EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Lista de useri | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
hoata20 pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Bihor
cauta Barbat
25 - 42 ani
EGIPTUL ANTIC / Reginele Egiptului antic / cleopatra-regina si femeie Moderat de ReLu, ankhem Postati raspuns
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 ... 11
crazy kid
Avansat

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 103
Primii ani de domnie

Cleopatra s-a născut în ianuarie, anul 69 î.Hr.. Fiică a regelui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra avea mai mulţi fraţi (printre care sunt urmaşii la tron Ptolemeu al XIII-lea şi Ptolemeu al XIV-lea, precum şi Arsinoe). După ce Ptolemeu al XII-lea moare ucis (dealtfel toţi cei din neamul Cleopatrei au murit asasinaţi, adeseori prin otrăvire), Cleopatra urcă pe tron. În acelaşi timp, fratele ei a devenit regele Ptolemeu al XIII-lea, domnind alături de ea în Egipt sub titlul oficial de soţ al Cleopatrei. Cleopatra şi Ptolemeu au fost membri ai dinastiei macedoniene care a guvernat Egiptul de la moartea lui Alexandru cel Mare (în 323 î.Hr.). Deşi Cleopatra nu avea sânge egiptean, ea a fost singura din casa ei care a învăţat limba egipteană. Pentru a-şi spori influenţa asupra poporului egiptean, a fost proclamată fiica lui Ra, zeul soarelui la egipteni. La scurt timp, Cleopatra a avut neînţelegeri atât cu fratele cât şi cu sora sa, Arsinoe, care au dus în anul 48 î.Hr. la un război civil.

Descriere
Cleopatra a fost considerată dintotdeauna drept cea mai frumoasă femeie din lume. "Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, faţa lumii ar fi fost alta", spunea Blaise Pascal despre regina Egiptului. Pascal credea că femeile cu nasul lung sunt mai atrăgătoare şi că poate acest amănunt i-ar fi atras pe Cezar şi pe Marcus Antonius. În realitate, nu se ştie cum arăta nasul Cleopatrei. În culegerea "Samhita", Sushruta descrie peste 180 de instrumente chirurgicale, folosite în timpul operaţiilor estetice, care erau posibile la acea vreme. Deşi aceste transformări chirurgicale erau "la modă", Cleopatra nu a apelat la ele. Există şi unele încercări de a demonta mitul frumuseţii Cleopatrei. După reprezentările pe o monedă descoperită recent, regina avea o frunte îngustă, părul cârlionţat, nasul proeminent şi buzele subţiri[1]. Principalul ei mijloc de seducţie nu consta într-o furmuseţe neobişnuită, aşa cum îi este ea atribuită mai târziu, de Geoffrey Chaucer şi Shakespeare, ci în inteligenţa şi glasul ei plăcut. În limba greacă, "Cleopatra" semnifică "gloria tatălui", însă numele se pare că nu a fost bine ales deoarece "preferata tatălui" în familia reginei era Arsinoe, sora cea mică. Cleopatra nu purta bijuterii. Vorbea şapte limbi, beneficiind corespunzător originii de o educaţie aleasă. Ca regină a dat dovadă de duritate. Opinia publică romană o stigmatizase pe Cleopatra drept metresa lui Cezar şi Marc Antoniu, considerând-o drept o duşmană a Romei.
Caesar şi Cleopatra

La vremea aceea, Roma, cea mai mare dintre puterile vestice, era de asemenea zguduită de un război civil. Chiar în momentul în care Cleopatra se pregătea să-şi atace fratele cu o imensă armată formată din arabi, războiul civil roman a ajuns şi în Egipt. Pompei cel Mare, înfrânt de Iulius Caesar în Grecia, a fugit în Egipt căutând adăpost, însă a fost în 47 î.Hr. ucis de agenţii lui Ptolemeu al XIII-lea. Caesar a ajuns la scurt timp în Alexandria şi, după ce a descoperit moartea duşmanului său, a decis să restabilească ordinea in Egipt. Începând cu secolul precedent, Roma exercitase un control din ce în ce mai mare asupra bogatului regat egiptean, astfel încăt Cleopatra a căutat să-şi atingă scopurile politice intrând în graţiile lui Caesar. Ea s-a dus la palatul regal din Alexandria şi se spune că i-a fost dusă lui Caesar înfăşurată într-un covor, care i-a fost oferit cadou. Cleopatra, o femeie nu prea frumoasă dar totuşi seducătoare, a atras atenţia puternicului lider roman, acesta fiind de acord să participe la războiul civil egiptean de partea ei. Cleopatra ieşi învingătoare din acest conflict şi rămase la domnie alături de un alt frate de-al sau, Ptolemeu al XIV-lea. Arsinoe, care fusese aliata lui Ptolemeu al XIII-lea în luptă, a fost luată la Roma de Cezar, apoi dusă într-un templu, unde trăi până în anul 41 î.Hr., cănd avea să fie executată din ordinul lui Marc Antoniu.

