EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Pisii Profile
Femeie
24 ani
Ialomita
cauta Barbat
24 - 44 ani
EGIPTUL ANTIC / Religia Egiptului antic / taina cuvintelor religioase egiptene Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
aurellittlegold
Incepator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1
piramida, Ra,etc

taina cuvintelor religioase egiptene piramida, ra,etc

28.6KB


pus acum 12 ani
   
Neferneferuaten
Incepator

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 95
In ''Cartea pentru a face sa apara Ziua'' scrie: a cunoaste adevaratul nume al unei fiinte inseamna sa ai putere asupra lui

pus acum 11 ani
   
Neferneferuaten
Incepator

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 95
In Egiptul din antichitate cuvintele erau foarte importante si mai ales cuvintele magice care aveau mare trecere.
             Nu doar preotii stiau aceste cuvinte, ci si unii doctori, multe dintre descantece fiind folosite in diferite boli, la vindecarea intepaturilor de scorpioni sau de serpi.
            Intr-o alta categorie se incadreaza textele funerare.
            Mai existau si descantece pentru risipires norilor, alungarea vijeliilor si a furtunilor,  De exemplu ''Imnul spre sla lui Re''

           Voi mai cauta si voi reveni

Modificat de Neferneferuaten (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
Neferneferuaten
Incepator

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 95
Asa cum a scris egiptologul roman Constantin Daniel, vechii egipteni nu percepeau contradictia logica dintre religie si magie, ci admiteau ca lumea zeilor este saturata d o substanta fluida, spirituala, pe care o numeau ''hike'', care ctioneaza in chip supranatural asupra fenomenelor empirice pe care magia putea sa-l manipuleze, deoarece el umplea zeii, dar si toate lucrurile din lume.
          Oamenilor li s-a daruit de catre zei puterea ca prin cuvinte si anume practici sa actioneze asupra acestei substante. Aceasta ''hike'' a fost personificata de catre egipteni, in cursul Regatului Vechi, ca zeul Hike, care este fiul lui Atum, cea dintai faptura a sa. Zeul Hike are o putere creatoare considerabila, fiind zeu al tuturor practicilor magice care puteau preface realitatea senzoriala in chipul cel mai complet. Considerat la inceput ca o emanatie a lui Atum, zeul Hike devine de sine statator, desi pastreaza legaturi stranse cu zeul Hu, personificare a conceptului de ordin, porunca, dat de zeul Re, dar si cu Sia, personificarea cunoasterii.
          In Egiptul antic existau, in afara de preoti, si profesionisti ai taumaturgiei, vrajitori, magicieni. in formele ei inferioare avea rol in slujbele ce se oficiau zilnic in temple. Chiar daca preotul rostea formule taumaturgice, el ii implora de fapt pe zei. Astfel, existau rituri care se desfasurau mai ales sub semnul religiei si ritualuri magice.
          Samanii si celelate persoane care foloseau magia amenintau, porunceau   ,cereau ascultare de la zei pentru a obtine realizarea unor avantaje. Pe langa incantatiile care aveau ca scop indepartarea bolilor, alungarea unui zeu sau a unui decedat erau folosite si textele de blestemare. Astfel, samanii si preotii erau constienti de faptul ca zeii depindeau de ei intr-o anumita masura si ca ei ii puteau ajuta sau rasplati.


pus acum 11 ani
   
Neferneferuaten
Incepator

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 95
Pentru egipteni numele erau legate indeaproape de chipul, imaginea unui om. Numele era o realitate auditiva aflata in conexiune cu o putere care impingea la bine sau la rau pe purtatorul sau.  In mitologia egipteana gandirea si mai ales pronuntarea, rostirea numelui era un act creator. In Memphis, legenda crearii lumii soate in evidenta faptul ca Ptah a creat totul prin putere limbii si a inimii.
        Egiptenii credeau ca in nume se afla esenta aceluia care il poarta. Numele reprezenta un fel de amuleta care il apara si conducea pe om in viata pamanteana si in viata de apoi.
        Dupa moarte, numele garanta supravietuirea. Numele era adesea repetat deoarece exista credinta conform careia ''traieste cel al carui nume e rostit'' (Textele sarcofagelor) si persoana respectiva nu pierea din amintirea oamenilor. Egiptenii se straduiau sa duca o viata pamanteana respectand legile divine pentru ca numele lor ''sa ramana vesnic frumos''. In drumul catre Lumea de Dincolo, decedatul trebuia sa rosteasca toate numele ascunse ale divinitatilor, dar si ale sale pentru a fi recunoscut si pentru a fi primit printre zei.
       Cuvintele sacre erau considerate chei si arme pentru cel care le cunostea insemnatatea.


pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la