just_me_oana
Moderator
Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 236
|
|
Specialistii egipteni vor face o serie de teste pe mumia lui Tutankamon, pentru a incerca sa afle cauza mortii tanarului faraon. In urma cu 3000 de ani, cel mai celebru faraon al lumii a murit la frageda varsta de 18 ani. Mumificat in graba, Tutankamon s-a odihnit intr-un mormant neterminat, pana la descoperirea sa, in 1922. Mumia, care se afla in mormantul din Luxor, in Valea Regilor, va fi mutata la Cairo la sfarsitul lunii noiembrie. \"Vom afla ce boli a avut, daca a fost ranit, precum si varsta sa reala\", a declarat directorul departamentului Antichitati, Zahi Hawass. Nici pana acum nu s-a descoperit daca faraonul a murit din cauze naturale sau daca a fost asasinat.
Cand sarcofagul acestuia a fost deschis in 1968, expunerea mumiei la raze X a relevat faptul ca in craniul acestuia se afla niste aschii, ceea ce a condus la ipoteza ca ar fi fost asasinat, insa exista si alte dovezi care certifica faptul ca Tutankamon a fost bolnav. \"Nimeni nu a mai vazut mumia din 1968\", a mai declarat Zahi Hawass.In mormantul faraonului s-au descoperit comori extraordinare, inclusiv o masca mortuara de aur. Toate acestea au fost expuse la muzeul din Cairo, insa mumia, sigilata, a ramas in mormantul unde a fost descoperita. Hawass a mai povestit ca mumia lui Tutankamon a fost in mare parte distrusa de cei din expeditia Carter. Arheologii de atunci au utilizat numeroase scule pentru a indeparta masca de aur care acoperea trupul faraonului, insa din cauza ca aceasta era aproape lipita de mumie cu rasina, ramasitele au fost serios afectate.
Tutankamon a fost invaluit de mister inca de la descoperirea mormantului sau. Lordul Carnarvon, sponsorul expeditiei Carter, si printre primii care a intrat in mormantul faraonului, a murit la scurt timp de la descoperire, din cauza muscaturii unui tantar. La acea vreme, ziarele au scris ca deschiderea mormantului a eliberat un blestem care i-a ucis pe toti cei care au avut legatura cu descoperirea. Acum, ministrul Culturii egiptene a aprobat un plan prin care trupul lui Tutankamon sa fie mutat, pentru prima data, la Muzeul Egiptului, din centrul orasului Cairo. Ramasitele faraonului vor fi acum studiate cu echipament de ultima generatie, care a fost donat recent muzeului. \"In sfarsit vom putea afla din ce cauza a murit Tutankamon\", a declarat Hawass. (D.M.)
Astazi, Muzeul din Berna (Elvetia) deschide, dupa 23 de ani, prima expozitie europeana in care publicul va putea admira o parte a tezaurului lui Tutankamon, cu cateva piese care n-au parasit niciodata Egiptul. Pregatirea evenimentului a durat trei ani, iar cele 120 de exponate fac parte din patrimoniul Muzeului de Arheologie din Cairo. Ultima expozitie europeana, avand ca tema epoca marilor faraoni egipteni a fost cea din 1981, din Germania, precedata de expozitiile de la Paris (1967) si Londra (1972).
Dintre cele 120 de piese expuse la Berna, 50 provin din piramida lui Tutankamon, veche de 3.500 de ani, si 70 din piramidele \"vecine\", situate in Valea Regilor. Cele mai valoroase sunt un minisarcofag din aur, gravat, in interior, si acoperit cu lapis-lazzuli si pietre pretioase, in exterior, gasit in mormantul faraonului adolescent, un enorm sarcofag din lemn aurit, de 2,18 metri lungime, incrustat cu obsidian, provenind din mormantul lui Tuya si Yuya, bunicii lui Amenofis al III-lea, si care a parasit pentru prima oara Egiptul.