În iunie 47 î.Hr. Cleopatra a avut un fiu, despre care a pretins că este al lui Caesar şi pe care l-a botezat Caesarion, adică "micul Caesar". La întoarcerea lui triumfală la Roma, Caesar a fost întâmpinat de Cleopatra şi Caesarion. Sub auspiciile negocierii unui tratat cu Roma, Cleopatra a locuit într-o vilă deţinută de Caesar, situată în afara capitalei. După ce Caesar a fost asasinat în martie 44 î.Hr., Cleopatra s-a întors în Egipt. La scurt timp după intoarcerea Cleopatrei, Ptolemeu al XIV-lea a murit, probabil otravit de sora sa. Regina şi-a adus fiul la domnie alături de ea, sub numele de Ptolemeu Cezarion al Egiptului (Ptolemeu al XV-lea Caesar).


Antoniu şi Cleopatra

Odata cu asasinarea lui Iulius Caesar, Roma a căzut din nou pradă războiului civil, oprit temporar în 43 î.Hr. odată cu formarea celui de-al doilea triumvirat, constituit din Octavian, fiul adoptiv al lui Caesar şi moştenitorul ales de acesta, Marc Antoniu, un general puternic şi Lepidus, un om de stat roman. Antoniu a preluat administraţia provinciilor estice din Imperiul Roman, chemând-o pe Cleopatra la Tarsus, în Asia Mică, pentru a răspunde acuzaţiilor potrivit cărora ar fi susţinut duşmanii lui Marc Antoniu.

Cleopatra voia să şi-l facă pe Antoniu aliat, aşa cum îi fusese înainte Caesar. De aceea în 41 î.Hr. a ajuns la Tarsus într-o magnifică barjă, costumată în Venus, zeiţa iubirii la romani. Reuşind să îl seducă pe Marc Antoniu, se întoarse împreună cu el la Alexandria, unde petrecură iarna împreună. În 40 î.Hr., Antoniu s-a întors la Roma şi s-a căsătorit cu sora lui Octavian, Octavia, într-o încercare de a-şi repara alianţa cu fratele acesteia. Totuşi, triumviratul a continuat să se deterioreze. În anul 37 î.Hr., Antoniu s-a despărţit de Octavia şi a călătorit spre est, făcând aranjamente astfel încât Cleopatra să i se poată alătura în Siria. În perioada în care au fost despărţiţi, Cleopatra i-a dăruit doi gemeni, un băiat şi o fată. Potrivit propagandiştilor lui Octavian, cei doi amanţi erau căsătoriţi la vremea respectivă, fapt ce încălca legea romană care interzicea romanilor să se căsătorească cu străini.


Al doilea război civil

Bătălia de la ActiumDupă alţi câţiva ani de tensiune şi atacuri propagandistice, Octavian i-a declarat război Cleopatrei şi în consecinţă lui Antoniu, în 31 î.Hr. Duşmanii lui Octavian s-au adunat de partea lui Antoniu, însă excelenţii comandanţi militari ai lui Octavian au repurtat succese imediate în faţa forţelor lui Marc Antoniu. La 3 septembrie, 31 î.Hr. flotele celor doi s-au confruntat la Actium, în Grecia. După lupte grele, Cleopatra şi-a încălcat angajamentul asumat faţă de Antoniu şi a plecat spre Egipt cu 60 dintre navele ei. Antoniu a reuşit să pătrundă printre navele inamice şi a urmat-o. Flota rămasă s-a predat lui Octavian. O săptămână mai târziu, forţele terestre ale lui Antoniu au capitulat.

După această bătălie, Cleopatra s-a refugiat într-un mausoleu. Antoniu, fiind informat că regina Cleopatra a murit, s-a înjunghiat cu sabia. Înainte de a muri, la el a venit un alt mesager, care l-a informat că Cleopatra era încă în viaţă. Antoniu a cerut să fie transportat la locul de refugiu al Cleopatrei, a implorat-o pe aceasta să facă pace cu Octavian, apoi a murit în braţele iubitei sale. După sosirea triumfală a romanilor, Cleopatra a încercat să-l seducă pe Octavian, însă acesta a rezistat farmecelor.

