EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
adee
Femeie
24 ani
Mures
cauta Barbat
24 - 59 ani
EGIPTUL ANTIC / Egiptul modern / Stiri din Egipt - articole , anunturi si evenimente Moderat de ReLu, ladyiulia
Autor
Mesaj Pagini: 1
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Unul dintre primele lucruri pe care le veti afla vizitand Muzeul de Egiptologie din Cairo este istoria celebrei  pietre din Rosetta . La muzeu este expusa o copie a acestei pietre deoarece originalul se afla in Marea Britanie. Pentru cine nu stie Stela din Rosetta este piatra scrisa in 3 limbi ( hieroglifica , greaca si demotica ) cu ajutorul careia  Champollion a reusit sa identifice si sa traduca scrierea hieroglifica .Iata mai jos un articol recent si foarte interesant in care personajul principal este dr, Hawass , vesnicul luptator pentru reintregirea patrimoniului egiptean .



" Şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, Zahi Hawass, a cerut, miercuri, Marii Britanii să restituie ţării sale celebra Piatră din Rosetta, stela care i-a permis lui Jean-François Champollion să descifreze hieroglifele, expusă la British Museum (Londra) de 200 de ani.

"Ea aparţine Egiptului, ea ar trebui să revină în Egipt", a declarat Zahi Hawass, şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, miercuri, pentru postul de radio BBC 4, considerând "inexactă" afirmaţia potrivit căreia Piatra din Rosetta ar face parte din patrimoniul cultural mondial.

"Este inexact, ea face parte doar din cultura egipteană. Noi v-am oferit-o ca pe un dar pe termen scurt, acum trebuie să recuperăm acest dar", explicat Zahi Hawass, care solicită restituirea Pietrei din Rosetta, sculptată în anul 195 înaintea erei noastre, şi a multor alte opere de artă egiptene aflate în prezent în Marea Britanie.

Oficialul egiptean a spus că a renunţat la ideea obţinerii unui împrumut temporar: "Directorii British Museum ne-au trimis o scrisoare pentru a ne spune că au nevoie de o serie de detalii despre măsurile de securitate ale muzeului care va adăposti Piatra din Rosetta. Iar ei ştiu că acest muzeu va fi cel mai mare din lume. Securitatea va fi perfectă".

"Nu mi-a plăcut tonul acelei scrisori şi anumite persoane au început să declare în presă că, dacă British Museum va împrumuta Piatra din Rosetta unui muzeu din Egipt, atunci poate că egiptenii nu vor mai dori să o înapoieze", a declarat Hawass în timpul unei vizite la Londra.

"Noi nu suntem piraţii din Caraibe. Suntem o ţară civilizată. Dacă semnez un contract cu British Museum, o vom restitui. Am decis, în cele din urmă, să nu mai cerem împrumutarea Pietrei din Rosetta, ci să cerem restituirea ei permanentă Egiptului. Pentru că este un «simbol» al identităţii egiptene".

Roy Clare, unul dintre directorii celebrului muzeu londonez, i-a replicat spunând că acea stelă este "un simbol mondial".

Dacă Zahi Hawass ar trebui să ceară, la un anumit moment, împrumutarea acestei pietre, atunci administratorii British Museum vor examina cu siguranţă această solicitare. Însă ar fi util ca acest lucru să nu se întâmple în mijlocul dezbaterilor despre restituirea ei, a spus Clare.

Zahi Hawass a precizat că 12 ţări se vor reuni anul viitor, la Cairo (Egipt), pentru a alcătui o "listă de dorinţe" care va cuprinde obiectele răspândite în lumea întreagă a căror restituire o vor cere pe cale oficială.

Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 195 înaintea erei noastre, din timpul regelui Ptolemeu V.

Piatra, din granit negru, cu o formă rectangulară, are trei inscripţii în trei scrieri diferite - hieroglifică, demotică şi greacă. Folosind inscripţiile de pe Piatra din Rosetta, Jean-François Champollion a reuşit să identifice metoda de traducere a scrierii hieroglifice.

Piatra a fost descoperită în anul 1799, în oraşul egiptean Rosetta (araba Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediţiei franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Importanţa acestei stele a fost remarcată imediat, în versiunea greacă specificându-se că este vorba despre acelaşi text, în toate cele trei scrieri.

Între 1799 si 1801 a fost păstrată şi studiată la Cairo, atunci realizându-se primele sale copii. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reţinută de către trupele engleze şi, în 1802, a fost adusă în Anglia, apoi expusă la British Museum."

Sursa : , preluat din site-ul


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Pete misterioase in mormantul lui Tutankhamon

Savantii ridica un semnal de alarma: milioanele de oameni
care viziteaza anual camera funerara a faraonului Tutankhamon contribuie ingrijorator de mult la deteriorarea celebrului obiectiv turistic.