Expozitia va fi deschisa la subsolul Muzeului din Berna, \"pazit\" la intrare de statui gigant ale zeului mortii, Anubis cel cu cap de sacal. Prezentata cronologic, ea se incheie cu reconstituirea minutioasa a camerei mortuare a faraonului, singura incapere din piramida ornata cu fresce murale.Spre regretul organizatorilor, masca mortuara din aur masiv a lui Tutankamon, considerata tezaur national, nu a fost expusa la Berna, fiind interzisa scoaterea ei din Egipt. Cu toate acestea, chiar inainte de deschiderea expozitiei, s-au vandut, prin Internet, 50.000 de bilete (la pretul de 28 de franci elvetieni un bilet) si sunt asteptati cel putin 500.000 de vizitatori. Pentru a putea expune tezaurul lui Tutankamon, Muzeul din Berna a platit 3,3 milioane de euro pentru construirea noului Muzeu de Arheologie din preajma piramidelor de la Ghizeh, dupa cum a declarat secretarul general al Consiliului Superior al Antichitatilor Egiptene, cunoscutul arheolog Zahi Hawass, citat de AFP. Valoarea pieselor deplasate la Berna a fost evaluata la 650 de milioane de dolari.
Moartea era conceputa ca un eveniment de intrerupere a fluxului continuu al existentei, in asteptarea asigurarii imortalitatii prin intermediul imbalsamarii corpului si a executiei riturilor funerare. Mormantul, care continea forma fizica a defunctului sub aspectul unei mumii sau al unei statui, era locul in care mortul se putea transforma in akh, \"spiritual transfigurat\". Alte elemente ale personalitatii umane erau ba-considerat in mod eronat drept suflet sau capacitatea de a se misca si de a lua orice forma pe care defunctul o dorea, umbra, energia, inima si numele.
Mumificarea. Pentru a supravietui mortii pamantesti, defunctul trebuia mentinut intact, iar acest lucru rea posivil datorita mumificarii. Sacerdotii funerari extrageau viscerele din corp si le imbalsamau. Tehnica varia in functie de clasa sociala de care apartinea defunctul, fiind foarte complexa. Sacerdotii trebuiau sa cunoasca foarte bine anatomia, pentru a reusi sa extraga organele fara sa le deterioreze. In timpul procesului de mumificare sacerdotii asezau o serie de amulete printre fasele pe care le scriau cu formule destinate sa asigure supravietuirea in lumea de dicolo. In Europa mumiile au trezit un mare interes pentru praful care se obtinea prin faramitarea lor si caruia i s-a atribuit puteri magice si curative. In Egipt, primele mumii s-au format in mod natural acolo unde clima arida contribuia la conseravarea cadavrelor. Cand s-a asociat conservarea cadavrului cu lumea de dincolo de moarte, s-a cautat o forma artificiala de conservare. Apogeul mumificarii a avut loc in timpul Regatului Nou, chiar daca s-a pastrat aceeasi tehnica de mumificare pana in epoca romana.
Viata de dincolo de moarte. Mumificarea si pastrarea formei corpului dupa moarte continua sa exercite si in prezent o fascinatie puternica. Metoda moderna de mumificare ce se bucura de tot mai multa celebritate este criogenia. Criogenul este o substanta folosita pentru a produce temperaturi extrem de scazute. Oameni din toata lumea, dornici sa atinga nemurirea, si-au donat trupurile pentru experimentarea acestei metode. Inghetat in momentul mortii, corpul ramane in starea respectiva si este ulterior pastrat in congelator, cu speranta ca stiinta va reusi, intr-o buna zi, sa il readuca la viata.
Mumificarea moderna. O initiativa prea morbida pentru unii... Organizatia Summum din Salt Lake City, SUA, foloseste tehnica mumificarii atat pentru oameni, cat si pentru animale. Pana in prezent, peste 100 de persoane au platit in avans pentru a fi mumificate dupa ce vor muri. Cyber-Mumii
Prima cyber-mumie a fost creata de anatomistul Victor Spitzer. El a obtinut trupul inghetat al unui criminal american executat, pe nume Jernigan. Cu ajutorul unui fierastrau chirurgical cu un design special, cadavrul a fost taiat in segmente groase de 1 milimetru si fotografiat cu tehnica digitala, apoi corpul a fost \"reasamblat\" digital, pe computer. In prezent, cyber-corpul lui Jernigan este utilizat de NASA pentru a monitoriza efectele gravitatii zero asupra corpului omenesc. In cyber-spatiu cel putin, se poate spune ca Jernigan a atins starea de nemurire.
