just_me_oana
Moderator
Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 236
|
|
Tutankamon, ultimul faraon din Dinastia a 18-a, a domnit mai putin de zece ani si a suferit o moarte violenta, adolescent fiind. Totusi, el ramane unul dintre cei mai celebri faraoni ai Egiptului, datorita uluitoarelor comori descoperite in mormantul sau. Printre acestea se numara sarcofagul, masca sa funerara din aur si peste 5 000 de alte comori. Raman intrebarile legate de moartea in conditii misterioase a multora dintre cei care au participat la deschiderea mormantului, de-a lungul timpului. Multi sustin ca de vina ar fi blestemul stravechi al faraonului.
Implinirea a 84 de ani (la 16 februarie 2007) de la deschiderea catre public a mormantului sau ne prilejuieste o incursiune documentara in ceea ce a devenit „mitul Tutankamon”
● Regele Tutankamon a ajuns la tron in 1333 i.Hr, cand inca era doar un copil. A murit zece ani mai tarziu, la varsta de 19 ani, de aceea el nu a fost foarte cunoscut in istoria regilor egipteni.
● In secolul al XIII-lea i.Hr, Tutankamon si ceilalti regi din Amarna au fost condamnati la uitare, si majoritatea documentelor referitoare la ei au fost distruse - printre acestea numarandu-se si locatia mormantului lui Tutankamon.
● Un secol mai tarziu, XII i.Hr lucratorii care construiau un mormant pentru Ramses VI au acoperit mormantul lui Tutankamon cu o lespede foarte mare, protejandu-l astfel de descoperirile viitoare.
● In Valea Regilor din Egipt, arheologul britanic Howard Carter si Lordul Carnarvon au fost primii oameni care au intrat in mormantul regelui Tutankamon dupa o perioada de 3.000 de ani. Camerele sigilate ale mormantului lui Tutankamon erau surprinzator intacte si inauntru era o colectie de cateva mii de obiecte nepretuite, inclusiv un sarcofag de aur ce continea mumia tanarului rege.
● La venirea lui Carter in Egipt, in 1891, multe morminte egiptene fusesera descoperite, si majoritatea lor fusese distrusa si pradata de jefuitorii de morminte pe parcursul unui mileniu.
● Totusi, Carter era un sapator foarte iscusit, si in primii ani ai secolului XX –lea el a descoperit mormintele lui Hatseptus si a regelui Thutmes al IV-lea.
● In jurul anului 1907, el s-a asociat cu contele de Carnarvon, un colectionar de antichitati care il delegase pe Carter sa supravegheze excavatiile din Valea Regilor.
● Pana in 1913, multi experti au considerat ca nu mai existau obiective nedescoperite in Vale. Totusi, Carter a continuat excavatiile, convins ca mormantul regelui putin cunoscut Tutankamon mai poate fi inca gasit.
● Dupa Primul Razboi Mondial, Carter a inceput o cautare amanuntita pentru a descoperi mormantul lui Tutankamon si la data de 4 noiembrie 1922, a descoperit o treapta ce ducea la intrare.
● Lordul Carnarvon s-a grabit sa ajunga in Egipt, si in 23 noiembrie 1922 ei au trecut printr-un perete din caramizi de noroi, descoperind calea prin care se putea ajunge la mormantul lui Tutankamon. Existau dovezi ca hotii intrasera in mormant candva, si arheologii s-au temut ca vor descopri inca un mormant pradat.
● Totusi, la data de 26 noiembrie 1922, ei au patruns printr-o alta usa si Carter s-a aventurat inauntru cu o lumanare pentru a arunca o privire. In spatele sau, Lordul Carnarvon a intrebat “Poti vedea ceva?” si Carter i-a raspuns, “ Da, lucruri minunate”.
● Aceasta era anticamera mormantului lui Tutankamon, si era intacta. Podeaua prafuita inca mai pastra urmele pasilor celor care construisera mormantul si il sigilasera cu 3.000 de ani in urma. Aparent, jefuitorii care patrunsesera in mormant o facusera la putin timp de la terminarea lui si fusesera prinsi inainte sa patrunda in interior si sa fure.
● De aceea a inceput un mare proces de excavatie in cadrul caruia Carter a explorat cu grija mormantul de patru camere al regelui pe o perioada de timp de sapte ani, descoperind o colectie incredibila de cateva mii de obiecte.