Mormantul faraonului adolescent Tutankhamon - care s-a bucurat de liniste si pace vreme de trei milenii, pana cand a fost descoperit in 1922 de catre britanicul Howard Carter - este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Din nefericire, prezenta in numar tot mai mare a turistilor nu face decat sa pericliteze situatia monumentului pe care au venit sa-l admire. Pete stranii maronii au inceput sa acopere o suprafata tot mai mare din peretii camerei de ingropaciune a lui Tutankhamon. Picturile murale, care spun atat de maiestuos povestea trecerii sale in nefiinta, sunt acum acoperite de praf si, in unele locuri, au inceput chiar sa se cojeasca. Fasii de vopsea de pe sicriul de lemn poleit cu aur al imparatului au inceput sa se desprinda si, se pare, starea generala a acestuia e intr-o continua deteriorare. Iar acum, intr-un efort su­praomenesc de a stopa acest proces, Consiliul Suprem al Antichitatilor Egiptului a solicitat ajutorul unor experti. Pentru urmatorii cinci ani, o echipa de oameni de stiinta si egiptologi de la Institutul de Cercetare Getty din California vor face tot ce le va sta in putere pentru a conserva aceasta extraordinara minune arheologica a lumii.
In cadrul acestui proiect de mare anvergura se va cartografia - pentru prima data - fiecare centimetru al camerei funerare, pentru a se determina substantele din componenta picturilor si mortarului cu care a fost construita si decorata. "Mormantul lui Tutankhamon are doua probleme evidente", povesteste condu­catoarea echipei de cercetatori, Jeanne Marie Teutonico. "Prima e pierderea in intensitate a culorii picturilor, in marea majoritate a locurilor. Cea de-a doua problema este reprezentata de acele pete maronii de pe pereti. Sunt acolo inca de cand a fost mormantul descoperit, insa multi sunt de parere ca au inceput sa creasca si sa se extinda. Nimeni nu stie ce sunt. Ciuperci? Bacterii? Sunt vii? Pot face rau? E imperativ sa aflam raspunsul la aceste intrebari". Savantii de la Getty spera ca, prin stabilirea cu precizie a continutului interiorului acestui sit vor reusi, totodata, sa afle cam ce ar putea face pentru a-l conserva, mai degraba, decat sa-l restaureze sau retuseze in vreun fel.
Ciuperci si praf
Tutankhamon nu a fost cel mai important sau puternic conducator al Egiptului. Dar mormantul sau a castigat atata notorietate datorita cantitatii fabuloase de comori continute. Intreaga lume este atat de fascinata de Tutankhamon din cauza mortii sale misterioase si, totodata, din cauza unui presupus blestem care planeaza asupra sa si pe seama caruia se pun straniile decese ale unor membri ai echipei care a descoperit camera funerara. Dar popularitatea are un pret. Unul destul de ridicat, se pare. Aproximativ sase milioane de oameni din toate colturile lumii viziteaza Valea Regilor. Pentru
majoritatea, punctul culminant al excursiei il reprezinta coborarea in fascinantul mormant al tanarului faraon. Iar asta, dupa cate spun savantii, contribuie considerabil la deteriorarea sa. "Numarul urias de vizitatori afecteaza nivelul umiditatii din interior
", detaliaza Shin Maerkawa, membru al echipei Getty. E un spatiu
de dimensiuni reduse - circa 100 de metri patrati, si fiecare om care intra aici va emite 100 de mililitri de vapori de apa
pe ora, producand acelasi nivel de cadura precum un bec de 100 de wati, favorizand cresterea ciupercilor. De asemenea, si praful ridica probleme - niciodata nu s-a facut curatenie ca lumea aici, pentru ca nu putem da cu aspiratorul: am risca sa provocam daune iremediabile". Extrem de minutiosul proiect a demarat luna trecuta, prin analizarea substantelor prezente in picturile murale. E un proces extrem de anevoios, desfasurat in conditii vitrege. Cu toate acestea, cercetatorii sunt optimisti ca, la finalul celor cinci ani estimati pentru finalizarea proiectului, rezultatul va fi unul mai mult decat satisfacator

Sursa :


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
Ce se mai stie?Au luat ceva masuri?

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 14 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Enigma lui Tutankhamon dezlegată: "Faraonul copil" a murit de malarie

Timp de trei mii de ani, un blestem i-a păzit secretele. Abia acum, enigmele lui Tuthankamon încep să fie dezlegate. "Faraonul-copil" nu a fost ucis, ci a fost răpus de o teribilă boală osoasă şi de malarie. Aceasta este concluzia ultimelor cercetări făcute de o echipă de specialişti, conduşi de directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor Egiptene. Aceleaşi analize au dezvăluit că tatăl lui Tuthankamon este primul monoteist din istorie, faraonul Akenaton.