Mumiile. Desi cuvantul \"mumie\" ne face de obicei sa ne gandim la o silueta infasurata in bandaje, mii de mumii descoperite in toata lumea au fost create de fenomene naturale. Procesul de mumificare poate fi declansat de conditii extreme de caldura, uscaciune sau frig.
Cand un om moare, bacteriile din interiorul intestinului sau incep sa descompuna corpul din interior. Daca acest proces nu este stopat, un cadavru se descompune in numai cateva luni. Dar, daca acest proces declansat de bacterii este oprit din cauze naturale, atunci corpul respectiv se poate conserva pe o perioada de timp nedeterminata.
Mumiile japoneze. Mumificarea prin imbalsamare a inceput in urma cu aproximativ 6 000 de ani si a fost o practica foarte raspandita pana la inceputurile crestinismului. Motivele pentru care mortii erau conservati astfel, precum si diferitele metode de mumificare, sunt la fel de diferite ca si culturile care au initiat aceste practici.
In muntii din nordul Japoniei exista cateva temple care contin cele mai uimitoare relicve - mumii umane. Spre deosebire de mumiile egiptene, aceste mumii japoneze nu sunt relicve antice, create in urma cu mii de ani, ci mult mai recente, cu o vechime mai mica de 300 de ani. Aceste mumii sunt insa remarcabile pentru un motiv mult mai uluitor. Conform legendelor pe care folclorul local le-a tesut in jurul acestor temple, calugarii respectivi s-au supus din proprie vointa procesului de mumificare, in timp ce se aflau inca in viata. Pare incredibil. Cum este posibil ca organismul unui om sa sfideze toate instinctele naturale, toate procesele de descompunere, astfel incat corpul respectiv sa se conserve perfect ?
Disciplina budhismului shingon si invataturile fondatorului acestuia, calugarul Kukai, care a trait in secolul al XIV-lea, i-au determinat pe calugari sa initieze aceasta chinuitoare practica a auto-infometarii ritualice, a carei finalitate era mumificarea trupului si atingerea stadiului de \"Buddha in propriul corp\". Etapa finala consta in inmormantarea calugarului respectiv in timp ce se afla inca in viata. Trupul sau era ingropat in pamant, asezat intr-o cutie de lemn prevazuta doar cu un mic orificiu, prin care sa respire. Nu putem decat sa ne minunam in fata devotamentului si daruirii acestor calugari, care si-au impus sa treaca prin procesul atat de dureros si de chinuitor al auto-infometarii. De asemenea, nu putem decat sa ne intrebam daca rasplata finala - starea de nemurire - a meritat acest sacrificiu.
Mumiile negre
Dupa ce au scos la lumina cea mai veche mumie descoperita vreodata in Africa, cativa arheologi italieni au pornit o campanie de cercetare care a durat aproape 50 de ani. Ei au cercetat intregul continent african, incercand sa afle cine a inmormantat aceasta mumie si de ce a fost descoperita la 1 600 kilometri distanta de Egipt - locul unde se considera pana acum ca a fost initiata practica mumificarii mortilor. In cautarile lor, arheologii italieni au descoperit o cultura africana de mult pierduta, care se pare ca a influentat dezvoltarea Egiptului antic asa cum nu se crezuse pana atunci ca ar fi fost posibil. In urma cu 5 400 de ani, un baietel de doi ani a fost ingropat intr-un mormant din apropierea stravechii necropole Zinchechra. Trupul copilului a fost atent eviscerat si pregatit pentru mumificare, apoi infasurat in fasii de piele de antilopa. Alti cativa copii au fost descoperiti in Muntii Acacus. Trupurile lor fusesera supse acelorasi proceduri, insa de aceasta data nu mai era vorba de niste mumii obisnuite, caci mumiile din Muntii Acacus erau toate negre. Filmat in Libia.
Mumia de la Sibiu este expusa in expozitia permanenta deschisa la sediul muzeului din Piata Mica, nr.11.
