EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
the_clasik_ely
Femeie
24 ani
Hunedoara
cauta Barbat
24 - 80 ani
EGIPTUL ANTIC / Egiptul modern / Sfinxul este trist- revolutie printre antichitate Moderat de ReLu, ladyiulia
Autor
Mesaj Pagini: 1
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217

Sfinxul fara piramidele pierdute in ceata

M-a izbit tare in piept cand am citit ca Sfinxul e trist si in ochii lui joaca lacrimile-i proprii dar si ale noastre.Despre revolutia din Egipt nu am sa scriu ca nu sunt nici analist politic si nici economic. Sunt un strain pe meleaguri egiptene si nu cunosc durerea lumii si anii de opresiuni indurate . Din auzite ar fi pacat sa vorbesc , ii las pe cei ce se pricep sa faca analize si sa scrie istoria acestei revolutii de ianuarie . O fotografie recenta a Sfinxului singuratic m-a cutremurat si m-am decis ca daca tot nu scriu istoria as putea vorbi macar despre antichitatile Egiptului ranit. Lovit de timpuri , evenimente si de vreme a fost si este  martorul istoriei  zi si noapte , pana si grandioasele piramide se fac pierdute in fata Marelui Sfinx .

In data de 28 Ianuarie 2011 cand protestele au inceput in Piata Tahrir , Muzeul Egiptean din Cairo din pacate nu era bine pazit. Cativa oameni au sarit peste gardul din partea de este a muzeului direct in curtea acestuia. In partea de vest a muzeului a fost terminat de curand un shop de suveniruri, un restaurant si o cafenea. Un proiect  pentru care s-a pus si trup si suflet doar pentru a fi vandalizat inainte de a se bucura macar de oaspeti. Hotii au intrat in shopul de suveniruri si au furat toate bijuteriile si obiectele cu convingerea ca acestea fac parte din artefactele antice ale muzeului. Insa 9  dintre acesti hoti au localizat scarile pentru iesirea de urgenta si au patruns in muzeu. Acestia au escaladat pana pe acoperisul muzeului care este din geam , astfel au patruns inauntru cu ajutorul unor franghii , distanta dintre tavan pana la podea fiind de 4 metri.Dr. Hawass se afla acasa si datorita interzicerii circulatiei nu s-a putut deplasa la Muzeu in acea noapte. Dimineata ajungand la muzeu  a constatat ca 3 ofiteri  de la politia turistica au stat in muzeu peste noapte neputind pleca din cauza aceleiasi stari de asediu.



Armata si cordonul de tineri egipteni care au incercuit si aparat Muzeul de Egiptologie

Acesti 3 ofiteri impreuna cu alti tineri egipteni au ajutat la paza si protectia muzeului oprind multe tentative de patrundere in incinta. Pana seara la ora 10 armata a ajuns la muzeu si a asistat la intarirea securitatii cladirii. Cand Dr . Hawass a ajuns la fata locului unul dintre hoti se afla inca la muzeu. Era legat de usa shopului de suveniruri . O data intrati in muzeu hotii au patruns in galeria din Perioada Tarzie dar nu au gasit ceea ce cautau , aur , prin urmare au spart 13 vitrine si au aruncat artefactele pe jos. Apoi s-au intreptat catre galeria ce gazduieste obiectele lui Tutankhamun . Au apucat sa deschida doua  cutii.  Dr. Hawass declara ca toate artefactele deteriorate , 70 la numar ,pot fi restaurate iar toti infractorii care au devastat muzeul au fost prinsi.Sambata paza muzeului a fost intarita .



Soldat din incinta muzeul

In fata galeriei Amarna exista o vitrina care expune a mica statuie a regelui Akhenaten purtand o coroana albastra si tinand o tava de ofrande. Vitrina a fost sparta dar statuia are daune minore, acesta fiind primul obiect care va fi curatat si restaurat.