Sinuciderea

Moartea Cleopatrei de Guido Cagnacci, 1658După moartea lui Antoniu, Alexandria fusese cucerită de romani, care înconjuraseră mausoleul Cleopatrei. După ce aflase că va fi trimisă în lanţuri la Roma, ca trofeu al lui Octavian, Cleopatra se pregăti pentru o moarte demnă de o regină, luând mese fastuoase şi îmbrăcând cele mai bune haine ale ei. Lui Octavian îi trimise un testament conform căruia dorea să fie înmormântată alături de iubitul ei, Marc Antoniu, şi îl lăsa la conducerea Egiptului pe fiul ei Cezarion drept Ptolemeu al XV-lea. Neacceptând să ajungă sub dominaţia lui Octavian, Cleopatra s-a sinucis la 12 august 30 î.Hr., probabil prin muşcături de vipere. Trupul Cleopatrei a fost îngropat alături de Marc Antoniu, pe ţărmul Mării Mediterane, cu toată pompa. Apoi, Octavian l-a executat pe fiul Cleopatrei, Caesarion, aflându-se în drum spre India. A anexat Egiptul Imperiului Roman şi a folosit avutul Cleopatrei pentru a-şi plăti veteranii.

Misterioasa moarte a Cleopatrei

Moartea Cleopatrei de Reginald ArthurPotrivit istoricilor, în timp ce se afla în mausoleu, Cleopatra le ceruse sclavilor să aducă un coş cu un şarpe (sau cu doi şerpi). Ea ar fi luat şarpele şi l-ar fi pus la sân, unde ar fi primit muşcătura ucigătoare. Se spune că agonia reginei ar fi durat trei ore. Unii cercetători identifică şarpele cu o viperă egipteană, alţii cu o cobră, simbolul coroanei faraonilor. Şarpele ar fi muşcat-o în dreptul inimii, ceea ce ar fi provocat moartea rapidă. Se mai spune că ea murise alături de două sclave. Alţi cercetători cred că sinuciderea prin otravă de şarpe ar fi fost demnă de o regină, dar au dubii în privinţa acestei metode dată fiind durata scurtă de agonie, susţinută de documente. Mulţi spun că Cleopatra ar fi fost ucisă cu o lovitură de sabie dată pe ascuns chiar de Octavian, care voia să se descotorosească de ea. El ar fi şi autorul teoriei sinuciderii. A fost regină. A fost zeiţă - "noua Isis". A cucerit bărbaţii cei mai puternici ai vremii: întâi Cezar, apoi Antonius. A visat să domnească peste un mare imperiu oriental, care ar fi readus la viaţă cuceririle lui Alexandru. Era frumoasă, fără îndoială şi cu siguranţă rafinată, cultă, inteligentă, voluntară, animată de ambiţii înalte. Dar, după înfrângerea şi moartea lui Antonius, s-a ciocnit de inflexibilul Octavian(viitorul Augustus); acesta nu s-a lăsat sedus. Cleopatra şi-a găsit refugiul în moarte şi tot atunci a intrat in legendă. Acolo se află şi astăzi, pe primul loc între femeile care au domnit peste popoare şi peste oameni.


Familia Cleopatrei
Amanţi:
Cneius Pompeius
Iulius Cezar
Irod,regele iudeu
Marc Antoniu
Soţi:
Ptolemeu XIII
Ptolemeu XIV
Marc Antoniu
Copii:
Ptolemeu Cezarion
Cleopatra VIII Selene
Alexandru Helios
Ptolemeu Philadeus


_______________________________________
nu judeca inainte sa cunosti...

pus acum 13 ani
  Citati
crazy kid
Avansat

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 103
am si niste poze

femeie niste poze

10.5KB


_______________________________________
nu judeca inainte sa cunosti...

pus acum 13 ani
  Citati
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2717
la amanti cred ca mai trebuie adaugat in vreo 20 de nume )

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 13 ani
E-mail Citati
crazy kid
Avansat

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 103
taci mah)
ce vrei sa zici cu asta?
ca era ****>:P?


