EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
vio69 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Botosani
cauta Barbat
25 - 50 ani
EGIPTUL ANTIC / Egiptul modern / GEM- The Grand Egyptian Museum ( Marele Muzeu Egiptean de la Giza ) Moderat de ReLu, ladyiulia
Autor
Mesaj Pagini: 1
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Imi cer scuze daca s-a mai scris pe forum despre acest subiect. Unii au aflat de existenta/ constructia acestui proiect altii poate nu . Atasez mai jos articolul scris pe blog in speranta ca informatia va fi utila si interesanta.Aceasta este prima parte , articolul va fi continuat in mai multe episoade cu descrierea fiecarui departament al muzeului.

Egiptul, leaganul civilizatiei,taramul contrastelor,mai mult decat orice alta tara din lume isi datoreaza evolutia , faraonica si moderna, unui singur fenomen natural – un fluviu.Nilul a sculptat modul de viata in antichitate si inca sustine viata contemporana a Egiptului.Istoricul grec Herodot a numit Egiptul “ cadoul Nilului” iar egiptenii antici insusi il numeau kmt “ pamantul negru” , pentru ca Nilul fertiliza si uda solul negru al campiilor lor. Egiptul este o punte de legatura intre Africa si Asia datorita asezarii sale geografice si totodata este mostenitoarea unei civilizatii care dateaza de mai bine de 6000 de ani. Aceasta tara are o unitate culturala si geografica nemaintalnita care a dat egiptenilor un puternic simt al identitatii si al mandriei ca sunt mostenitorii si descendentii celei mai timpurii civilizatii de pe pamant.
Cairo, bijuteria Orientului,iti ofera o calatorie in timp, o calatorie in istoria unei civilizatii nemuritoare. “Omului ii e teama de timp, cu toate ca timpului ii e teama de Piramide” , expresia a devenit deja celebra ori de cate ori este vorba de Piramidele de pe platoul Giza. Aceste Piramide de-a lungul istoriei au stimulat in fel si chip mintile oamenilor. Cand Napoleon a invadat Egiptul in 1798, mandria lui a fost exprimata prin alt citat celebru :” Soldats! Du haut de ces Pyramides, 40 siecle nous contemplent” ( Soldati ! Din varful acestor piramide, 40 de secole ne privesc ).
Muzeul de Egiptologie din Cairo a devenit neincapator pentru toate exponatele si artefactele pe care Egiptul le scoate la suprafata zi de zi. Subsolurile si camerele auxialiare sunt pline de obiecte care stau in intuneric negasindu-si locul intr-o vitrina. Alocarea unui spatiu mai mare sau construirea altor cladiri se impunea de ani de zile. Prin urmare a luat nastere ideea realizarii unui amplu muzeu, care sa poata gazdui toate exponatele antice. Ideea de a plasa acest muzeu chiar langa Marile Piramide mi se pare extraordinara.