Dr.Hawass in fata vitrinei ce expunea bastonul aurit al lui Tutankhamun

Alta vitrina care a fost distrusa continea unul dintre bastoanele regelui Tutankamun care a fot rupt in doua dar poate fi restaurant.Bastonul si-a pierdut foita aurie cu care era poleit in momentul cand a fost aruncat pe jos . Alt obiect apartinand regelui Tutankhamoun care a fost avariat este o statuie din lemn a regelui stand pe spatele unei pantere. Statuile au fost scoase din cutiile lor si aruncate pe jos dupa ce hotii au realizat ca nu sunt facute din aur. Singurele obiecte din colectia lui Tuthankamun care au fost deterioarate sunt statuia acestuia pe pantera si bastonul aurit. Dintre cele 70 de obiecte avariate in Muzeu de Egiptologie 25 dintre ele sunt deja in curs de restaurare.



Sarcofagul spart in speranta ca hotii vor gasi " substanta magica "

Cameraele mumiilor nu au fost afectate .Toate mumiile regale inclusiv cele ale familiei lui Akhenaten sunt neatinse. Hotii cautau totusi o mumie pentru a gasi “substanta magica “  sau mercur rosu utilizata in procesul antic de mumificare. De aceea au spart vitrina unui sarcofag care de fapt era gol , in speranta ca inauntru vor gasi mumia si obiecte de aur. Acest lucru arata ignoranta infractorilor care credeau in puterile miraculoase ale mercurului rosu si in faptul ca inauntrul sarcofagelor se gasesc mumii si comorile acestora .



Unul dintre cele doua capete mumificate furate de hoti

Cele doua mumii care au fost raportate ca fiind distruse la Muzeul de Egiptologie din Cairo sunt de fapt doua capete neidentificate datand din Perioada Tarzie . Aceste cranii nu sunt mumii regale si erau temporar depozitate intr-o camera alaturata laboratorului cu scanner  aflat la subsolul muzeului. Craniile se aflau acolo pentru a fi utilizate in testarea scanerului . Acestea au fost recuperate de la hoti si se afla in aceeasi conditie in care au fost depozitate. Cele 3 mumii  din familia regelui Akhenaten (mumia din  KV55), Regina Tiye ( cunoscuta si ca Femeia in varsta din KV35) si mama lui Tutankhamun (cunocuta si ca Femeia tanara din KV35 ) care se aflau in vitrine langa a doua camera cu mumii regale in partea de vest a muzeului nu au fost avariate nici macar atinse de catre vandali.

“ Sunt trist . Egiptul este viata mea . Nu pot sa parasesc tara si sa traiec in alt colt al lumii.Vreau sa mor in nisipurile Egiptului .”- Dr.Zahi Hawass

Celula de criza deschisa 24 din 24 in biroul Dr. Hawass din Zamalek este conectata  direct prin telefon cu toate muzeele si site-urile din Egipt : sinagogile evreiesti , manastirile coptice, moscheile musulmane , siteurile faraonice, grecesti sau romane. Dr.Hawass chiar si fara internet a trimis rapoarte prin fax in Italia apoi publicate din Londra direct pe site-ul personal  in fiecare zi . Prin urmare urmariti ca sursa adevarata declaratiile si rapoartele dr. Hawass si nu ascultati televiziunile si speculatiile strazii.



Dr.Hawass impreuna cu armata inspectand muzeul

In timp ce un canal de televiziune (nu dau nume ) anunta ca monumentele din Saqarra au fost distruse si obiectele au fost furate , Dr. Hawass era in permanenta legatura cu generalul de la fata locului care il asigura ca armata e pe pozitie si totul e in siguranta. Alte declaratii false au fost date in Germania de catre ex-directorul muzeului Dr. Waffa el-Saddik  care in primele momente de revolta din Cairo a parasit tara. Aceasta a facut acuzatii cum ca politistii care pazeau muzeul ar fi spart shopul de suveniruri si ar fi vandalizat galeriile muzeului. In timp ce Dr. Hawass forma celula de criza si  se asigura ca siteurile sunt in siguranta doamna el-Saddik in loc sa fie in Muzeu dormea linistita in Germania. Cei 9 criminali care au spart magazinul de suveniruri si au vandalizat muzeul au fost chestionati  de catre dr. Hawass si nu sunt politisti. Un reporter de la National Geographic  a scris un articol in care sustinea ca Muzeu in aer liber din Memphis a fost golit de toate artefactele , conform declaratiilor Dr-ului Zahi Hawass . Acest lucru este total fals. Site-ul de la Memphis , ca de altfel si celelalte din Egipt , sunt  in siguranta si nu au fost jefuite. Acelasi reporter sustine in articol ca o barca din lemn cu o vechime de 4000 de ani , depozitata in Muzeul de Egiptologie din Cairo a fost  avariata . Si acest lucru este fals. Nici o barca de lemn aflata in muzeu nu are o vechime de 4000 de ani.

