EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
bruneta99 pe Simpatie
Femeie
25 ani
Satu Mare
cauta Barbat
25 - 50 ani
EGIPTUL ANTIC / Egiptul modern / Zidul Sfinxului Moderat de ReLu, ladyiulia
Autor
Mesaj Pagini: 1
Criss
Incepator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 49

Am dat peste o stire draguta si vroiam sa v-o arat si voua:

Conform textelor antice, faraonul Thuthmoses IV (1400 – 1390 i.Hr.) a avut un vis mistic, in care Sfinxul, uriasul cu trup de leu si cap de om, se plangea de faptul ca este macinat si inghitit de nisipurile desertului. In consecinta, faraonul a inaltat un zid care sa il protejeze de intemperiile naturii. Considerat multa vreme un mit, zidul a fost descoperit de catre arheologii egipteni si vede lumina soarelui dupa aproape trei milenii si jumatate, anunta Discovery News.

Intinzandu-se pe o distanta de 132 de metri in total, zidul nordic care fusese descoperit initial se continua atat in estul cat si in sudul Sfinxului, si asta in ciuda previziunilor specialistilor care au fost convinsi ca doar sectiunea nordica a fost ridicata in vremea faraonilor.

Conform lui Zahi Hawass, presedintele Consiliului Suprem al Antichitatii din Egipt, zidul inconjura, totodata, o mica asezare destinata exclusiv preotilor si oficialilor ce oficiau cultul faraonului Khefren, faraon caruia i se atribuie ridicarea celei de a doua mari piramide si care s-a stins din viata in anul 2532 i.Hr.. Cultul faraonului a durat aproape patru secole, ceea ce explica prezenta unei asezari continue in jurul Sfinxului.

"Chiar daca descoperirea este una extraordinara, realizam ca inca suntem la inceput. Sapaturile vor continua pana cand intregul zid si secretele sale ascunse in nisip vor fi dezvaluite", a concluzionat Zahi Hawass


pus acum 13 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
Interesant, pana acum nici nu auzisem de el....
Ce parere aveti, este o intamplare ca s-a descoperit acea asezare a preotilordin cultul faraonului Khefren? Sau credeti ca exista o legatura intre acest faraon si sfinx?


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 13 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
Intradevar, descoperirea acestui zid intr-un loc foarte cunoscut si frecventat de turisti, ne arata ca mai sunt inca multe de descoperit si in locurile crezute ,,epuizate``.
    In cea ce priveste asezarea acelui cult, nu pot sa imi dau seama din informatiile date din ce perioada este asezarea. Daca se demonstreaza ca asezarea este din timpul sau secolul domniei lui Khefren atunci este doar o intamplare ca el se afla in interiorul zidului. Concret, eu unul cred ca in timpul constructiei zidului, nu mai exista acel cult al faraonului.


pus acum 13 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Hai ca m-ati facut sa caut in vreo 5 ziare stirea . Acest articol a aparut in editia de saptamana trecuta a unui ziar egiptean, am citit si eu informatia atragandu-ma titlul sub care a aparut " Cand un print a ajutat Sfinxul " ....articolul este mai amplu decat ce a aparut pe descopera.ro ... promit ca o sa il traduc azi si Doamne ajuta il postez mai pe seara !

_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la