    Mapa aratand locatia GEM pe malul Deltei Nilului si partea vestica a desertului





Marele Muzeu Egiptean (The Grand Egyptian Museum) prescurtat GEM , supranumit si Muzeul Giza va fi construit pana in anul 2013, cu toate ca ultimele rapoarte arata ca acest lucru va fi posibil chiar in 2012. Muzeul se intinde pe o suprafata de 50 de hectare de pamant in Giza si face parte dintr-un plan amplu al platoului. In 5 Ianuarie 2002 Presedintele egiptean Hosni Mubarak a pus prima piatra a fundatiei. Locul muzeului se afla la 2 Km distanta de Piramidele de la Giza.
Designul cladirii a fost decis in urma unei mari competitii arhitecturale. Aceasta a fost anuntata in 7 Ianuarie 2002 iar organizatorii au primit 1557 de propuneri din 82 de tari , lucru ce a facut ca aceasta competitie sa fie ce mai mare din lume.In al doilea nivel al competitiei 20 dintre aceste propuneri au fost rugate sa aduca informatii suplimentare. Jurizarea a fost completa in 2 Iunie 2003 si a fost castigata de compania Heneghan Peng din Dublin , Irlanda iar arhitectii se numesc Buro Happold si Arup.
Cladirea are forma unui triunghi tesit in plan si se intinde pe un site la 2 Km vest de Piramide , aproape de autostrada. Peretii de nord si sud se aliniaza direct cu Marea Piramida a lui Cheops si cu Piramida lui Menkaure. In fata cladirii este o piata mare , presarata de curmali. Una dintre pricipalele caracteristici ale Muzeului este peretele translucid din piatra, facut din alabastru, care innobileaza fatada cladirii la intrare. Inauntru intrarii principale este un mare atrium unde vor fi expuse statui voluminoase.
Costurile estimative ale proiectului sunt in jur de 550 milioane $ , dintre care 300 milioane $ vor fi finantati de catre un imprumut japonez iar restul de catre SCA ( Consiliul Suprem al Antichitatilor) si alte donatii si fonduri internationale.
Noul Muzeu este proiectat a utiliza ultimele sisteme tehnologice inclusiv Realitatea Virtuala. Intr-o latura a muzeului va exista un Centru International al Comunicarii Muzeelor pentru a avea un contact direct cu alte muzee locale si internationale. GEM va include totodata un muzeu al copiilor , un centru de conferita , un centru de trainning si ateliere similare celor faraonice.
GEM va reprezenta un stabiliment ce va tine in ordine cronologica istoria Egiptului si a lumii intregi ce se intinde pe o perioada de 7000 de ani .Aflat in vecinatatea uneia dintre cele 7 minuni ale lumii , Piramida lui Keops, noul Muzeu va fi lacasul eternelor monumente, artefacte, comori antice cu o colectie de peste 100.000 de obiecte dintre care 3500 apartin faraonului Tutankhamon. Gem va fi o poarta , un portal intre trecut , prezent si viitor.

- Va urma-

Sursa :


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Peretele din piatra translucid

Peretele translucid din Alabastru


Peretele translucid din Alabastru - noaptea


Peretele translucid din Alabastru de aprox. 600m inaltine si 45m lungime


Peretele din piatra translucid este unul dintre elementele cheie ce reprezinta un puternic simbol al Muzeului atunci cand il privesti din departare. Peretele face distinctia dintre ceea ce este inauntru si ceea ce este afara dar in acelasi timp , transparenta si continuitatea sa de la sol dinafara muzeului da amploare interiorului dar si spatiului din exterior.Peretele creeaza spatii atat in fata lui cat si in spate.Aceste spatii sunt puternice arhitectural, dar care imdeplinesc de asemenea un rol important in designul si durabilitatea cladirii.Exista mai multe modalitati prin care perete se transforma intr-un element functional. Fatada ce se arata ca fiind o bucata de stanca de fapt devine pe dinauntru un spatiu locuibil. Fatada de piatra formeaza o margine a desertului dar permite oamenilor ca si o dechizatura in stanca sa se plimbe sau sa vada inauntrul ei.Activitatile dinauntru cum ar fi spatiile de luat masa incep cu o gradina iar cei ce vor vizita gradinile vor trece prin acest perete.



Intrarea in Marea Curte

Vedere venind din Piata catre perete translucid


Deschizatura peretului catre intrarea in Curte de unde privelistea se arata gradual vizitatorului


Curtea de la intrarea muzeului cu statuia lui Ramses al II-lea si drumul catre Marile scari


Drumul de la Piata din fata Muzeului pana la Marea Curte este una dintre primele experiente pe care vizitatorii o vor trai. Intrarea este un plan pliat in structura peretelui de Alabastru. Ca urmare a acestui model , intrarea apare ca o fanta in fatada iar vederea intrarii este lent relevata vizitatorului.Spatiul de tranzitie intre piata si intrarea in curte este exact pe axa statuii lui Ramses. Statuia acestuia este primul punct de referinta al intrarii in curte.Acest spatiu serveste orientarii vizitatorului catre destinatia dorita.Vizitatorii muzeului sunt invitati sa urce pe scari in spatiile expozitionale principale pe ceea ce se numeste „ Grand Stair Case „ in timp ce o scara mai mica conduce vizitatorii pana la Centrele de Conferita si Educatie.Parcul Nilului coboara tot din intrarea in Curte dand oportunitatea de a vizita si a explora peisajele.