Mumia de la Sibiu nu este un exemplar unic in Romania, insa se distinge intre cele cateva mumii existente in colectiile din Romania prin urmatoarele caracteristici1) mumia este completa, alaturi de corpul mumificat fiind prezent si sarcofagul din lemn de cedru, cu pictura originala; (2) mumia a fost autentificata atat de catre donatorul sau, si documentata ca atare, cat si in urma unor cercetari efectuate, printre altii, de catre un specialist in egiptologie din Austria; (3) mumia cu sarcofag nu este singurul specimen mumificat aflat in colectiile sibiene. Aici mai sunt prezente o laba de picior mumificata, mumia unui ibis si a unui uliu etc.; (4) mumia a fost donata de Hermann von Hannenheim, consul austriac in Egipt, la inceputul secolului al XX-lea. Mumia apartine unui personaj de inalt rang din perioada dinastiei ptolemeice a Egiptului, avand deci o vechime de peste 2300 de ani; (5) chiar daca nu este mumia unui faraon (rege egiptean), sau a unui inalt preot egiptean (ale caror mumii erau de asemenea mai bine fasonate, pentru a aminti de distinctia pe care mortul a purtat-o in timpul vietii si care, se credea ca o va purta si dincolo de moarte), mumia de la Sibiu apartine unui foarte bogat demnitar egiptean.
Cercetarea efectuata de-a lungul timpului a demonstrat acuratetea cu care intreaga procedura (speciala si care se efectua contra unei sume de bani foarte mari) a fost respectata, respectiv imbalsamarea, tipul invelirii cu fasa, sarcofagul din lemn rezistent, pictat foarte frumos conform ritualului descris in Cartea Mortilor ...
Va invitam sa vizitati cea mai importanta si mai valoroasa mumie expusa in muzeele din Romania, dovedita autentica, singura cu sarcofagul ei original ... Asadar va asteptam la sediul muzeului din Piata Mica, nr.11 Sibiu, pentru vizionarea expozitiilor noastre temporare, precum si a expozitiei permanente \"Din cultura si arta popoarelor lumii\", in care puteti viziona si mumia egipteana...
Cu 20 de ani in urma, Debora Martin, cercetind la microsop o particula dintr-un tesut osos al unei mumii din Nubia (astazi pe locul Nubiei se gaseste Sudanul de Nord), care s-a pastrat din secolul al VI-lea i.e.n., a descoperit in el tetraciclina. Chiar daca ar fi descoperit asupra acestei mumii o pereche de ochelari de soare, acest fapt nu ar fi generat un asemenea efect ca descoperirea tetraciclinei. Tetraciclina este un antibiotic care a aparut de-abia in anii \'50 ai secolului al XX-lea. Acum Debora este profesor la un colegiu din Hampshire. In acel moment ea numai ce terminase facultatea si facea practica la Spitalul Henry Ford in Detroit. Acolo ea a invatat sa ia de pe descoperirile arheologice cele mai fine urme de tesut osos. De regula, in asemenea scopuri se foloseste microscopul obisnuit. Daca totul ar fi decurs in mod normal, antibioticul ar fi ramas neobservat, insa in acel moment microscopul obisnuit nu functiona, iar un coleg de laborator i-a propus Deborei microscopul cu raze ultraviolete. Sub influenta razelor ultraviolete (cu conditia unei lungimi a razelor determinate), tetraciclina stralucea cu nuante galben-verzui. In laborator acest preparat se folosea pentru determinarea gradului de formare a oaselor. Tetraciclina are proprietatea de a reactiona cu calciul si fosforul, care alcatuiesc 80 la suta din componenta oaselor formate. Unui bolnav caruia i se administreaza tetracilina nu i se recomanda sa bea lapte sau sa ia neutralizatori de acid care contin calciu, pentru ca acest lucru scade eficienta medicamentului. Gasindu-se in organism, tetraciclina reactioneaza cu calciul si lasa urme ale trecerii ei, care nu dispar in timp. In procesele de cercetare, oamenilor care se pregatesc pentru o operatie de indepartare a unui os inainte de interventia chirurgicala li se administreaza tetraciclina. Acele parti de tesut osos care s-au format in