EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Diana96 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 50 ani
EGIPTUL ANTIC / Reginele Egiptului antic / Hatshepsut Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
Maatkare Hatshepsut (sfârşitul secolului XVI î.Hr. - cca. 1482 î.Hr.) soţia lui Tutmes II şi regentă a faraonului Tutmes III. Ea îl ţine în umbra până în anul 1482 î.Hr., când decedează. După moartea ei, numele îi este şters din istorie din ordinul faraonului  Tutmes al III-lea.


Regina Hatshepsut a avut parte de o domnie pasnica şi prosperă fiind socotită drept "unul dintre cei mai faimoşi regi" ai dinastiei a 18-a. A construit temple somptuoase şi a protejat graniţele Egiptului.

Imediat după moartea ei(1457 i.e.n) monumentele construite de singurul faraon "femeie" al Egiptului au fost distruse, statuile care o reprezentau au fost desfigurate, iar numele ei a fost şters din toate scrierile vremii. Hatshepsut a fost disparută din istorie timp de aproape 3000 de ani, dar graţie egiptologiştilor moderni ea şi-a reluat locul care i se cuvenea pe scara ierarhică. Hatshepsut  a fost fiica cea mai mare a faraonului Tutmose I şi a consoartei sale. Ahmose nu a putu să-i ofere regelui un fiu,dar acest lucru nu a contat prea mult,deoarece haremul era la dispoziţie,iar regele putea oricând să aibă un copil de speţă bărbătească. Prinţul Tutmes, fiul celei de-a doua regine, s-a casatorit cu Hatshepsut, sora lui vitregă(aveau acelaşi tată. Hatshepsut, acum regină a Egiptului,i-a dăruit soţului/fratelui ei o fiică, pe nume Neferure. După moartea lui Tutmes II Egiptul era ameninţat de o criză dinastică.În haremul princiar exista un urmaş,de speţă bărbătească, dar el era mult prea mic pentru a deveni rege. În astfel de situaţii era normal ca mama urmaşului să devină regentul acestuia, dar în acea situaţie era ceva inadmisibil, pentru că mama naturală a copilului era de o speţă mult prea joasă pentru a se urca pe tronul Egiptului. Într-un final s-a ajuns la un compromis, prin care tânărul rege se urca pe tron, dar sub regenţa reginei Hatshepsut care a fost obligată de răscoala preoţilor să accepte să devină regenta tânărului rege. Timp de mai mulţi ani regina Hatshepsut se comporta ca atare,dar după un timp, ea s-a încoronat ca rege, aruncându-l astfel pe tânărul Tutmoses III în negura timpului. Mulţi egiptolgi sunt de părere că puterea în stat era împărţită. Hatshepsut se ocupa de problemele economice şi administrative, iar Tutmose III se ocupa de problemele militare. Regina a construit două obeliscuri înalte de 108 m, pe care le-a acoperit mai apoi cu aur. Se spune că atunci cand răsărea soarele, obeliscurile erau scăldate de lumina acestuia iar mai apoi acestea reflectau lumina solara in tot regatul.


_______________________________________
"Să nu râzi, să nu plângi, nici să nu admiri ci, să întelegi.. "

pus acum 16 ani
   
just_me_oana
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 236
Hatshepsut

Maatkare Hatshepsut sau Hatchepsut (sfârşitul secolului XVI î.Hr. - cca. 1482 î.Hr.) a fost a cincea faraoană din dinastia 18, soţie şi regentă a faraonului Tutmes III. Ea îl ţine în umbra până în anul 1482 î.Hr., când decedează. După moartea ei, numele îi este şters din istorie din ordinul regelui Tutmes.



Regina Hatshepsut a avut parte de o domnie pacifică şi prosperă.Este socotită drept "unul dintre cei mai faimoşi regi" ai dinastiei a 18-a.A construit temple somptuoase şi a protejat graniţele Egiptului.


