EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Pisii la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Ialomita
cauta Barbat
24 - 44 ani
EGIPTUL ANTIC / Arhitectura / Aspecte intelectuale si artistice Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
giovanna
Incepator

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 79
Arta egipteana va evolua timp de 3 milenii, pentru ca in perioada greaca sa decada complet. Arta copta va constitui prelungirea sa in perioada crestina. Cateva caracteristicilor fi puse rapid in evidenta, atat in arta statuara, cat si in pictura: personajele reprezentate vor aparea din ce in ce mai putin incorsetate in vesminte, iar trasaturile fetei din ce in ce mai individualizate. Arta Imperiului Nou va cunoaste o perioada de manierism, toate detaliile fiind perfect subliniate. Conventional, barbatul si femeia vor fi reprezentati din 3 parti, culoarea fiind insa diferita: bruna pentru barbat si deschisa pentru femeie. Dintre principalele opere, amintim: statuia „seicului el Beled” (statuia primarului) si cea a „Scribului”- perioada Imperiului Vechi, capetele dolicocefale ale perioadei atoniene ale lui Amenophis IV si al reginei Nefertiti. Trasaturile greoaie apartin Epocii dominatiei persane(525 – 332i. Hr.).

Operele arhitecturale vor constitui intotdeauna o sfidare a naturii: piramidele, templele de la Deir-el-Bahari, templul de la Karnak, cele de la Philae (epoca dominatiei persane). Mormintele vor fi decorate incepand cu Imperiul Vechi si pana la sfarsitul Imperiului Nou, cu scene din viata cotidiana sau cu scene ce aveau un sens religios precis. In arhitectura, zigguratele au fost considerate drept stramosii piramidelor in trepte.
In Egipt au fost inaltate orase mari, fortificatii si sisteme de irigatie, s-a dezvoltat arhitectura monumentala a templelor de piatra, a palatelor si a mormintelor regilor.Conceptiile idiologico-artistice erau reflectate in canoane austere care s-au constituit inca in mil. al V-IV i.e.n..In perioada regatului vechi a fost creat un tip de mormint in forma dreptunghiulara (mastaba) si altul in forma piramidala (la inceput in forma de trepte-piramida lui Zoser din Saccara ; mai tirziu cu forme geometrice regulate-piramidele faraonilor Keops, Kefren si Mikerinos din Ghizeh).Se construiau sfinxi, obelixuri, temple. Monumentele din aceasta perioadase caracterizeaza printr-o geometrizare pregnanta si o expresie de grandoare. In picturile murale si in reliefurile plate din perioada Regatului mijlociu se introduc tot mai frecvent motive din viata cotidiana, din fauna si flora Egiptului antic.
Literatura Egiptului antic e una dintre cele mai vechi din lume, aparuta in mil. al IV i.e.n.Pina in zilele noastre au ajuns texte eroglifice,ieratice, demotice.Primele incercari de versifcatie sint atestate in textele legete de cultul mortilor(« Cartea mortilor », « Textele carcofagilor », « Textele piramidelor » s.a.).

Monumente destul de valoroase dateazadin perioada Regatului mijlociu si a celui nou :imnuri in care abunda elemente cosmogonice si mitologice(« Imnul lui Ahnaton », « Imnul Nilului » s.a.) si cintece de munca (« Cintecul harpistului »).

Muzica.Arta muzicala a Egiptului antic a cunoscut o itensa inflorire .S-au pastrat numeroase basoreliefuri din perioada Regatului vechi, infatisind cintaretisi instrumentisti.Muzica insotea felurite procese de munca, serbarile rituale , contituia un factor important al ceremonialului de la curtea faraonului . La interpretarea dramelor religioase, legate de cultul zeitatilor Osiris, Isis si Tot, participau formatii corale si insrumentale mai raspindite erau flautul vertical si harpa. O deosebita amploare a cunoscut si muzica militara. In sec. 3 i.e.n. la Alexandria a fost construita prima orga hidraulica. Lucrarile invatatilor Ptolomeu, Didim s.a., cuprindsi notini de teorie a muzicii.
Limba face parte din grupul de limbi semito-hamite.

In dezvoltarea sa trece mai multe trepte :v e c h e ce cuprinde si limba « Textelor sarcofagelor » - cel mai vechi monument religios ;m e d i e (sec.22-14 i.e.n.), in care sint scrise multe opere literare, precum lcrari de medicina, matematica ; n o u a (sec. 13-8 i.e.n.), care, fata de perioada medie, are un numar mare de trasaturi specifice limbilor analitice ;d e m o t i c a (sec.8 i.e.n.-sec.5 e.n.), care a fost inlocuita in primele secole ale erei noastre cu limba copta.Aceasta din urma e inlocuita treptat (sec.7-17) cu limba araba.

Modificat de giovanna (acum 16 ani)


_______________________________________
The world's a better place when it's upside down

pus acum 16 ani
   
Arthras
Avansat

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 164
Templu  Egyptean

aspecte artistice egyptean

44.7KB


_______________________________________
Nu tot ce fac oamenii de stiinta se numeste stiinta .
                                                J.A. Hynek

pus acum 9 ani
   
Arthras
Avansat

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 164
aspecte  din  teba

aspecte artistice din  teba

64.4KB


_______________________________________
Nu tot ce fac oamenii de stiinta se numeste stiinta .
                                                J.A. Hynek

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la