Marea plantatie de palmieri

Plantatia de palmieri


Marea plantatie de palmieri este localizata in regiunea dintre Gradinile de recreere – Piata- Fata Curtii si autostrada Cairo-Alexandria.Este considerat a fi loc public si se afla in comuniune cu limitele platoului , vederea catre piramide si locul GEM. Acest spatiu  se poate parcurge doar cu piciorul si face legatura dintre GEM si Piramide.

Marea scara

Marile scari ce servesc atat exponatelor cat si vizitatorilor ca loc de odihna


Marea scara invita vizitatorii care spatiile expozitionale principale.Acest traseu este subliniat de puternice raze de lumina naturala.Expozitia incepe inca de pe scari prezentand totul in ordine cronologica , de la modernul Cairo inapoi in antichitate iar varful scarilor se va deschide cu o vedere catre complexul piramidal. De aici vizitatorul intra in spatiile expozitionale permanente.

- Va urma -

Sursa :


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Zona expozitionala

Galeria expozitionala principala

Galeria expozitionala principala cu vedere la piramide, suprafata de 24.000 mp

Vedere din etajul expozitional principal


Acoperisul ondulat al salii expozitionale arata ca o prelungire a desertului care unifica Gradina Templului, Muzeul propriu-zis , Intrarea in Curte, Centru de Conferinta si Curtea acestuia.Legand mai multe genuri de spatii la un loc , acoperisul este totodata si o sursa de lumina. Podeaua este definita in asa fel incat lumina din tavan creaza spatii diferite pentru expozitie.

Land of Egypt

Detaliile planului , zona verde reprezentand Land of Egypt

Diferite culturi de referinta

Land of Egypt ( Pamantul Egiptului) este un parc tematic menit sa reflecte si sa suplimenteze temele Marelui Muzeu. Parcul este conceput ca o gradina secreta ce se lasa descoperita dupa o lunga plimbare venind din Piata.
Galeria Land of Egypt va celebra bunastarea si bogatia pamantului fertil, o celebrare a Nilului care inunda anual solul Egiptului , o celebrare a agriculturii infloritoare.Bazat pe modelul de vegetatie si cultura ce se afla de-a lungul Nilului , parcul da posibilitatea de a vedea zone cu adevarat cultivate si cultivabile.Zonele vor expune speciile botanice din Egiptul antic aratand procesul, ciclul culturilor si importanta acestora strans legate de Nil.

Café Dune

Cafe Dune

Café Dune este situata in capatul parcului Land of Egypt. Ocupa un colt de la capatul gradinii oferind o vedere maiestuoasa asupra intregului parc tematic si a Muzeului in sine. Cafeneaua este un loc calm de odihna umbrit de un acoperis si racoros datorita cursului Nilului din apropiere. Parcul Nilului isi creaza unul dintre maluri pe langa cafenea. Se vor servi bauturi racoritate in regim de café/bar .

Restaurantul Piramidelor

Restaurantul Piramidelor

Restaurantul Piramidelor se afla sub aripa Gradinii Templului.Este prima cladire dintr-o serie care se afla sub acest flanc. Este locatia ideala a unui restaurant clasic si elegant datorita proximitatii Muzeului. Acesta va functiona ca o entitate separata si in afara orelor de vizita ale Muzeului care va fi deservit de o intrare si un drum propriu separat. Fiecare masa va dispune de vedere catre Piramide intr-o parte iar in cealalta vedere catre gradini si terase interioare complexului.

Restaurantul Gradina Templului

Vedere din zona restaurantelor catre gradini si piramide

Restaurantul Gradinii Templului


Restaurantul ocupa partea centrala a Gradinii Templului.Acesta va deservi vizitatorii Muzeului cat si pe cei ai Gradinii Templului. Este compus din spatii atat interne cat si externe sub acest flanc si se continua cu cafenele presarate in gradini.

-Va urma-

Sursa :http://kezzeldin.wordpress.com/2010/11/05/gem-the-grand-egyptian-museum-design-partea-2/


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la