just_me_oana
Moderator
 Din: maybe from heaven...or hell?
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 236
|
|
Regina din regi Cleopatra este de departe cea mai cunoscuta regina egipteana din mitologia antica. Faima ei se compune in egala masura din viata si moarte, dar si din dragoste pentru pamantul patriei ei si apele Nilului roditor. Regina Cleopatra a ridicat Egiptul la rangul de putere politica de prima clasa in lumea antica.
Cleopatra a VII-a s-a nascut in anul 69 i.Hr in Alexandria, pe atunci capitala Egiptului. Tatal ei era faraonul egiptean Ptolemeu al XII-lea, supranumit si Auletes sau "cantaretul la flaut". Mama Cleopatrei, Cleopatra a V-a, era probabil sora lui Auletes. La acea vreme endogamia (casatoriile in cadrul aceleiasi familii sau neam) erau un lucru obisnuit si des intalnit la dinastiile regale.
Cand a devenit regina Egiptului, Cleopatra avea 17 sau 18 ani. Auletes moare in 51 i.Hr lasandu-i pe Cleopatra si fratii ei in grija lui Pompei. Cleopatra si fratele ei Ptolemeu al XIII-lea, cu care de altfel se casatoreste, mostenesc tronul.
In ciuda imaginii zugravite in carti sau documentare, analele istorice o infatiseaza ca fiind o femeie cu trasaturi masculine si nas coroiat. Cu toate acestea, alura ei de amazoana o facea foarte dorita. Emana charisma si avea o voce melodioasa. Era de asemenea foarte inteligenta. Vorbea fluent noua limbi (de fapt, ea este primul faraon din dinastia ptolemeica care chiar vorbea limba egipteana � familia ei fiind de fapt de origine macedoneana) si s-a dovedit a fi un politician avid si viclean.
Inteligenta si siretenie Pentru a respecta traditia egipteana care ii cerea sa se casatoreasca inainte de a fi incoronata regina, Cleopatra se casatoreste cu fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIII-lea care la acea data avea doar 12 ani. Nu era altceva decat o casatorie de convenienta, iar Ptolemeu era faraon doar cu numele. Pentru trei ani, Cleopatra s-a impus pe firmamentul politicii, lasandu-l pe sotul ei intr-un con de umbra.
Sfaturitorii lui Ptolemeu nu o vedeau cu ochi buni pe Cleopatra si faima ei in crestere, ca atare au conspirat sa ii rapeasca fraiele puterii. In anul 48 i.Hr Cleopatra este exilata in Siria.
In cele doua decenii care au urmat mortii lui Ptolemeu Auletes, egiptenii si romanii erau aliati. Dar, in timp ce puterea Imperiului Roman se consolida cu fiecare clipa, Egiptul cadea in dizgratie. Ca sa nu fie transformat intr-o provincie romana, Egiptul trebuie sa le plateasca latinilor tribut. Dupa moartea tatalui Cleopatrei, sfarsitul dinastiei ptolemeice parea sa se iveasca la orizont.
Cand Cleopatra a devenit co-regent la conducerea Egiptului, lumea sa se naruia in juru-i. Cipru, Siria si alte capitale ale lumii antice cazusera in mainile romanilor. Peste hotare plutea anarhia, iar in Egipt oamenii mureau de foame. Cleopatra, amazoana regina de origine macedoneana, avea insa un vis: un imperiu vast cat intreg Pamantul peste care gloria egipteana sa domine. Cu o vointa de fier si o ambitie de nestramutat, aproape ca si-a faurit acest imperiu.
Cezar La 28 septembrie 48 i.Hr Pompei este ucis in batalia de la Pharsalus. Pe tronul Imperiului Roman vine Cezar, pus pe fapte mari si pe cucerit Egiptul. Cleopatra nu avea nici o intentie de a fi lasata pe dinafara din orice aranjament facut de noul imparat roman. Ca un semn al simpatiei si prieteniei Egiptului, Cleopatra ii trimite lui Cezar, pe atunci in varsta de 54 de ani, un covor egiptean urias. Cand imparatul roman il desfasoara pe podeaua palatului sau de la Roma, o descopera pe fosta regina de numai 22 de ani infasurata in el. Scapase de garzile regale si trecuse dincolo de liniile inamice intr-un covor. Atat Cleopatra cat si fratele ei, faraonul Ptolemeu, sunt invitati de Cezar a doua zi la o masa fastuoasa.
La numai o zi distanta, Cleopatra si Cezar erau deja amanti, iar fratele ei o stia prea bine. Ca urmare, Cezar pune la cale un plan de a o face pe Cleopatra regina peste tinuturile macedonene si peste Alexandria. Credea ca regina tanara, proaspata sa amanta, va fi o alta jucarie in mainile atotputernicei Rome. Se insela amarnic!
Dupa razboiul alexandrin, in urma caruia fratele Cleopatrei este capturat de romani, Cleopatra este reinscaunata regina. Pentru ca legea egipteana nu ii permitea sa se casatoreasca cu Cezar, proaspata regina isi uneste destinele cu un alt frate, Ptolemeu al XIV-lea, desi destinul ei va fi strans legat de cel al lui Cezar. Se zvoneste chiar ca regina abila se indragostise de imparatul roman.
Dupa victoria celor doi, Cezar si Cleopatra pleaca intr-o croaziera de doua luni pe Nil. Acesta pare a fi momentul in care regina ramane gravida, ulterior dand nastere unui baietel botezat Ptolemeu al XV-lea si alintat Caesarion sau Micul Cezar. In 46 i.Hr, Cezar se reintoarce la Roma impreuna cu Cleopatra si fiul lor pe care il recunoaste drept fiu legitim.
Cleopatra a locuit in vila lui Cezar de langa Roma pentru aproape doi ani. Imparatul roman o coplesea cu daruri si titluri nobiliare. Acesta chiar dispune ca o statuie a Cleopatrei sa se ridice in templul lui Venus Genetrix. La acea vreme se zvonea ca Cezar se pregatea sa dea o lege care sa ii permita sa se casatoreasca cu Cleopatra si sa il ridice pe fiul lor la rang de mostenitor.
La 15 martie 44 i.Hr Cezar este injunghiat intr-o sedinta de Senat. Stiind ca si ea este in pericol, Cleopatra fuge din Roma. Imediat dupa reintoarcerea ei in Egipt, Ptolemeu al XIV-lea moare otravit la comanda Cleopatrei, iar Caesarion devine faraon.
_______________________________________ Ea un inger ce se roaga El un demon ce viseaza Ea o inima de aur El un suflet apostat
|
|