Imediat după moartea ei(1457 i.e.n)monumentele construite de singurul faraon "femeie" al Egiptului au fost distruse,statuile care o reprezentau au fost desfigurate,iar numele ei a fost şters din toate scrierile vremii.Hatshepsut a fost disparută din istorie timp de aproape 3000 de ani,dar graţie egiptologiştilor moderni ea şi-a reluat locul care i se cuvenea pe scara ierarhică. Hatshepsut a fost o prinţesă roială. Ea a fost fiica cea mai mare a faraonului Tutmose I şi a consoartei sale. Ahmose nu a putu să-i ofere regelui un fiu,dar acest lucru nu a contat prea mult,deoarece haremul era la dispoziţie,iar regele putea oricând să aibă un copil de speţă bărbătească. Prinţul Tutmose, fiul celei de-a doua regine, s-a casatorit cu Hatshepsut, sora lui vitregă(aveau acelaşi tată. Hatshepsut,acum regină a Egiptului,i-a dăruit soţului/fratelui ei o fiică,pe nume Neferure.După moartea lui Tutmose II Egiptul era ameninţat de o criză dinastică.În haremul princiar exista un urmaş,de speţă bărbătească, dar el era mult prea mic pentru a deveni rege. În astfel de situaţii era normal ca mama urmaşului să devină regentul acestuia, dar în acea situaţie era ceva inadmisibil, pentru că mama naturală a copilului era de o speţă mult prea joasă pentru a se urca pe tronul Egiptului. Într-un final s-a ajuns la un compromis, prin care tânărul rege se urca pe tron, dar sub regenţa reginei Hatshepsut care a fost obligată de răscoala preoţilor să accepte să devină regenta tânărului rege. Timp de mai mulţi ani regina Hatshepsut se comporta ca atare,dar după un timp, ea s-a încoronat ca rege, aruncându-l astfel pe tânărul Tutmoses III în negura timpului. Mulţi egiptolgi sunt de părere că puterea în stat era împărţită. Hatshepsut se ocupa de problemele economice şi administrative, iar Tutmose III se ocupa de problemele militare. Regina a construit două obeliscuri înalte de 108 m, pe care le-a acoperit mai apoi cu aur. Se spune că atunci răsărea soarele, obeliscurile erau scăldate de lumina acestuia iar mai apoi acestea reflectau lumina solara in tot regatul.

hatshepsut hatshepsut sau hatchepsut secolului xvi î.hr. cca. 1482 î.hr.) fost cincea din dinastia

60.5KB


_______________________________________
Ea un inger ce se roaga
    El un demon ce viseaza       
       Ea o inima de aur
           El un suflet apostat

pus acum 16 ani
   
just_me_oana
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 236
acela este Templul lui Hatshepsut

_______________________________________
Ea un inger ce se roaga
    El un demon ce viseaza       
       Ea o inima de aur
           El un suflet apostat

pus acum 16 ani
   
just_me_oana
Moderator

Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 236
Statuia lui Hatshepsut

hatshepsut statuia lui hatshepsut

10.6KB


_______________________________________
Ea un inger ce se roaga
    El un demon ce viseaza       
       Ea o inima de aur
           El un suflet apostat

pus acum 16 ani
   
shishilik
Incepator

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 37
mumia lui Hatshepsut

hatshepsut mumia lui hatshepsut

46.7KB


_______________________________________
Oamenii se tem de timp, şi timpul se teme de piramide.

pus acum 15 ani
   
shishilik
Incepator

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 37
dc i-a fost sters numele din istorie?....

nu inteleg: ea era fiica lui Tutmose I si s-a casatorit cu fratele ei vitreg Tutmose al II-lea, iar la moartea acestuia a devenit regenta urmasului sotului ei/fratelui ei, Tutmose al III-lea. Pe acesta l-a lasat in umbra dupa o perioada, preluand ea conducerea regatului. daca Tutmose al III-lea = Tutmes al III-lea, inteleg. imi explica si mie cineva?....iar daca Tutmose e Tutmes, de ce i se zice si asa si asa...


_______________________________________
Oamenii se tem de timp, şi timpul se teme de piramide.

pus acum 15 ani
   
NeferhotepII
Incepator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 98
shishilik din cate stiu eu numele i-a fost sters din istorie din razbunare. Lui Tutmes III nu i-a convenit ca ea a preluat controlul devenind faraon pentru ca pana la moartea ei el a fost conducatorul armatei. Citisem undeva ca in timpul lui Tutmes III egiptul a ajuns la apogeul extinderii teritoriale. Asta demonstreaza ca el a aratat lumii ca are potential si determinare chiar daca a stat in umbra reginei Hatshepsut.