_______________________________________
nu judeca inainte sa cunosti...

pus acum 13 ani
  Citati
crazy kid
Avansat

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 103
si ink una. asta e ff tare:X

femeie ink una. asta tare:x

17.2KB


_______________________________________
nu judeca inainte sa cunosti...

pus acum 13 ani
  Citati
crazy kid
Avansat

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 103
app toate sunt picturi

femeie app toate sunt picturi

16.2KB


_______________________________________
nu judeca inainte sa cunosti...

pus acum 13 ani
  Citati
Cleopatra VII
Membru

Din: timisoara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 80
Cleopatra dupa parerea mea era o femeie foarte inteligenta care a stiut sa se foloseasca de toate atuurile ei pentru a putea obtine ceea ce isi doreste.Pacat ca atunci cand a ajuns Octavian la ea era deja batrana si si-a pierdut din farmece.

_______________________________________
Este de o mie de ori mai bine sa fi optimist si sa te inseli,decat sa fi pesimist si sa ai dreptate.-Jack Penn-

pus acum 13 ani
  Citati
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2717
batrana? din cate stiu eu cleopatra a VIII a a murit foarte tanara, sa sinucis cred ca pe la varsta de .... nu mai tin minte dar stiu ca pe la 18 ani a suit pe tron

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 13 ani
E-mail Citati
Cleopatra VII
Membru

Din: timisoara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 80
"batrana" avea deja 39 de ani cand a murit

_______________________________________
Este de o mie de ori mai bine sa fi optimist si sa te inseli,decat sa fi pesimist si sa ai dreptate.-Jack Penn-

pus acum 13 ani
  Citati
Cleopatra VII
Membru

Din: timisoara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 80
deci nu era chiar foarte tanara

_______________________________________
Este de o mie de ori mai bine sa fi optimist si sa te inseli,decat sa fi pesimist si sa ai dreptate.-Jack Penn-

pus acum 13 ani
  Citati
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2717
39 este varsta medie, nu cred ca sia pierdut din farmece, ea a imbatranit in ani dar a ramas la fel de frumoasa si de seducatoare

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 13 ani
E-mail Citati
crazy kid
Avansat

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 103
da..dar tinand cont ca egiptencele se maturizau repede, e clar ca imbatraneau mai repede dek acum [vreau sa zic ca ce la noi e varsta medie cum zici tu, pun pariu ca la ei era un mic inceput de batranete  ]

_______________________________________
nu judeca inainte sa cunosti...

pus acum 13 ani
  Citati
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2717
nu neaparat, in vremea cand oamenii traiau  pana pe la 500 de ani, erau copii timp de 200? nu prea cred

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 13 ani
E-mail Citati
Cleopatra VII
Membru

Din: timisoara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 80
de unde sti tu ca oameni traiau 500 de ani?

_______________________________________
Este de o mie de ori mai bine sa fi optimist si sa te inseli,decat sa fi pesimist si sa ai dreptate.-Jack Penn-

pus acum 13 ani
  Citati
Cleopatra VII
Membru

Din: timisoara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 80
totusi nu mai era tanara ca sa-l poata cuceri pe Octavian care din cate stiu era mai tanar decat ea.

_______________________________________
Este de o mie de ori mai bine sa fi optimist si sa te inseli,decat sa fi pesimist si sa ai dreptate.-Jack Penn-

pus acum 13 ani
  Citati
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2717
din cate stiu eu cand el era baiat mare ea era doar o fetescanca
poi dupa cum stie toata lumea de mult,foarte demult, deoarece alimentatia nu era asa de nesanatoasa,oamenii mult mai mult, si ajungeau chiar si la varsta de 400-500 de ani


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 13 ani
E-mail Citati
crazy kid
Avansat

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 103
faptul ca nu l-a cucerit pe octavian nu trebuie sa fie neaparat din cauza varstei. poate acesta a fost mai "tare" decat Cezar si Antoniu. si el exact asta si-a propus, sa nu se lase influentat de ea

_______________________________________
nu judeca inainte sa cunosti...

pus acum 13 ani
  Citati
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2717
poi a vazut greseala celorlalti doi si a zis ca nu vrea sa o faca si el
de aceea nu sa lasat influentat de farmecele ei


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 13 ani
E-mail Citati
crazy kid
Avansat

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 103
da.dar asta nu inseamna ca era urata sau nu. nu ai de unde sa stii. poate era la fel de frumoasa si el a reusit sa-i reziste, sau poate nu mai era nici macar draguta si atunci nu a avut de infruntata nicio ispita

_______________________________________
nu judeca inainte sa cunosti...

pus acum 13 ani
  Citati
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2717
nu am zis ca a fost frumoasa sau nu, eu am zis ca el a fsot mai atent

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 13 ani
E-mail Citati
Pagini:  1 2 3 4 ... 11   Postati raspuns
Mergi la