II (cca 1200 ī.Ch.). Īn perioada 1200-1000 ī.Ch. a avut loc invazia "popoarelor mării", triburi războinice venite dinspre Europa. Suppiluliuma II a fost trădat de regele vasal Medduwata şi a rămas singur īn faţa valului uriaş de triburi care au trecut Bosforul revărsāndu-se spre răsărit, astfel īncāt capitala hitiţilor, Hattauşaş, cade īn jurul anului 900 ī.Ch.
Īn urma fostului imperiu hitit au apărut o seamă de state succesorale:īn apus - lidinii, avānd capitala la Sardas; frigienii, cu centrul la Gordyon; īn sud - filistinii; īn NV - tracii şi misienii.


_______________________________________
Ea un inger ce se roaga
    El un demon ce viseaza       
       Ea o inima de aur
           El un suflet apostat

pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
"Hitiţii au fost pionierii bioterorismului, potrivit cercetărilor de ultimă oră.

Istoria războaielor bacteriologice dezvăluie eforturi de introducerea agenţilor patogeni īn tabăra inamică īn cele mai diverse moduri. Au fost folosite tot felul de metode, de la pături infectate cu variolă pe care coloniştii le distribuiau pieilor-roşii de pe continentul nord-american la cadavre de ciumaţi aruncate īn interiorul zidurilor inamice īn Evul Mediu. "


buna metoda


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la