Alt site intr-adevar jefuit se afla  la est de Qantara in Sinai unde exista un depozit foarte mare  care contine antichitati din Muzeul din Port Said. Din pacate un grup de infractori au intrat inarmati cu arme si au incarcat intr-un camion obiectele aflate in cutiile din depozit, 6 cutii. In acest moment hotii au fost prinsi si obiectele au fot recuperate . In cele 6 cutii furate se aflau 288 de obiecte toate gasindu-se in stare buna.

Alte grupuri criminale au incercat sa intre in Muzeu Coptic, Muzeul  El Manial, Muzeul Bijuteriilor Regale si Muzeul National din Alexandria. Inainte de a parasi incinta Muzeul de Bijuterii Regale functionarii au mutat insa toate obiectele in subsol. Teama ca unele site-uri din Alexandria vor fi jefuite a trecut pentru ca armata a protejat tot timpul aceste locatii. Site-ul San el-Hagar din Delta , unde sunt localizate importante morminte din Dinastia 21 si 22 , sunt pazite de localnici. In Saqarra desi lacatele mormintelor au fost sparte nu s-a patruns inauntru si nimic nu a fost distrus , se pare ca intunericul a speriat hotii.Cele 24 de Muzee din Egipt inclusive Muzeu Coptic si Muzeu Islamic din Cairo sunt pazite de armata sau grupuri formate din localnici si sunt in siguranta.

Viata reintra in normal. Camerele operationale din teritorii anunta ca in Alexandria doua dintre cele sase muzee , Muzeul Bijuteriilor Regale si Muzeul National au fost deschise publicului.Cele sapte site-uri arheologice : fortareata Qaitbey , Necropola Anfushi , Necropola Chatby, Kom El-Shuqafa (catacombele ), Coloana lui Pompei si Amfiteatrul roman sunt in siguranta si complet protejate de fortele de securitate si armata.

“ Inima mi-e franta si sangele imi fierbe “ declara Dr.Zawass.  Toata munca depusa timp de 9 ani a fost distrusa intr-o singura zi. Cu toate acestea inspectorii, tinerii arheologi, administratorii si oamenii de rand sunt gata sa isi dea viata pentru a apara obiectele si site-urile arheologice de interes nu doar national ci mondial . Datorita circumstantelor , acest comportament criminal nici nu e de mirare insa e strigator la cer, infractori si oameni fara constiinta care isi fura propria tara  .

In Februarie 1998 Sfinxul si-a pierdut umarul drept. Cei mai importanti 10 ani din viata dr. Hawass au fost dedicati restaurarilor si protectiei  monumentelor, in speta Marele Sfinx. Se spune ca Sfinxul este pazitorul nu doar al piramidelor sau al Egiptului ci a lumii intregi.   “ Am fost sa vad Sfinxul azi si am simtit in inima ca este trist. M-am uitat atent in ochii lui si mi-am imaginat ca-i vad lacrimile. Sfinxul e trist din cauza a ceea ce se intampla. Egiptul a pierdut milioane de dolari si pentru a fi recuperate va dura cel putin 3 ani.”

In anul 1987 cand dr.Hawass a vazut ca Sfinxul  era restaurat cu ciment si nici macar proportiile nu erau cele originale a oprit imediat lucrarile. Ce a urmat apoi e munca a 10 ani pentru a readuce Sfinxul la viata. De aceea Dr . Hawass a pus suflet si multa daruire in tot ceea ce a facut de-a lungul anilor. Acum cateva zile  a coborat scarile catre Sfinx ca si Ministru al Antichitatilor, Minister instaurat acum pe timp de criza si haos ,  insa drumul lui a inceput in 1974 ca Prim Inspector in Giza , a continuat in 1980 ca Sef Inspector in Giza si  a urmat apoi in 2002 in functia de Secretar General al SCA ( Consiliul Suprem al Antichitatilor ). Este de admirat pasiunea , grija si dedicatia egiptenilor cand vine vorba de aparat atat proprietatea privata cat si cea universala .

