EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Roxxy22
Femeie
25 ani
Cluj
cauta Barbat
25 - 48 ani
EGIPTUL ANTIC / Civilizatii si culturi marcante / Elam Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
Stat antic in SV Iranului de azi. Orasele state elamite care iau fiinta in regiunea de la rasarit de cursul superior al Tigrului, in N Golfului Persic, constituie in mileniul 3 i.hr. un regat avand drept "capitala federala" cetatea Awan, apoi Susa. Apogeul politic si cultural se situeaza in perioada sec. 13-12 I.Hr. cand influenta elamita se extinde pana in Mesopotamia centrala. Urmatoarele secole sunt marcate de antagonismul asiriano-elamit in Mesopotamia centrala si meridionala.Regatul elamit tarziu(sec 8-7 i.hr.) incearca impreuna cu Babilonul sa se opuna tendintelor hegemoniste asiriene. Asurbanipal transforma Elamul in 639 i.hr. in provincie asiriana. Supa disparitia Asiriei, Elamul este ocupat de mezi, apoi devine satrapie persana (Susiana). Susa cunoaste apoi o renastere devenind resedinta regala a suveranilor ahemenizi, iar elamita ramane pana la jumatatea sec V i.hr. limba de cancelarie a vastului Imperiu Persan.
Mai jos o lista a suveranilor elamiti:

EPARTI - rege al Elamului (1850-1830 i. Hr.), probabil un comandant militar victorios, inlatura vechea dinastie din Simaski, ia titlul de "rege din Anasan si Susa", intemeind o noua dinastie care conduce statul timp detrei secole Capitala federala a regatului este stabilita la Susa. Ii succede la tron fiul sau Silkhakha, care detinuse functia de "principe de Susa" (principe mostenitor, in ierarhia regala elamita).

KHUMBAN INGAS I - rege al Elamului (743-717 i. Hr.). Domnia lui K. Deschide ultimul secol de existenta independenta a Elamului, minat de grave lupte interne, pentru putere si amenintat de expansiunea Asiriei, aflata la apogeul puterii militare. K. continua politica predecesorilor sai de sprijinire directa a revoltelor antiasiriene din Mesopotamia centrala si meridionala. Cu ajutorul lui K. Principele caldeu Marduk-appal-iddina II preia in 721 puterea la Babilon si tot cu sprijin elamit respinge acesta campania indreptata de regele asirian Sargon II impotriva Babiloniei.

KHUMBAN-NUMENA - rege al Elamului (1285-1266 i. Hr.). Emancipat de sub autoritatea babiloniana, K. poarta titlul de "rege al Anzanului si Susei", "cei care a extins regatul". Il succede la tron fiul sau Untas-Gal (1266-1245), in timpul caruia noua dinastie anzanita ajunge la apogeul ei.

KHURPATILA - rege al Elamului (1330 i. Hr.), K. este numele primului dinast elamit care apare in izvoarele mesopotamiene dupa o eclipsa de aproape doua secole, determinata probabil de invazia unor triburi nomade din N. K. dinast de origine hurita, stapan peste nucleul de odinioara al Regatului Elamit, este infrant de catre regele kasit al Babilonului Kurigaizu II, care pustieste regiunea Barahs si Susiana, cucerind si jefuind capitala Susa. Ca o reactie la sporirea pericolului babilonian si asirian in Elam, vine la putere acum o noua dinastie fondata de Ike - Khalki si Attar - Khitakh.

KHUTELUS-IN-SUSINAK - rege al Elamului (1125-1110 i. Hr.). Spre deosebire de tatal si predecesorul sau, Silkhak-In-Susinak (1140-1125 i. Hr.). K. se dovedeste un conducator lipsit de personalitate si energie. Dupa ce respinge un prim atac babilonian impotriva Elamului, K. este confruntat in 1110 cu o campanie temeinic pregatita de Nabucodonosor I, suveranul Babiloniei si condusa cu o energie inflexibila. Pe malul raului Ulai in apropiere de Susa, capitala regatului, armata elamita este infranta, iar K. se salveaza prin fuga, murind la scurt timp dupa batalie. Nabucodonosor I ocupa resedinta regala si restul tarii fara a mai intampina alta rezistenta. Timp de trei secole, pana in anul 821 i. Hr., in izvoarele mesopotamiene nu mai apare nici o mentiune a Regatului Elam sau a vreunui suveran elamit, reflex al destramarii unitatii statale la moartea lui K.

KIDIN -KHUTRAN - rege al Elamului (1242-1222 i. Hr.). Frate al lui Unpatar-Gal, K. profita de slabirea Babilonului infrant de regele asirian Tukulti-Ninurta I (1244-1207) pentru a intreprinde doua raiduri in Mesopotamia; in prima campanie K. cucereste orasul Nipur , in cea de a doua K. jefuieste orasul Isin, revenind de fiecare data cu bogata prazi la Susa. K. dispare probabil in contextul unei ample expeditii militare a regelui Tukulti-Ninurta I in Zona Golfului Persic, cu el luand sfarsit dinastia anzanita fondata de Ike-Khalki si Attar-Kittakh.