timp pot fi astfel operate. Mumia cea mai controversata Cea mai controversata dintre mumii nu are cateva mii de ani vechime, ci abia 80. Este vorba despre trupul si mausoleul lui Lenin. Imediat dupa moarte, fondatorul statului comunist a fost depus, dupa ce trupul sau a fost tratat dupa o reteta speciala de mumificare in vid inventata de cercetatori sovietici, in Piata Rosie, intr-o cladire provizorie construita langa Turnul Senatului al citadelei Kremlin. Monumentul actual este considerat una dintre cele mai reprezentative opere ale arhitecturii comuniste si a fost proiectat de arhitectul A. V. Suciusev. Constructia are forma de piramida, data de mai multe niveluri rectangulare de constructie. Vizitatorii coboara pe scara din dreapta intrarii, ocolesc pe trei laturi sarcofagul lui Lenin si ies pe scara din stanga. Dimensiunile monumentului sunt mult mai mici decat faima sa. Fatada are 24 de metri lungime si o inaltime de 12 metri, fiind dominata de zidurile Kremlinului situate exact in spate. Sala centrala este un cub cu laturile de 10 metri. Totusi dimensiunile relativ reduse nu au impiedicat muzeul sa aiba o faima mondiala. Vizitat prin intermediul unor programe de masa puse la punct de sovietici pentru cetatenii din URSS si tarile satelit, parintele sistemului socialist a fost obiectul unui adevarat pelerinaj ideologic. Dupa disolutia URSS sarcofagul a fost retras pentru conservare un timp si muzeul a fost inchis pentru a fi redeschis dupa doi ani. Astazi el este vizitat atat de nostalgicii comunisti din Rusia, cat si de catre calatori occidentali, acestia din urma manati de curiozitatea de a vedea personajul istoric care a stat la baza Razboiului Rece, fenomen politic care a dominat istoria secolului trecut. In timp, nu doar personajul politic, Lenin, a fost contestat, ci si modalitatile de conservare ale trupului sau. Din cauza ca rusii refuza sa comunice modalitatea .exacta prin care este conservat trupul si pentru ca acesta s-a schimbat semnificativ in timp, ajungand la o inaltime de doar un metru - un metru si ceva, mai multi rusi si vizitatori straini sunt de parere ca adevaratul trup al lui Lenin s-a alterat si a fost inlocuit cu unul de ceara pentru a se mentine vie legenda. Mumia reginei Nefertiti Un egiptolog britanic, Joann Fletcher, crede ca a descoperit mumia legendarei regine a Egiptului - Nefertiti. In cazul in care identificarea prealabila va fi confirmata de analize si teste ulterioare, descoperirea lui Nefertiti ar insemna un succes comparabil doar cu descoperirea mormantului lui Tutankamon din anul 1922. Joann Fletcher, cercetator la Universitatea York din Marea Britanie, crede ca a localizat mormantul reginei egiptene in Valea Regilor din Egipt. Ipotetica Nefertiti poarta numele provizoriu de mumia 61072 si a fost gasita intinsa pe jos intr-o incapere anexa a unei sali funerare regale, impreuna cu alte doua mumii, cea a unui baiat si cea a altei femei. Mormantul in care se afla acestea a fost descoperit inca din anul 1895 de catre arheologul francez Victor Loret, insa pana in prezent nu s-a facut nici o legatura intre mumia catalogata 61072 si arhetipul de frumusete feminina din Egiptul antic. Joann Fletcher a ajuns la aceasta concluzie senzationala dupa identificarea unei peruci in stil nubian, accesoriu foarte pretuit de femeile din familiile regale in timpul dinastiei faraonului Amenophis Akhenaton, cel care a fost sotul lui Nefertiti. Peruca a fost gasita langa cele trei mumii. Exista si alte indicii care par sa confirme aceasta ipoteza, spre exemplu un lob al urechii perforat in doua locuri - lucru extrem de rar in Egiptul acelor vremuri, capul ras si prezenta unui semn distinctiv purtat doar de membrii familiei regale.
_______________________________________ Ea un inger ce se roaga El un demon ce viseaza Ea o inima de aur El un suflet apostat
|
|