In speranta ca vocile din minaretele moscheilor  si clopotele bisericilor vor spune la unison ca Egiptul este inca un loc pasnic si sigur in care se poate locui ,  traim si noi cu speranta ca asa va fi.

Sursa :


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
18 obiecte furate din Muzeul de Egiptologie

14 februarie 2011 la 8:08 am (Din Egipt) · Editare
Tags: Egipt, Muzeul de Egiptologie

Stiri destul de proaste au fost postate pe blogul Dr. Hawas cu privire la obiectele din muzeul din Cairo.In data de 12 februarie 2011 , Dr. Hawass a primit raportul cu privire la inventarul obiectelor din Muzeul de Egiptologie . In urma jafului asupra muzeului se pare ca un numar de 18 obiecte lipsesc. Acestea sunt dupa cum urmeaza :

1.       O statuie din lemn aurita a regelui Tutankhamun purtat pe  capul unei zeite

2.       O statuie din lemn aurita a regelui Tutankhamun cu un harpon, doar trunchiul si membrele superioare ale regelui lipsesc

3.       O statuie din calcar a lui Akhenaton tinand o masa de ofrande

4.       O statuie a lui Nefertiti aducand ofrande – inca nu am putut obtine o fotografie

5.       Un cap din piatra de nisip ( gresie ) a unei printese din Amarna- nu stiu exact care dintre capele din vitrina

6.       O statuie din piatra a unui scrib din Amarna

7.       11 shabti ( statui din lemn ) din colectia lui  Yuya

8.       Scarabeu din colectia  lui Yuya – nu am gasit nici o poza concludenta

Pentru poze accesati sursa

Aceste obiecte sunt legate intre ele , facand parte din perioada 1390- 1322 I.C . Mormantul lui Yuya si al lui Thuya a constituit una dintre cele mai mari descoperiri  fiind aproape intact urmand cel al nepotului lor Tutankhamun care a fost descoperit 100 % intact. Amandoua mornintele au avut o insemnatate  majora in a intelege istoria Egiptului antic. Schimbarile religioase , politice  si artistice ale lui Akhenaton au schimbat Egiptul pentru totdeauna si continua sa fascineze si sa inspire si azi.S-a inceput o investigatie pentru a gasi pe cei in a caror posesie se afla obiectele , politia si armata cercetand impreuna cu infractorii aflati deja in arest.

In acelasi mesaj Dr.Hawass anunta ca pe data de 11 februarie 2011 , un depozit din Dahshur  numit De Morgan a fost spart . Acesta contine blocuri mari si mici artefacte.

Intre timp in laboratoarele de restaurare ale muzeului  se lucreaza intens. Obiectele au fost impartite in grupuri in functie de natura si de gradul de deteriorare al acestora.  Statuia lui Tutankhamun stand pe o pantera  din lemn aurit se pare ca a fost folosita pentru a sparge cu ea vitrinele  iar bratul stang  care tinea biciul a fost rupt. Pantera si ea a fost afectata , picioarele , coada si urechea dreapta fiind rupte. Statuia se poate restaura in intregime.

Alte obiecte avariate fac parte din colectia Thuya si Yuya , parintii reginei Tiye si strabunicii lui Tutankhamun . Panglicile mumiei lui Thuya sunt din carton aurit  si au fost partial deteriorate.  Alte statui si shabti-uri  apartinind lui Thuya si Yuya sunt in curs de restaurare. Dintr-un alt grup fac parte cateva piese apartinind unui model de barca din lemn iar altele fac parte dintr-o trupa de  arcasi nubieni.

Sa speram ca nu vor mai veni in urmatoarele zile si alte rapoarte la fel de triste si ca investigatiile vor duce la aflarea celor care au in posesie obiectele furate .