KUTIR - IN- SUSINAK (23 i. Hr.) - suveran al Elamului. Inscriptii din vremea lui Naram-Sin (2291-2254 i. Hr.), suveranul Imperiului Akadian il prezinta pe K. ca guvernator al Susei, subordonat regelui Khita din Awan. Ca vicerege elamit, vasal Akadienilor, K. intreprinde in vremea suveranului Sar-Kall-Sarri, succesorul lui Naram - Sin, campanii victorioase in regiunea din NV locuite de triburi guti si in valea raului Divala. Catre 2240 K. devine rege al Awanului; din inscriptiile sale redactate in akadiana si proto-elamita reiese ca pozitia sa era deja virtual independenta fata de Akkad. Nu mult timp dupa moartea sa, Regatul Awan dispare, in imprejurari ramase obscure, ca formatiune statala din istorie, poate ca urmare a invaziilor gutilor, triburi de pastori nomazi originari din regiunea muntilor Zagros.

KUTIR -NAHHUNTE I - rege elamit (1730-1700 i. Hr.) din dinastia fondata de Eparti, K. profita de decaderea puterii babiloniene sub urmasii lui Hamurabi pentru a intreprinde o expeditie militara victorioasa in Mesopotamia, cucerind 30 de orase din Babilonia si redobandind deplina independenta a tarii. Il succede la tron fratele sau Temti-agun I (1698-1685 i. Hr.).

KUTIR -NAHHUNTE III - rege elamit (1157-1140 i. Hr.). Fiu al lui Sutruk - Nahhunte (1170-1157). K. participa alaturi de acesta la marea campanie elamita impotriva Babiloniei, soldata cu pustiirea Mesopotamiei meridionale si cucerirea marii metropole de pe malurile Tigrului. Numit guvernator al Babilonului de catre tatal sau, K. il infrange, la capatul a trei ani de lupte, pe ultimul suveran kasit al Babiloniei, Enlil - nadin -akhi, care este trimis captiv in Elam. K. reuseste sa transforme Babilonia intr-un principat vasal Elamului in frunte cu un guvernator elamit. Ca rege, K. continua infrumusetarea resedintei regale Susa si constructia templului divinitati nationale In-Susinak (1140-1125).

SILKHAKHA - rege al Elamului (1830-1800 i. Hr.), este fiul lui Epart, cel care inlaturase vechea dinastie din Sumaski si intemeiase o noua familie domnitoare aflata, timp de 3 sec., la carma destinelor Elamului. S. ia titlul de "mare regent, rege-parinte din Ansan si Susa", atribute care tradeaza statul de dependenta a lui S. il numeste pe Atta-Khusu principe de Susa, acesta remarcandu-se prin activitatea sa de constructor.

PALA-ISSAN - rege al Elamului (1570-1545 i. Hr.) din dinastia fondata de Eparti. Succesor al lui Atta-mera-khalki, P. poarta razboaie victorioase impotriva populatiilor din Iranul rasaritean, revenind incarcat de prazi bogate in capitala sa de la Susa. Analele elamite il considera pe P. drept unul dintre cel mai importanti reprezentanti ai dinastiei. Il succede la tron Kuk-kir-was.

SILKHAK-IN-SUSINAK - rege al Elamului. Frate si succesor al lui Kutir-Nahhnunte III, S. se afirma in egala masura ca mare constructor si razboinic temut. Inscriptiile contemporane ofera pretioase informatii asupra a 12 campanii indreptate de S. cu precadere spre NV in vederea dobandirii controlului asupra tinuturilor dintre Tigru si muntii Zagros. Spre deosebire de predecesorii sai, isi exercita activitatea de constructor nu numai la Susa, ci si in toate provinciile regatului.

SIRUKDUKH - rege al Elamului (1800-1772 i. Hr.) din dinastia fondata de Eparti. S. este confruntat cu ascensiunea la rangul de mare putere a Babilonului condus de Hammurabi (1792-1749); el sau unul dintre succesorii sai -Simut-wartas (1772-1770), Siwe - palar - khuppak - fac parte, alaturi de Esnuna, Tara Gutium, de regina Nawar si de regele din Malgium, din coalitia infranta de Hamurabi. Dupa acest esec, Elamul nu mai joaca un rol politic pe scena mesopotamiana. Din titulatura succesorului sau Siwe-palar-khuppak dispar atributele de "rege" si de mare regent, acesta pastrandu-l doar pe cel de "guvernator al Elamului", ceea ce indica dependenta tarii fata de Babilonia.


_______________________________________
"Să nu rāzi, să nu plāngi, nici să nu admiri ci, să īntelegi.. "

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la