VIOSALCA_25
Incepator
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 5
|
|
Isis_girl a scris:
Nefertiti a fost o regina din dinastia 18, domnind aproximativ intre 1379-1361 ī.Hr. Aceasta a fost soţia faraonului AMENofis IV, (sau AMONophis, AMENothes, devenit AkenATON, sau Akh-en-ATON, apoi faraonul redevenit dupa disparitia ei la primul nume cu AMEN), ( observati ca zeul inclus in nume Amen Amon devine Aton). A avut şase fiice, poate nici un fiu. Īnainte de moartea faraonului ea dispare complet din istorie, fără să se ştie mult timp nimic despre ea (putin probabil sa fii fost inlaturata chiar de soţul ei AkhenATON, deoarece nu i-a dăruit nici un fiu, sau sa fi fost ucisă putinele date gasite ne spun doar că a murit īn al 14 an de domnie al faraonului AMENofis-AkhenATON. Se mai spune că Nefertiti a fost mama lui TutankhAMON (poate vitrega), īnsă putinele hieroglife gasite intacte nu-l īnfăţişează astfel, poate au fost sterse si modificate intentionat. Se prea poate sa fii fost o conspiratie impotriva ei, a religiei impusa de ea, condusa de preotii neconvertiti si unii membri ai casei regale, care in final au reusit sa o inlature. Īn continuare, pānă la moartea faraonului AMENofis IV, micul TutankhAMON a fost crescut de o concubina pe nume Maya, poate chiar mama lui naturala, daca nu cumva aceasta era Kiya sau chiar Nefertiti.
Un val de mister se asterne peste acest personaj. Nu se prea stie exact cine au fost parintii ei, se zice ca era fiica unui diplomat de la curte, poate ambasador hitit. Fizionomia ei, ce apare din minunatul bust colorat pastrat la Berlin, nu indica o origine egipteana clasica. Moartea ei este controversata pentru ca a disparut fara urma si nu se stie nimic nici de mumia ei. Foarte probabil au fost intentionat inlaturate toate urmele de catre noua putere, care urmarea revenirea la vechea religie, un rol important avand in aceasta revolta chiar mama faraonului, regina Tiye, cea care l-a impus la tron.
Nefertiti a ocupat totusi un rol foarte important in Egipt si a participat activ la viata politica, dar mai ales la viata religioasa. In acei ani a fost construita departe in desert o noua, moderna si minunata capitala AMARNA, mult mai la sud, in locul vechii Teba, de unde faraonul si sotia sa au incercat sa impuna fortat intregului Egipt noua religie monoteista a unui singur zeu, Amon-Ra devenind zeul suprem ATON Atotputernicul. Nefertiti era mare preoteasa in templul lui Aton, zeu unic, o noutate pt egipteni in materie de religie si zei. Ea purta la ceremonii pe cap o mare oglinda rotunda cu foita aurita, ce reflecta puternic razele soarelui si crea o impresie deosebita celor ce priveau si primeau direct aceasta lumina divina solara. S-a mai descoperit si faptul ca Nefertiti a devenit in public la ceremonii faraon cu puteri depline, deoarece AkhenATON nu mai putea sa participe, fiind suferind si orb. A luat chiar un nume barbatesc, se imbraca ca atare, toate acestea cu scopul de a numai fi contestata ca este femeie de catre preotii traditionalisti. Unii asa zisi istorici neseriosi, de duzina si scandal de astazi incearca sa sugereze, interpretand tendentios aceste picturi ramase ca prin minune de la epurare, ca faraonul AkenATON era homosexual, fapte contra-naturii repugnate atunci egiptenilor. Asa zisul "frate" a lui Nefertiti care apare alaturi de AkenATON era chiar ea in haine de faraon. Cum de i-a venit idea de un singur zeu lui Nefertiti, atat de asemanator actualului Dumnezeu? Se spune ca ea provenea din neamul hititilor, N-V Mesopotamia, ce aveau capitala la Troia, actuala Anatolie-Turcie, unde exista atunci o astfel de religie. Putini istorici stiu ca hititii erau foarte inruditi cu tracii, stramosii nostrii, si prin anii 800 i.Hr. au fost ajutati de acestia in razboiul Troiei, descris in Iliada lui Homer.
Ceva mai tarziu temutul Moise, care a organizat fuga din Egipt a 600.000 evrei, incarcati cu multe bogatiile metalice furate ale Egiptului, 300 tone de aur si multe altele, inspirat de aceasta idee a introdus si impus cu forta armelor si el o astfel de religie, zeul original cel mare Amon devenind Amin, in numele Domnului. In numele noii religii a omorat chiar peste 3000 de razvratiti concetateni care se inchinau unui mare vitel de aur, vechi zeu egiptean, furat si purtat prin desert. Azi noii egipteni isi revendica oficial aceste bogatii imense furate atunci.
Nefertiti a fost si va ramane in istorie cea mai frumoasa, influenta si puternica regina. Daca bineinteles nu ar fi aparut grecoaica Cleopatra, si ea regina a Egiptului venita din alt neam |
|
|