Sursa :


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Placard
Incepator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 7
Imi pare rau de acesti egipteni ignoranti si-anumede cei care-si fura caciula singuri, cum e vb pe la noi,si-asa-s destul de furati in decursul istoriei de catre marile puteri ce-si trimisesera arheologii sa caute aur si bogatii. Sunt intrigat oricum de rasturnarile din lumea araba. Si nu este inca destul de clar cine are interese acolo. Care este situatia acolo? Ce schimbari au intervenit? Exista pericolul islamizarii egiptului? de aici, din RO, in afara de cnn si euronews nimeni si nimik nu ne lamureste, doar presupuneri. Tine te rog un jurnal, LadyIulia, prin care sa fim (cei interesati) la curent cu noutatile precum si mentinerea unui dialog pe spatiul virtual despre ele

_______________________________________
daca si cu parca se plimbau in barca
daca, daca nu era
parca, parca se inneca

pus acum 13 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Placard , imi pare rau , nu stiu cum de nu am primit instiintare de postarea ta . Daca nu e prea tarziu o sa avem un dialog. Pana atunci am facut o scurta prezentare a evenimentelor . 


In 25 ianuarie 2011 a avut loc revolutia egipteana ca urmare a revoltei populatiei. A fost numita Revolutia din 25 Ianuarie si a fost inceputa initial ca o campanie non-violenta a civililor, care au organizat o serie de demonstratii , marsuri , greve muncitoresti si alte manifestatii. Milioane de protestatari  din toate nivele sociale si economice , de diferite religii au cerut ca Pres. Hosni Mubarak si regimul sau dictatorial sa renunte la putere . In ciuda faptului ca revolutia a fost de natura pasnica , au avut loc si violente intre fortele de securitate ( politie ) si protestatari.Revolta a avut loc in Cairo , Alexandria si in alte orase , urmand modelul revolutiei tunisiene.La data de 11 februarie , in urma presiunii civile si protestelor de strada fara sfarsit , pres. Mubarak  a demisionat.
Cerintele protestatarilor au fost axate pe probleme legale si politice , inclusiv brutalitatea politiei , legea starii  de urgenta  , libertatea de exprimare , lipsa alegerilor libere si nefraudate, coruptia , dar si cateva probleme economice precum somajul , pretul alimentelor in crestere si salariul minim pe ecomonie.
Au fost raportate 840 de victime si mai mult de 6000 de raniti. Capitala Cairo a fost descrisa ca si zona de razboi iar orasul Suez a fost scena unor  confruntari violente. Guvernul a impus o stare de asediu intre anumire ore , pe care demonstrantii nu au respectat-o.Prezenta fortelor de securitate egiptene loiale pres. Mubarak , a fost gradual inlocuita de trupele militare.In lipsa politiei de pe strazi , au existat o serie de vandalisme , jafuri ale unui bande de hoti care conform surselor din opozitie au fost efectuate de catre politisti imbracati civil.Pentru a se apara , cetatenii egipteni au organizat grupuri de paza pentru a-si pazi cartierele si familiile.
Presedintele Mubarak initial a dizolvat guvernul si a numit ca si vice-presedinte o figura militara in persoana lui Omar Suleiman si a cerut fostului ministru al aviatiei si fost sef al Fortelor Aerine Egiptene , Ahmed Shafik , sa formeze un nou guvern.Pentru a calma si mai mult furia cetatenilor presedintele a anuntat ca nu va candida la alegerile din Septembrie.
La 11 februarie , vice-presedintele Omar  Suleiman a anuntat ca presedintele Mubarak a demisionat si a inmanat puterea Consiliului Suprem al Fortelor Armate . La 13 februarie , Mohamed Hussein Tantawi , capul statului , a anuntat ca Constitutia va fi suspendata , amandoua camerele parlamentului vor fi dizolvate iar armata va conduce tara timp de 6 luni pana la alegeri.