_______________________________________
" Oamenii se tem de Timp dar Timpul se teme de Piramide"

pus acum 14 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
,,shishilik din cate stiu eu numele i-a fost sters din istorie din razbunare. Lui Tutmes III nu i-a convenit ca ea a preluat controlul devenind faraon pentru ca pana la moartea ei el a fost conducatorul armatei. Citisem undeva ca in timpul lui Tutmes III egiptul a ajuns la apogeul extinderii teritoriale. Asta demonstreaza ca el a aratat lumii ca are potential si determinare chiar daca a stat in umbra reginei Hatshepsut.``



Numele nu i-a fost sters din istorie din razbunare, si defapt Tutmes al III-lea a vrut sa-si apere pe fiul sau, vitorul Amenhotep al II-lea. De ce ?Deoarece in primi 20 de ani de domnie ale  sale a fost pus in umbra de Hatsepsut, si pentru al proteja pe fiul sau, i-a sters numele din istorie ca prevenire pentru eventualele femei care aveau de gand sa faca ca Hatsepsut. Si nu din razbunare, si din cate stiu eu el nu a fost pusa sa lupte si a luptat pt ca ii placea, altfel nu si-ar fi ajutat soldati cum scrie in alt articol.


pus acum 14 ani
   
Ma'at
Incepator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 54
''Este ea, Majestatea sa Hatshepsut in persoana, femeia care in urma cu 3500 de ani s-a autoproclamat faraoana refuzand rolul “meschin” de regenta, mumia descoperita acum mai bine de un secol in apropiere de Luxor si conservata la Muzeul din Cairo.''

Senzationalul anunt a fost facut de arheologul Zahi Hawass, care a explicat ca probele acestei identificari se bazeaza in clipa de fata pe perfecta asemanare a unui molar, gasit intr-un vas alaturi de alte organe mumificate ale faraoanei, si pe locul in care este amplasat dintele in craniul.

O echipa internationala de experti confrunta acum ADN-ul mumiei cu probe prelevate din oasele lui Amos Nefreteri, bunica lui Hatshepsut. Mumia, considerata pana acum doica lui Hatshepsut, a fost descoperita in 1903 de arheologul britanic Howard Carter intr-un templu funerar.
Sursa Descopera

Modificat de Ma'at (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
Noroc cu ADN-ul...doar asa putem sti siguri...

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 14 ani
   
Neferneferuaten
Incepator

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 95
Partea proasta e ca si numele reginei Hatshepsut a fost sters din toate scrierile dupa moartea ei, ca si in cazul regelui Neferneferuaten (Nefertiti)

pus acum 11 ani
   
phoenix_kemet
Incepator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 7
Și ca un sumar al textelor atât de informative, iată un documentar despre această misterioasă regină care sper să fie de folos (mie personal mi-a plăcut). Sunt chiar curioasă ce credeți (sper să nu îmi răspundă mumia ei doar ).

Iată link-ul:


Modificat de phoenix_kemet (acum 2 ani)


_______________________________________
"My body is but wax and wick for a flame. When the candle burns out, the Light shines elsewhere".

pus acum 3 ani
   
Arthras
Avansat

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 163
Felicitari Phoenix_  Foarte  bun  documentarul si foarte documentat , avand   in  vedere autorul Zahi Hawass.
Este f  amplu  si n-am reusit  sa-l ascult  integral, dar  pana   maine   seara, gata.
Continua   sa  postezi  cand  mai  gasesti  ceva  interesant.


_______________________________________
Nu tot ce fac oamenii de stiinta se numeste stiinta .
                                                J.A. Hynek

pus acum 2 ani
   
phoenix_kemet
Incepator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 7

Arthras a scris:

Felicitari Phoenix_  Foarte  bun  documentarul si foarte documentat , avand   in  vedere autorul Zahi Hawass.
Este f  amplu  si n-am reusit  sa-l ascult  integral, dar  pana   maine   seara, gata.
Continua   sa  postezi  cand  mai  gasesti  ceva  interesant.



Mersi, I will

Modificat de phoenix_kemet (acum 2 ani)


_______________________________________
"My body is but wax and wick for a flame. When the candle burns out, the Light shines elsewhere".

pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la