Tehnica modernă a dezlegat un mister vechi de peste 3 mii de ani. O echipă de oameni de ştiinţă, în frunte cu arheologul Zahi Hawas, a făcut radiologii şi a analizat ADN-ul mumiei lui Tutankhamon. După zeci de ani de speculaţii, acum se ştie sigur că "regele-copil" suferea de o dureroasă boală osoasă. Dar nu aceasta l-a răpus, la nici 19 ani, ci malaria.

"Toată lumea credea că regele Tutankhamon a fost ucis, din cauza unei găuri pe care au găsit-o la ceafă. E o gaură pe care o făceau, în timpul dinastiei a XVIII-a, când făceau mumificarea" spun specialiştii.

Până acum, fracturile multiple de pe trupul mumiei, au stârnit imaginaţia şi interesul arheologilor. Mulţi credeau că Tuthankamon a fost ucis. Însă toate presupusele răni, pot avea altă explicaţie.

"Mumia avea masca de aur şi peste 100 de bucăţi de aur. (n. r. Arheologul) a început să scoată masca, dar nu a putut. A trebuit să strice mumia! A rupt-o în 18 bucăţi" mai spun egiptologii.

Aceleaşi analize ADN au pus capăt lungului şir de contoverse, legate de familia celui mai cunoscut faraon egiptean.

Tutankhamon este fiul contoversatului Akhenaton. Acesta, nu numai că a fost singurul faraon monoteist. A fost şi primul monoteist din istorie. În timpul lui Akhenaton, adică la mijlocul anilor 1300 înainte de era noastră, era venerat un singur zeu, discul soarelui, numit şi Aton. Tot tatăl "faraonului copil" a mutat capitala Egiptului din Teba, la Amarna. Şi tot Akhenaton a fost soţul celei mai frumoase femei din Egipt, Nefertiti. Specialiştii au identificat şi mumia mamei lui Tuthankamon, însă ce rol a jucat ea în istorie, rămâne, deocamdată o enigmă. De fapt, sunt multe semne de întrebare care îl înconjoară încă pe Tuthankamon. Toţi oamenii de ştiinţă care i-au atins mumia, chiar dacă nu au murit, i-au simţit, într-un fel sau altul şi blestemul.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Julio Iglesias se intoarce in Egipt .Unul dintre cei mai carismatici artisti,  va concerta din nou live pe 15 Octombrie 2010 in Cairo . Locatia este pe platforma de Sunet si Lumini din fata Piramidelor  iar concertul face parte din Turneul " A Starry Night with Julio Iglesias". Biletele s-au pus deja in vanzare , iar cele de la spatiul rosu ( primele doua randuri din fata ) sunt deja epuizate. Biletele de la locurile verzi sunt 2000 le iar cele albastre 1000 le.Cine are concediu in Egipt in aceea perioada merita sa se intereseze de acest spectacol !

stiri din egipt articole anunturi evenimente julio iglesias intoarce egipt .unul dintre cei mai

4.7KB


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 591
Ladyulia exista ceva informati din Valea Regilor sau a Reginelor?

pus acum 13 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Daca te referi la ceva ultime descoperiri sau evenimente de natura "arheologica "nu , nu este nimic nou !

_______________________________________


pus acum 13 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 591
Multumesc foarte mult Ladyiulia

pus acum 13 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Dr. Hawass ne dezvaluie cateva din noile schimbari ce vor avea loc in complexul Piramidelor alaturi de Proiectul GEM  care  face parte din acelasi plan elaborat al platoului Giza. Birourile Consiliului de Antichitati vor fi in curand terminate pe platoul Giza iar cladirile vechi vor fi demolate. O noutate pentru vizitatori, turisti si turism in general va fi introducerea unui nou sistem de  vizitare al piramidelor si anume masinile electrice. 90% din drumul special contruit pentru masinile electrice este complet. In curand pentru vizitarea platoului Giza , vizitatorii vor trebui sa isi parcheze masinile in afara sitului si vor urca in aceste masini electrice pana la piramide si alte site-uri din platou. Aceste masini electrice au menirea sa protejeze monumentele de efectul nociv al automobilelor cu carburanti si totodata sa faca vizita turistilor si mai placuta. Cand proiectul va fi finalizat vizitatorii vor putea sa vada monumentele fara a mai fi deranjati de catre localniciii care se tin scai oferindu-si camila sau calul.


Masina electrica de pe platoul Giza. Dr.Hawass si Ministrul Culturii Hosni Farouk( in spatele soferului )

Tot din proiectul platoului Giza face parte si contruirea unui Centru pentru vizitatori in fata celei de-a treia piramide, care va furniza informatii si introduceri despre monumente si va dispune de un centru de distractii pentru copii. De asemenea in fata Sfinxului  se lucreaza la un nou amplasament ce va face parte din acelasi proiect de amenajare a platoului dar inca nu s-a dezvaluit ce anume va aduce nou locatia respectiva .

Sursa :


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la