● Pe langa numeroasele bijuterii si aur, acolo erau statui, mobila, haine, arme si multe alte obiecte care aduceau o minunata lumina asupra culturii respective. Cea mai importanta descoperire a fost un sarcofag de piatra, continand trei sarcofage puse unul in altul. In ultimul sarcofag, realizat din aur masiv, se afla corpul mumificat al regelui copil Tutankamon, pastrat timp de 3.200 de ani. Majoritatea comorilor descoperite sunt pastrate acum la Muzeul din Cairo.
● Descoperirea aceasta uluitoare a facut sa apara din nou in lumina, misterul mortii faraonului
● Legenda spune ca armata faraonului Tutankamon tocmai pierduse o batalie importanta, iar supusii lui se confruntau cu o molima cumplita. In noaptea aceea, stapanul Egiptului probabil ca s-a dus la culcare teribil de suparat. Dintr-o data insa, cineva a iesit din umbra si l-a lovit pe faraon in cap. Atfel domnia de noua ani a regelui si-a gasit un sfarsit brusc si misterios. Este una dintre teoriile despre moartea, la 19 ani, a celui mai faimos faraon.
● Aceasta necunoscuta i-a fascinat pe cercetatori inca din 1922, atunci cand Carter a descoperit mormantul vechi de 3.300 de ani al lui Tutankamon.
● O veche radiografie facuta in 1968 mumiei faraonului indica lipsa unui fragment osos al craniului, precum si o posibila fisura craniana. Multi cercetatori au sustinut ca Tutankamon a primit o lovitura fatala. Dar cine ar fi avut de castigat de pe urma mortii faraonului ? Ar fi putut fi Aye, sfatuitorul sau apropiat, mult mai in varsta si mai experimentat decat faraonul, Aye se bucura de o influenta puternica. Pana la urma, el a fost cel care a preluat conducerea dupa moartea lui Tutankamon.
● Si Horemheb, comandantul armatei lui Tutankamon, ar putea fi autorul crimei. In calitate de conducator militar al Egiptului, Horemheb era obligat sa isi apere tara. Dar oare faraonul trebuia protejat de acest comandant ? Horemheb i-a urmat la tron lui Aye si a sters toate inscriptiile cu numele lui Tutankamon.
● Atat Aye cat si Horemheb sunt potentiali suspecti, dar cercetatorii au juns la concluzia ca Tutankamon nu a primit nici o lovituta.
● In decursul anilor, mumia lui Tutankamon a atras atentia a numerosi cercetatori, inclusiv a celor de la FBI. Acum cativa ani, o echipa de specialisti in criminalistica de la Biroul Federal de Investigatii din Statele Unite a concluzionat ca faraonul a fost ucis.
● O tomografie recenta, realizata in 2005, de o echipa complexa formata din specialisti egipteni, a demonstrat, insa, faptul ca osul din craniul lui Tutankamon s-a rupt dupa moartea acestuia, poate atunci cand trupul faraonului s-a mumificat sau atunci cand Carter l-a scos pe faraon din sarcofagul sau.
● Sa mai spunem ca mumiei ii lipsesc sternul si multe coaste. Unii cercetatori sustin ca este posibil ca Tutankamon sa fi cazut in timpul bataliei sau sa-si fi manat nebuneste carul. Daca aceste teorii ar fi fost adevarate, tomografia ar fi aratat leziuni serioase la nivelul coloanei vertebrale.
● Pe de alta parte este posibil ca faraonul sa fi fost otravit sau sa fi fost imbolnavit de o maladie mortala, fiindca tomografia nu ne poate dezvalui chiar totul, dar specialistii sustin ca nu au identificat nici o urma de otrava sau semnele vreunei boli.
● Tomografia a dezvaluit insa un indiciu extrem de important: faraonul avea piciorul stang fracturat. Unii expertii sustin ca Tutankamon si-ar fi rupt piciorul cu cateva zile inainte de a muri, ceea ce ar fi cauzat o infectie letala. Altii sustin ca echipa condusa de Carter ar fi rupt din greseala acest os.
● Cert este ca e foarte putin probabil ca un faraon la varsta adolescentei sa moara din cauze naturale. Un mister pastrat timp de peste 3000 de ani e posibil sa nu fie elucidat vreodata.
_______________________________________ Ea un inger ce se roaga El un demon ce viseaza Ea o inima de aur El un suflet apostat
|
|