Revolutia descrisa in fiecare zi
25 ianuarie 2011 – A fost numita “ Ziua revoltei “ -  protestele au erupt in Egipt , cu cateva zeci de mii de protestanti adunati in Cairo , in Piata Tahrir si in mai multe orase ale Egiptului. Demonstratiile au fost non-violente si au vizat guvernul lui Hosni Mubarak. Au fost raportate primele victime civili dar si politisti.
26 ianuarie 2011 – serviciul de internet a fost inchis complet. Dupa ce cateva grupuri de pe Facebook au facut anunturi si au chemat populatia la demonstratii anti-guvern , Guvernul a inchis accesul la internet pe tot teritoriu Egiptului.Sediile politiei sunt arse de catre revolutionary in toate orasele Egiptului.
28 ianuarie 2011 - s-a numit “Vinerea furiei “ . Sute de mii de demonstranti in Cairo au marsaluit pe strazi dupa rugaciunea de vineri. Au fot raportate primele jafuri  iar puscariile au fost deschise si arse, sute de prizonieri au evadat . Sursele spun ca acest lucru s-a facut tot la ordinul guvernului pentru a crea haos.Politia a fot retrasa de pe strazi si dupa discursul presedintelui  confruntari violente au avut loc in Tahrir intre revolutionari si fortele trimise pentru a crea haos, rezultand cateva sute de morti si raniti.
29 Ianuarie 2011 – Prezenta militara in Cairo a crecut si starea de asediu a fost introdusa pentru cetateni. Aceasta a fost incalcata si protestatarii au continuat demonstratiile si in timpul noptii.Militarii au refuzat ordinele de a trage cu gloante adevarate in civili. Nu au fot raportate incidente majore si nici morti.

1 februarie 2011 – Presedintele a avut al doilea discurs televizat , anuntand ca nu va candida la alegerile viitoare dar nu demisioneaza dorind sa se faca o tranzitie pasnica catre alt regim. Revolutionarii nu au fost multumiti drept urmare in aceea noapte au avut loc confruntari violente .
2 februarie  2011 – s-a numit “ Bataia camilei “ . Violentele s-au intensificat cand protestatarii pro- Mubarak si revolutionarii  s-au intalnit in piata Tahrir. Suporterii lui Mubarak au intrat in piata calarind camile si cai, cu bete si sabii. Armata a incercat sa limiteze violentele separand in repetate randuri  pro si anti Mubarak demonstrantii.
6 februarie 2011 – A fost numita” Duminica credintelor “  cand crestinii si musulmanii au mers mana in mana .Vicepresedintele Omar Suleiman incepe negocierile cu opozitia iar Armata asigura din ce in ce mai mult securitatea tarii inclusiv paza Muzeul egiptean aflat chiar in piata Tahrir.
10 februarie 2011 – are loc al treilea discurs al presedintelui  care refuza sa demisioneze , inmanand vicepresedintelui o parte din responsabilitati . Reactia revolutionarilor este marcata de furie , frustrare si dezamagire  iar numarul lor creste.
11 februarie 2011 – s-a numit “Ziua plecarii “ . Proteste masive au avut loc in toate orasele si au refuzat anuntul presedintelui. La ora 6 : 00 pm Omar Suleiman anunta demisia presedintelui.
13 februarie 2011 – Consiliul suprem a dizolvat parlamentul si a suspendat Constitutia  , declarand ca va sta in fruntea statului timp de 6 luni pana la alegeri. Ca un gest al unui nou inceput ,al unui nou Egipt demonstrantii au curatat si renovat  piata Tahrir iar tinerii au vopsit strazile in toate orasele Egiptului.
17 februarie 2011 – au loc primele arestari din randul celor corupti.
2 martie 2011 – alegerile constitutionale sunt programate pentru data de 19 martie
5 martie 2011 – Cladirile Securitatii Nationale sunt invadate de protestatari  , Guvernoratul Alexandriei si birourile central din Nasr City Cairo. Se dorea securizarea dosarelor care aratau brutalitatea , cruzimea si crimele efectuate de catre politie de-a lungul anilor in timpul regimului Mubarak
6 martie 2011- Protestatarii strang documente si dosare din birourile Securitatii cu evidentele crimelor comise  si afla ca Securitatea arsese sau taiase in bucati gramezi  de dosare cu dovezi.
19 martie 2011 – Referendul constitutional are loc si rezultatul este 77, 27 % .
23 martie 2011 – Cabinetul Egiptean creaza o noua lege conform careia oricine organizeaza sau cheama la proteste  va fi trimis in puscarie sau amendat cu 500.000 le ( aprox. 100.00 $ )
1 aprilie 2011 – s-a numit “ Salveaza revolutia “ – sute de mii de protestatari s-au adunat in Tahrir cerand Consiliului Armatei sa indeparteze orice legatura si aspect ale vechiului regim.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la